Eveniment-Social

Amenda de 15 miliarde lei pentru servicii medicale neefectuate. S-a recuperat doar o parte din bani

Publicat: 30 dec. 2014

Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi a sanctionat dur furnizorii de servicii medicale care au incalcat clauzele contractuale. In urma controalelor efectuate de reprezentantii CAS s-au descoperit grave nereguli. Unii dintre furnizori raportau servicii medicale pe care nici nu le efectuau, altii raportau urgente, desi pacientii nu se incadrau in aceasta categorie, situatie intalnita la unele spitale din Iasi. O alta neregula descoperita in urma verificarilor se refera la raportari considerate nejustificate de catre institutia de control.

„Majoritatea sanctiunilor s-au aplicat pentru nerespectarea clauzelor contractuale incheiate cu furnizorii de servicii medicale. Fie a fost vorba de raportari nejustificate, eronate, fie de raportari neefectuate. De asemenea, in unele spitale am gasit situatii in care erau raportate urgente, dar de fapt nu era vorba de urgente. Multe sanctiuni s-au aplicat ambulatoriilor de specialitate”, a declarat ec. Robert Danca, directorul CAS Iasi. Pe parcursul anului 2014, Casa de Asigurari de Sanatate a aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 1,5 milioane lei. Pana in prezent s-au recuperat doar 957 mii lei. „Am imputat furnizorilor de servicii medicale o suma de 1,5 milioane lei. Suma nu a fost recuperata in totalitate. Cei care nu au achitat toti banii vor recurge la retinerea sumelor din contractele pe care le au in derulare. De asemenea, acolo unde va fi cazul ne vom adresa instantei pentru a recupera banii. Nu este prima data cand apelam la justitie. O mare parte din suma de 1,5 milioane lei s-a recuperat”, a declarat directorul Danca. In anul 2014 au fost mai multe contracte suspendate sau reziliate pentru furnizorii care au avut sanctiuni repetate.loading...

Comentarii
 • D-le Robert Dâncă, ceea ce în opinia dvs. este considerat a fi ”grave nereguli” și ”raportări nejustificate” sunt de fapt infracțiuni penale, în toată regula. Faptul că funcționarii CAS-ului în frunte cu dvs. ați inițiat acest control este de lăudat, dar, corect ar fi fost să sesizați Parchetul, nu să aplicați dvs. pedepsele. Căci în acest moment, cel puțin eu, nu am încredere în acțiunile dvs., de ce? Veți vedea curând…

 • Mare parte din serviciile asa zis neefectuate sunt de fapt efectuate la pacientii internati in spital. Daca un pacient este internat in spital si pleaca in civil unde il duce capul, inclusiv la un alt cabinet de specialitate, daca are in mana un bilet de la medicul de familie, specialistul din ambulatoriu este obligat sa il vada . Nu este in obligatia medicul din ambulatoriu sa faca politie cu pacientii. La fel a fost si in cazul retetelor eliberate la pacientii internati in spital.Pacientii „internati” la psihiatrie stau acolo chipurile cate o saptamana dar de fapt ei sunt internati fictiv si intre timp se plimba pe la alte specialitati.Domnule Danca, aroganta si discreditarea medicilor nu va fac cinste.La un moment dat tot pe mana unuia dintre ei veti ajunge.

 • Pentru ”ziua de apoi”.

  Esti unul dintre doctorii hotzi, care considera ca-si pot permite sa fure pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, toata lumea are nevoie de ei.
  Pana la judecata din ceruri, hotzii trebuie judecati pe pamant si pedepsiti.
  Mai ales doctorii care fura banii si medicamentele bolnavilor de cancer sau care conditzioneaza actul medical.
  In concluzie ”ochiul de sticla” are dreptate…sunt infractiuni sadea si CAS este obligata sa sesizeze Parchetul.

 • Ar fi foarte necesar daca s-ar investiga manipularile facute pe pacienti, de catre medici, dirijarea acestora numai catre anumite laboratoare, sub pretextul amuzant ca acolo sunt „lucrate bine” analizele. De fapt, este o retea bine organizata, in care medicul primeste un comision variabil, intre-10-15% din valoarea totala a biletelor de trimitere.Dvs. ce credeti: aceste aspecte nu ar trebui anchetate?

 • Cine si de ce face politica strutului in medicina de familie? Sunt medici de familie la tara care au cabinete neoficiale in Iasi, astfel se face ca au sute de pacienti din Iasi care, pare-se fac un drum pana in satul „X”, pentru a-si lua reteta lunara( cine sa-i creada?).Acesti medici lucreaza ilegal in Iasi, dar nu-i scutura nimeni.Acesti medici nu fac decat sa pirateze sistemul sanitar,cu acceptul tacit al oamenilor legii, o lege special facuta pentru a incuraja ilegalitatile. In acest timp, proaspetii medici de familie specialisti suntem someri si cu ochii spre alte zari…Interbare:”Este legal si corect ca un medic sa faca consultatii intr-un spatiu care nu are nicio acreditare pe cabinetul lui?”

Adauga un comentariu