Eveniment-Social

Amenintari si arme fluturate deasupra capului

Publicat: 30 iun. 1999

•O multime furioasa era sa linseze doi hoti •Unul dintre cei prinsi in flagrant si-a zgiriat buricul cu un cutit, incercind sa impresioneze astfel gardienii sositi la solicitarea cetatenilor •Dupa ce oamenii legii au scos pistolul, tilharul a renuntat la teatru •El nu poate fi bagat la puscarie

Ieri, in jurul orei 9.30, doi hoti de buzunare au incercat sa fure 200.000 de lei de la o batrana in zona Halei Centrale. Evenimentul, ce pare sa tina de cotidian, a impresionat prin proportiile epice ale desfasurarii, multimea de curiosi fiind martora unor scene rare in perimetrul amintit.
Istoria e simpla: o femeie de aproape 30 de ani, cunoscuta de politisti pentru desele tentative de furt, a incercat sa subtilizeze banii din buzunarul unei sarmane pensionare. Surprinsa asupra faptului de catre un comerciant din apropiere, a incercat sa scape fiind ajutata in incercarea ei de un complice de 24 de ani. Acesta a fost imobilizat de un grup de barbati atrasi de zgomote. Patru dintre acestia l-au prins pe hot de miini si de picioare si l-au dus intr-o cabina anexa ce apartine administratiei Halei, intr-o procesiune ce amintea de linsajul frecvent secolul trecut in Vestul Americii, inca salbatic pe atunci. Dupa ce a constatat ca zbaterea lui de pina atunci a fost inutila, in cabina individul – pe nume Ion Molotoc, de 24 ani – a pus mina pe un cutit aflat din intimplare acolo si a inceput sa-i ameninte pe gardienii publici prezenti la fata locului, moment in care gardianul cu numarul1556 a scos din toc pistolul din dotare. Probabil ca ar fi fost nevoit sa utilizeze arma daca hotul nu ar fi renuntat la amenintari, cosiderind probabil ca automutilarea este o cale mai spectaculoasa pentru a forta eliberarea, procedeu la care a recurs si femeia care era cu el. Urmarea a fost o serie de zgirieturi superficiale pe abdomen.
In scurta vreme, in preajma cladirii anexa in care se produceau evenimentele au aparut 6 gardieni publici, care luasera legatura prin statie cu cei deja prezenti, si o patrula formata din 3 politisti. Dupa o ancheta sumara, cei doi infractori au fost dusi la Politia Municipiului, unde cercetarile au continuat pentru stabilirea identitatii celor implicati si pentru stabilirea incadrarii faptei. De remarcat faptul ca tilharul va fi, probabil, eliberat in scurt timp, dupa primirea unei amenzi pentru tulburarea linistii publice si nu pedeapsa cuvenita pentru tilharie.
Problemele pe care le intimpina politistii apar la dovedirea flagrantului, fapt care e intotdeauna aproape imposibil de realizat. Dupa cum ne-a declarat unul din politistii prezenti, de obicei hotii sunt foarte versati si reusesc sa scape instantaneu de obiectele care i-ar putea incrimina. Foarte rar se poate instrumenta un dosar pentru a fi trimis in instanta, politia putind doar „sa-i ia in atentie pe infractori”, dupa cum s-a exprimat pl. maj. Agrigoroaie, cel care se ocupa de caz.
Cei doi nu vor scapa totusi nepedepsiti, in baza Legii 61 ei putind fi supusi la plata unei amenzi cuprinsa intre 100-400 000 de lei, cuantumul fiind stabilit in functie de gravitatea faptelor. Pedeapsa este oricum prea mica, daca luam in calcul faptul ca cei doi nu erau la prima abatere de acest fel, ei si altii de teapa lor fiind prezenti oriunde aglomeratia le permite sa-si exercite ,”meseria”.
Alec DANILAloading...

Adauga un comentariu