News Flash:

Amendamente la Regulamentul de citire a repartitoarelor

19 Ianuarie 2009
3609 Vizualizari | 13 Comentarii
Inginerul sef CET Iasi Constantin Ciofu
• Cota fixa pentru toti locatarii, de 20% din factura emisa de CET pe fiecare imobil, este punctul cel mai contestat din cadrul proiectului ce urmeaza a fi votat in viitoarea sedinta de Consiliu Municipal

Inca de la aparitia lor in Iasi, repartitoarele de costuri au provocat dureri de cap atat consumatorilor, cat si furnizorului de energie termica. Nu putine au fost plangerile iesenilor nemultumiti de modul de calcul al consumului de caldura inregistrat de aparatele atasate caloriferelor din apartamente, deseori identificandu-se situatii aberante. Cel mai recent caz a fost cel al unui iesean pus sa achite, pentru luna decembrie, aproape zece milioane lei vechi in loc de doua, cat ar fi fost normal pentru cele doua camere in care locuieste.

Pornind de la acestea, a fost intocmit un Regulament care sa se aplice atat consumatorilor, cat si prestatorului si furnizorului de energie termica. "Scopul principal al acestui Regulament este acela de a elimina toate erorile si disfunctionalitatile ce privesc intocmirea facturilor in perioada in care este furnizata caldura in caloriferele iesenilor", a precizat Constantin Ciofu, inginerul sef al CET Iasi. Potrivit acestuia, un aspect important il constituie includerea in Regulament a unor articole care reglementeaza modul in care firmele de repartitoare pot fi sanctionate in cazul in care nu respecta legea, dar si prevederile referitoare la aplicarea unei cote fixe pentru toti locatarii unui imobil, indiferent daca sunt sau nu bransati la sistemul centralizat de incalzire si care, potrivit reprezentantilor CET, va fi de 20% din factura emisa de CET pe imobilul respectiv.

Sa se respecte legea

Pe de alta parte, tocmai aceasta cota nu este pe placul asociatiilor de proprietari, care sustin ca procentul nu ar trebui pus pe tapet de cei de la CET, ci ar trebui stabilit in functie de legile in vigoare. "Conform STAS 11984, se pot calcula consumurile de energie termica pe tevi si calorifere. Nu-i normal sa se puna din burta un procent de 20%. Logic ar fi fost ca reprezentantii firmelor de repartitoare si cei ai CET sa intre pe scarile de bloc pentru calcularea pierderilor", a declarat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari, care crede ca a fost stabilit acest procent pentru ca cei de la CET sa nu si-i urce in cap pe iesenii care detin centrale de apartament. O alta nemultumire a asociatiilor de proprietari deriva din faptul ca Regulamentul nu include posibilitatea refuzarii facturilor primite de la CET in momentul in care sunt constatate valori exagerate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (13)

