News Flash:

Amenda judiciara. Exercitarea cu rea-credinta a drepturilor procesuale

14 Ianuarie 2010
9529 Vizualizari | 4 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Potrivit dispozitiilor art. 108 cod de procedura civila, instanta de judecata poate sanctiona cu amenda judiciara de la 50 lei la 700 lei, ca fapta savarsita in legatura cu procesul, introducerea, cu rea-credinta, a unei cereri de chemare in judecata vadit netemeinica. Instanta de judecata poate dispune aplicarea unei amenzi partii care isi exercita cu rea-credinta drepturile procedurale. Aceasta numai daca sunt indeplinite, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: cererea de chemare in judecata sa fie vadit netemeinica si sa fie introdusa cu rea-credinta.

Trebuie precizat faptul ca nu se poate retine intrunirea lor daca argumentele din motivarea cererii de chemare in judecata au o aparenta de pertinenta. Mai mult decat atat, necunoasterea unor dispozitii legale ori considerarea acestora in mod gresit ca inoperante nu reprezinta circumstante care sa determine aprecierea ca s-a formulat cu rea-credinta o cerere vadit netemeinica. Amenda se stabileste prin incheiere executorie. Impotriva acestei incheieri, cel obligat la amenda va putea formula numai cerere de reexaminare, prin care va solicita, motivat, sa se revina asupra amenzii sau sa se dispuna reducerea acesteia.

Cererea se formuleaza in termen de 15 zile de la data la care a fost luata masura sau, dupa caz, de la data comunicarii incheierii, daca masura a fost luata in lipsa acestuia. Cererea se va solutiona prin incheiere irevocabila, data in camera de consiliu, de catre instanta de judecata ori de presedintele instantei de executare care a aplicat amenda.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

impricinat  | #92061
1.domnule avocat, va cer sfatul si opinia in urmatoarea situatie: sunt platitor de pensie de intretinere pentru o pers.de 21 de ani aflata in studii si care refuza munca o pensie ce frizeaza realitatea economica din tara - initial 15 apoi la recurs stabilita la 13 milioane vechi.
Am inaintat actiune de recalculare a pensiei de intretinere in nov.2009 si am facut precizarea in actiunea mea ca persoana parata nu are domiciliul cunoscut exact de mine dar fiind la studii la Univ.Cuza am cerut sa fie citata acolo dar..stupoare, primesc eu citatia ei pe adresa mea de domiciliu desi cum spuneam precizarea mea era clara ca nu locuieste cu mine si nici la fostul domiciuliu din actiunea precedenta a ei.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac, cum sa procedez?
2. Va mai rog sa ma lamuriti intr-o pr de procedura- la serviciul meu,ordonanta de poprire a pensiei stabilita retroactiv de la data inaintarii actiuni ei a fost apliacata "zelos" deoarece mi s-a oprit pana la 100% salariul dar frecvent cu 50% din salariu pana la indestularea debitului fata de ea desi, am facut precizarea ca am rate mari fata de banci de la care am contractat credite cu un an inainte sa fiu dat in judecata si cand eu ii dadeam bani si intretineam persoana fara "acte" considerand ca un parinte nu trebuie sa dea pe "acte" bani copiilor lui.
Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez deoarece am inaintat ca si conflict de munca dar termenul este din nov 2009 in 25 febr 2010 iar juristul si economicul de la servici dau din colt in colt desi am dat scris prevederea clara ca nu este voie ca retinerea din drepturile banesti sa depaseasca in cumulul retinerilor mai mult de 50%
jurist  | #92062
Aveti obligatia sa intretineti financiar copilul dvs.daca acesta frecvevteaza cursurile de invatamant superior dar numai la zi(exclus,seral,fara frecventa,invatamant la distanta),pana la varsta de 25 ani inclusiv.In conditiile aratate,copilul nu are obligatia sa se angajeze in campul muncii.
Privitor la proprirea unei sume de bani in procentul aratat de dvs.,respectiv de 100% nu este in regula,si trebuie tinut cont de faptul ca platiti rate lunare la banca,facand dovada in acest sens.Valoarea propririi se infiinteaza in functie de retributia lunara a debitorului.A se vedea art.452-461 cod procedura civila.
multumiri  | #92063
multumesc de raspuns - corect, nu am obiectat si nu am refuzat acest lucru - o faceam si fara proces - ma referea la SUMA ENORMA DE 15 milioane lei vechi in conditiile unei crize si cand un asistent universitar de la universitatea unde ea invata ate 13 milioane lei vechi pe luna si de intretinut o familie.
Dar dureros este ca la mine la servici desi am facut cerere atasand toate actele doveditoare ale ratelor la banca facute cu peste un an inainte de a fi dat in judecata - deci nu ca un refugiu sa platesc mai putin pensie sau deloc - acestia au raspuns ca trebuie indestulat fondul restant al pensiei pana la zi ca apoi sa ia numai pensia curenta acum stabilita va spuneam la 13 mil.Ori nu e firesc ca in timp ce o tanara primeste aprox 300 mil vechi in 10 luni tatal care munceste si are rate la banci sa ajunga la puscarie pentru neplata acestora doar din excesul de zel al unui dir economic pentru a acoperi un fond - tinandcont de suma mare a pensiei lunare - resp 13 mil vechi un salariu de asist univ cum spuneam.
oricum daca mai aveti completari spre a ma ajuta va multumesc oricum cu stima
multumiri  | #92064
ce sa fac daca asa cum va spuneam "citatia" pentru au trimis-o la domiciliul meu desi am precizat ca nu cunosc adresa corecta nu locuieste cu mine si cer sa fie anuntata prin afisare la facultate
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4076 (s) | 22 queries | Mysql time :0.279444 (s)