Eveniment-Social

Amenintate de datorii, primariile risca sa fie abandonate de CJ

Publicat: 14 dec. 2014
1

@ Mai multe primarii din judet ar urma sa primeasca pe ultima suta de metri a anului anumite sume de bani pentru achitarea urgenta a unor datorii @ Alesii judetului s-au contrat insa serios pe banii care ar trebui sa intre in conturile primariilor @ Daca nu va fi aprobat proiectul, primariile ar putea pierde si aceste fonduri

Plenul Consiliului Judetean Iasi se va reuni astazi intr-o noua sedinta extraordinara a institutiei pentru a discuta un proiect privind alocarea unor sume de bani catre autoritatile locale din judet. Proiectul respectiv prevede alocarea a 562 mii de lei catre unitatile administrativ-teritoriale din judetul Iasi pentru achitarea unor arierate. Proiectul a fost discutat si saptamana trecuta pentru ca banii sa ajunga mai repede in conturile primariilor, numai ca nu a intrunit majoritatea necesara in plenul CJ.

Alesii puterii au schimbat din mers sumele alocate primariilor, nefiind de acord cu propunerea Executivului, insa chiar si in aceste conditii hotararea a cazut. Pentru ca banii sa poata fi alocati in forma propusa de PSD ar fi trebuit votat pozitiv de cel putin 19 consilieri, insa doar 18 si-au exprimat acordul in acest sens. Initial, Executivul CJ a propus ca banii sa fie alocati dupa un criteriu ce a tinut de 90 la suta in functie de suprafata si doar 10 la suta populatie. Majoritatea PSD a propus insa ca fondurile sa fie distribuite dupa o formula care sa tina cont de 60 la suta suprafata si 40 la suta populatie.

Conform algoritmului, cei mai multi bani ar urma sa ajunga in conturile unor primarii precum Belcesti, Andrieseni, Cotnari, Dobrovat, Deleni, Ion Neculce, Schitu Duca, Sipote, Tibanesti. Municipiile Iasi si Pascani vor incasa si acestea in jur de 7-8 mii de lei, in timp ce orasele Targu Frumos, Harlau si Podu Iloaiei vor beneficia de sume cuprinse intre 2.000 si 4.300 lei. Banii ar trebui decontati pana la data de 19 decembrie pentru ca autoritatile sa nu-i piarda si fondurile sa se intoarca la bugetul de stat. Recent, Ministerul Finantelor Publice a publicat proiectia bugetara pe anul urmator, Iasul urmand a beneficia de circa 72 milioane lei la capitolul echilibrarea bugetelor locale. In privinta drumurilor judetene, Iasul ar urma sa primeasca circa 11,8 milioane de lei cu cateva sute de mii de lei in plus fata de anul trecut. Sumele respective se pot schimba in functie de amendamentele depuse de parlamentari si de votul final ce va avea loc peste cateva saptamani cand bugetul pe anul 2015 ar urma sa fie adoptat.

Comentarii
Adauga un comentariu