News Flash:

Amenintarea porumbeilor

16 Octombrie 2005
1140 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cu toate ca ciorile pot fi contaminate cu virusul gripei aviare, conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) sustine ca nu poate lua nici o masura in acest sens •Specialistii virusologi sustin ca virusul gripei aviare poate suferi mutatii, facand posibila transmiterea bolii de la om, la om •Specialistii recomanda populatiei sa nu consume carne de pasare neprelucrata termic

Pensionarii ieseni care obisnuiau sa hraneasca porumbeii din Piata Unirii, Podu Ros sau din Gradina Copou cu bucati de paine se tem sa mai stea in apropierea zburatoarelor. Medicii veterinari sustin ca porumbeii sunt rezistenti la virusul gripei aviare si, desi este putin probabil ca acestia sa aduca virusul la Iasi, este bine ca oamenii sa nu stea in apropirea acestor pasari. Iesenii se tem ca si ciorile din unele zone ale orasului ar putea fi purtatoarele virusului gripei aviare. Cu toate ca ciorile pot fi contaminate cu acest virus, conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) sustine ca nu poate lua nici o masura in acest sens. Aceasta pentru ca, sustin medicii veterinari, singura posibilitate de inlaturare a pericolului ar fi exterminarea tuturor ciorilor, iar pentru acest lucru nu exista inca o solutie. "Ciorile pot fi purtatoare de gripa aviara, dar nu avem ce masuri sa luam impotriva lor. Ar trebui sa le omoram pe toate, dar nu avem cum. Deocamdata ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - n.r.) nu a dat nici o dispozitie in acest sens", a declarat Chirila Covaliu, director executiv adjunct - medic veterinar al DSVSA Iasi. Inspectorii de la Directiei veterinare iesene spun ca au anuntat cetatenii care au pasari de curte sa le fereasca de pasarile migratoare sau de alte zburatoare. "Singura solutie ca pasarile din gospodariile iesenilor sa fie ferite de ciorile care ar putea fi purtatoare de gripa aviara este aceea de a feri gainile sau ratele. In gosodarii, acest lucru este cam greu de realizat, pentru ca oamenii nu au spatii inchise special amenajate pentru cresterea pasarilor", a adaugat Chirila Covaliu. Aceasta masura a fost, insa, luata de fermele de crestere intensiva a pasarilor. Aici animalele sunt inchise in hale unde nici o pasare migratoare nu poate ajunge. Mai mult decat atat, aici personalul este sterilizat inainte de a intra in contact cu pasarile.

Transmitere de la om, la om

Medicii au descoperit mai multe subtipuri de gripa care au afectat pasarile din diferite zone ale lumii: H9N2, H7N7, H7N2. Virusul H5N1, depistat оn ultimele luni оn Asia si in Rusia, in privinta caruia se tem autoritatile ca a afectat si pasarile din judetul Tulcea, este cel mai susceptibil pentru declansarea unei pandemii de gripa daca va suferi o rearanjare genetica. Specialistii virusologi sustin ca virusul gripei aviare poate suferi mutatii, facand posibila transmiterea bolii de la om, la om. Pe de alta parte, virusul care poate trece de la o persoana, la alta, poate conduce la aparitia unei pandemii, iar aceasta este o chestiune de cateva saptamani. S-a constatat ca H5N1 poate provoca moartea a 50 la suta dintre persoanele infectate.

Prudenta maxima

Specialistii recomanda populatiei sa nu consume carne de pasare neprelucrata termic. Aceasta pentru ca doar la temperaturi de peste 70 de grade Celsius virusul gripei aviare este distrus. De asemenea, medicii avertizeaza ca ustensilele de bucarie (cutit, furculita) cu care a fost atinsa carnea cruda de pasare sa nu mai fie folosite, decat bine igienizate, dupa prepararea mancarii. Spalatul pe frecvent al mainilor cu apa si sapun poate indeparta potentialele surse de infectie.
Cerasela APOSTU

Gripa aviara afecteaza comertul cu pasari

•Exista posibilitatea ca doua societati comerciale sa nu poata aduce pui de curca din Ungaria, daca va fi sistat comertul cu pasari intre cele doua tari