andrei  | #54257
pentru ce sa platesc si eu 20% din consum daca am centrala proprie si am pierderi 0 la caldura? . la comun nu avem nici un consumator (uscator,casa scarii e.t.c. prin coloana de apa care trecea agentul termic nu mai circula apa si coloana e rece pt ca toti sant debransati. se pune de o lege ca sa ajutam pe ceilalti care nu-si platesc intretinerea sau c.e.t-ul de la faliment????.
abc  | #54258
In aceste conditii suma pe care o platesc cei debransati nu mai este contravaloarea unui serviciu, ci o taxa fixa. Care este, evident, abuziva, intrucat calcularea ei la acest nivel nu are nici un temei.
tatiana  | #54259
In omania nu se respecta legea , se fura ca in cdru de catre oate firmele indiferent de prifil.S- au pus reparttoare ca oml sa faca econome dar se vede ca profita aceste firme cum se profita si de cei care s-au pus centrale, platim caldra de la tevile din casa mai mult decit gazul si curentul pe carei il folosim pentru incalzirea apart. Este posbil asa ceva, proita termosevisul , asociatiile de locatari , sefii de scara care s-au ales dupa bunul lor plac, mai ales din rindul pensioarilor nesimtiti, si hotii, excroci . Imi pare rau sa o spun dar sunt si de acestia.CEl putin la cei cu centale nu s-a facut nici unfel de verificare, s-au daca sa facut si nu e-au gasit acasa au avut scuze s te incaseze cum vor. Noi sa ne invoim de la munca dau s-a intimplat sa stauacasa dar nu au reusit sa ajunga n ziua restectiva. STAU IN BIROURI LA FUMAT SI BAUT CAFELE IN LOC SA FIE IN SLUJA CETATEANULUI; DIN A CAROR CONTRIBUTIE SUNT PLATITI. In romania chiar daca esti unsef cit de mic tebuie sa ai facilitati , ce fac sefii de scara? NIMIC , stau si te pindesc decite ori iesi din casa si afiseaza niste liste de plata, sau eventual mai gasesc un motiv sa mai faca cite o reparatie sa le mai intre inbuzunar ceva bani, ca de un deviz de lucrari nici nu este vorba sau nu ni -l arata sa nu vedem citi bani a intrat in buzunarul lor Acesti sefii de scara abuzeaza de aceasta functie ceva stigator la cer si te lupti cu morile de vind ca sunt niste impertinenti. Asta este Romania europeana, se fura ca in codru. Oare chiar nu sunt mijloace de a fi verificati si unde sunt abuzuri sa se ia masuri,sau mafia , coruptia a cuprins chiar toate paturile saciale din romania.SE fac afaceri ce miliarde pe spinarea cetatanului. CHIAR SUNTEM O TARA DE IMBECILI;NU STIM SA NE APARAM DE ACESTI CORUPTI , INSEAMNA CA TINERII AU MURIT DEGEABA IN REVOLUTIE. S-a facut ca tot securistii si fosti comunisti inraiti sa o duca mai bine pe spinarea poporului.
mariana  | #54260
Aceasta taxa o vor plati si cei care au gigacalorimetru de apartament?Nu este nici o pierdere,pentru ca noi avem instalatia din polipropilena,si este toate pe casa scarii.Nu cred ca e corect si legal asa ceva.Ar trebui regandit acest proiect.
io  | #54261
Eu zic ca marlani de la CET si boi/hoti de la Primarie sa puna pe toti locatarii sa plateasca 100% din factura de incalzire. Indiferent daca au centrala proprie, repartitoare, gigacalorimetre. Deci factura sa fie de 100% plus cat a consumat pe aparatul de masura...Of Doamne eu zic ca intr-o zi o sa se ajunga ca in america, sa intre unul cu o mitraliera in CET, primarie si alte institutii inutilie si va incepe marea curatare...pacat ca sefi porci nu au birourile la intrare...
Ion  | #54262
Prostii.Repartitoarele nu sunt omologate, nu sunt verificate metrologic tocmai pentru ca nu sunt omologate asadar, e clar: toti trag pe ultimul consumator acela fiind cetateanul roman, carpit la nadragi, pingeluit la papuci si cu matele innodate de foame, dar platitor de taxe si impozite.De unde pana unde atata faradelege, cum sa pui pe cineva sa plateasca ceea ce nu consuma?! Chiar si cu aceste repartitoare: daca atat inregistreaza de ce nu se factureaza cantitatea consumata si se aplica tot felul de corectii care difere de la firma la firma? Atunci, cel mai bine este fara CET si cu aceasta ocazie zboara o multime de functii "caldute" si bine platite. De ce nu sa imbratisat ideea microcentralelor de cartier? Pai cum sa fii director, inginer sef, contabil sef, sef juridic, sef productie, exploatare, achizitii publice (mai ales!) etc. la un punct termic?! Dragi tovarasi si pr`etini, vi sa urcat prea mult democtaria in buzunare, pardon la cap si cred ca uitati ca si "mamaliga poate exploda"! Si inca ceva: cred ca noi va platim pe voi si nu invers!
Tomescu  | #54263
Pentru un calcul realist al energiei termice distribuita prin corpuri de incalzire prevazute cu repartitoare formulele de calcul trebuiesc sa fie in concordanta cu urmatoarele aspecte:
-nu se poate fixa acelasi procent fix pentru toti consumatorii.
- subsolul are o cota comuna proportionala cu starea izolatiilor a conductelor si armaturilor din acest spatiu, care se evalueaza in suprafata echivalent termica -SET(mp).
- coloanele verticale de distributie au SET-ul functie de diametru,lungime,material, izolatie (inclusiv portiunea de coloane din plansee ).
-radiatoarele SET-ul pe calorifer = nr.elem* SET/element * Knr
Knr : coeficient subunitar functie de nr de elementi.
SET-ul radiatoarelor produse la parametrii diferiti de cei mentionati de normele europene, se coreleaza cu valorile 90/70/20 gr.C
-spatiile in utilizare proprie din spatiile comune (uscatorii, boxe, si alte spatii comune ocupate de chiriasi) - modifica cota indiviza de calcul.
- la montarea repartitoarelor se va evalua corect factorii de orientare, inaltime etc.
- pentru spatiile agentilor economici , functie de profilul de functionare se vor majora cotele aferente radiatoarelor si coloanelor fara repartitoare.
- se va stabili un coeficient de consum pentru spatiile neincalzite functie de suprafetele calde ale vecinilor .
Aplicindu-se aceste principii pentru toti agentii economici si locatarilor cu sau fara centrala termica, facturarea energiei termice este echitabila si nu se va mai ajunge la valori aberante.
Regulamentul trebuie sa impuna aceste conditii cit si limitarea energiei facturate la un nivel maxim , calculat functie de SET ,si temperatura exterioara , de exemplu la temperatura medie lunara de -1 grC si o luna cu 744 ore, energia termica pentru un apartament cu SET= 15mp (inclusiv coloane)= 1,92 Gcal *Kcc
Kcc = coeficient aferent cotei parti pentru subsol , boxe si alte spatii comune= 1,1...1,5, functie de setul echivalent inventariat.
Pentru consumuri facturate cu mult peste valorile cedate efectiv de suprafetele de radiatie in cazul actionarii in judecata pentru prejudiciul adus , orice expert tehnic le va da dreptate .
Urmarirea consumului de energie termica se poate face prin utilizarea repartitoarelor cu transmise radio, integrare de calcul locala pe calculator si afisare orara a consumului / costului energiei termice utilizate.
La montarea repartitoarelor prestatorul trebuie sa prezinte simulari de calcul pentru diferite raportari de indexuri.
Prestatorul , furnizorul, presedintii de asociatie si administratorii trebuie sa respecte regulamentul si modul de calcul indicat de acesta.
mihai  | #54264
Io, dar prost mai esti, cum sa puna pe cei cu cetrale sa plateasca caldura 100%plus cit a consumat pe aparatul de masura. Pai de ce s-a dat voie sa se puna aceste centrale, cu acordul lor sa facut debransari, si am facut imprumuturi in banca sa punem centrala sa facem economie ,si acum sa ne puna sa paim tevile., sa le scoata din apartamente ca nu am nevoie de ele. Darnu se vrea , ca nu mai are TERMOSERVISU , Radet si cet de la care locatari sa mai fure. DESTEPTU-LE nu tine cu HOTII si MAFIOTI din aceasta tara.ESTI CUMVA UN SEF DE SCARA SI ESTI SCUTIT DE LA PLATA INTRETINERI DE VORBESTI CA PROSTU.ROMANIA SI IN SPECIAL ORASUL IASI ESTE UN ORAS AL MAFIEI LUI NICHITA SI SIMIRAD: IN NICI O TARA EUROPEANA NU SE PUNE LA PLATA UN LOCATAR FARA SA COSUME, SA FACEM SCRIS LA CONSILIUL EUROPEI SA SA ARATAM CIT SE FURA SI CITA CORUPTIEESTE IN ROMANIA .GUVERNLE COMUNISTE SI BOUL DE TARICEANU A DAT LEGEA SI HOTII DIN PARLAMEN AU APROBAT-O PRBABIL AU VOTAT-O CAZINDU-LE CAPUL PE BIROURI DE SOMN CE TRAG iN ACEST PARLAMENT AL RUSINII
mihai  | #54265
HOILOR ; MAFIOTILOR FURATI FARA RUSINE ACEST POPOR CARE A AJUNS PE MINA CORUPTILOR; SI-AU FACUT VILE ; TERENURI ACESTI HOTI CU BANII NOSTRI: DACA AS AVEA O PUTERE AS LUA UN PISTOL SI AS OMORI TREI SFERTURI DIN ACSTA TARA CORUPTA S PLINA DE HOTII.
maria  | #54266
PUNETI LA PLATA OAMENI ONESTI , VENITI SA VEDETI CITA CALDURA ESTE IN CASE NUMAI DE LA TEVI< FARA SA DAMDRUMUL A CENTRALA. SUTETI HOTII ROMANIEI, STITI SA PACALITI ACEST POPOR IN CAMPANIE ELECTORALA < DA IN ASTA SUNTETI EXPERTI< EXCOCILOR.
maria  | #54267
VA tine statulcu salarii si pensii de milioane , sunt pline aceste regii care apartin primariilor de securisti s mafioti, la fel asociatiile de locatari si sefii de scari. S /au ibogatit pe timpul lui ceasescu si ACUM SI MAI MULT SI NCI PRESA NU ZICE NIMIC, PUR SI SIMPLU LE ESTE FRICA DE AMNINTARILE ACESTOR CORUPTI, MAFIOTI.
Petru  | #54268
Domnule Ciofu, Ing sef CET Iasi. Nu ti-e rusine? Cum este posibil ca locatarii ce nu sunt bransati la sistemul de incalzire centralizat sa fie oligati sa plateasca 20% di9n factura emisa de CET pe imopbilul respectiv?
Cum putem fi obligati sa platim pentru niste servicii pe care nu le-am primit doar pentru a asigura salarii grase unor nesimtiti si incompetententi ca dumneata si altii ce au fost obisnuiti sa ia lefuri grase pe spinarea cetatenilor? Domnule Ciofu, du-te si munceste la privat nu jefui cetatenii si oamenii onesti!
Indrazniti sa faceti acest lucru si VOM IESI IN STRADA! CU TOTII!
45545  | #54269
45456332
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1470 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015862 (s)