Gripa aviara ar putea afecta grav economia judetului Iasi. Problema importurilor si a exporturilor de pasari vii sau de carne de pasare ar putea duce chiar la falimentul unor societati comerciale, in special a celor care au ca obiect de activitate comertul cu pasari. Concret, este vorba de doua societati comerciale care au primit acordul Comisiei Judetene de Atribuire a Spatiilor Zootehnice Dezafectate de a prelua hale de la SC Comtom SA Tomesti, in care urmeaza sa aduca pui de curca din Ungaria. Chiar daca au primit avizul Comisiei si au discutat si in Ungaria pentru a cumpara de acolo puii, exista posibilitatea ca cele doua firme sa nu isi duca la bun sfarsit planul daca va fi sistat comertul intre cele doua tari. Deja a fost sistat comertul cu Turcia si nu ar fi exclus sa fie sistat si cu Ungaria, mai ales ca in Romania a fost confirmat virusul, iar in Ungaria exista suspiciuni pentru acelasi virus. Chiar daca cele doua societati comerciale au pui de curca si in tara, totusi, numarul acestora este mult prea mic fata de capacitatea halelor primite. Conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi intentioneaza sa analizeze situatia si sa vada cum poate fi rezolvata problema. "Este o situatie care ar putea sa fie inregistrata, iar daca va fi sistat comertul cu Ungaria, este posibil ca acestia sa nu mai poata aduce pui de aici. O sa discut cu reprezentantii celor doua societati comerciale sa vedem ce putem face", a declarat ieri Constantin Arustei, director executiv al DADR Iasi. Conform specialistilor, situatia este dificila, deoarece o astfel de situatie ar putea duce chiar la falimentul unor agenti economici, care se ocupa de comertul cu pasari. Astfel, ar fi posibil ca in cazul in care cele doua societati comerciale nu vor putea sa aduca marfa de din strainatate sa ramana cu spatiile goale.
Silviu DASCALU

Recomandari pentru populatie

Pentru a minimaliza posibilitatea infectiei, persoanele care calatoresc trebuie sa evite contactul cu pasari - pui, gaini, rate, gaste, porumbei, prepelite sau orice alte pasari salbatice si sa evite zonele оn care pasarile infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente. Astfel, trebuie evitate pasarile din curti si din ferme, precum si pasarile din pietele de animale vii. Nu trebuie consumate produse din pasari, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea.
Ca si оn cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe maini cu atentie si frecvent. Spalatul frecvent al mainilor, folosind apa si sapun, оndeparteaza potentialele surse de infectie de pe piele si ajuta la prevenirea transmisterii bolii. Cand nu exista sapun la dispozitie si mainile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi alcool pentru stergerea mainilor.
Cand este preparata hrana:
• Separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat. Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat.
• Spalati-va pe maini оntre operatiile de manipulare a alimentelor crude si celor prelucrate termic.
• Nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata оnainte de a fi prelucrata.
• Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sange, trebuie prelucrate termic cu atentie. Galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70°C .
• Оnainte de a manipula si prelucra termic ouale, spalati-le cu apa cu sapun, iar dupa aceea spalati-va pe maini.
• Nu folositi oua fierte moi sau crude оn alimente care nu vor fi prelucrate termic.
• Dupa manipularea pasarilor sau oualelor crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele atent cu apa si sapun.
• Daca credeti ca ati fost expus gripei aviare, urmariti-va starea de sanatate timp de 10 zile. Daca prezentati febra, tuse sau dificultate оn respiratie sau daca va оmbolnaviti оn perioada de 10 zile, consultati un medic. Оnainte de a оncepe consultatia spuneti medicului: 1. ce simptome aveti; 2. daca ati venit оn contact direct cu pasari; 3. unde ati calatorit.
• Nu calatoriti оn timp ce sunteti bolnavi si limitati-va contactul cu alte persoane cat de mult posibil pentru a preveni raspandirea oricarei boli infectioase.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1442 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016708 (s)

loading...