News Flash:

Amenzi drastice pentru neplata impozitelor de natura profesionala

24 August 2010
1529 Vizualizari | 0 Comentarii
• Iesenii care nu platesc impozitele conform noii legislatii risca amenzi usturatoare, ce pornesc de la 300 lei si ajung pana la 5 mii lei

Pana maine, inclusiv, iesenii care inregistreaza venituri de natura profesionala trebuie sa isi plateasca impozitele la stat, conform noilor decizii luate de guvernanti. In cazul in care cei care se incadreaza in aceasta categorie trec cu vederea peste noile masuri aflate in vigoare, risca amenzi usturatoare, ce pornesc de la 300 lei si ajung pana la 5 mii lei. Deja institutiile care gestioneaza situatia, respectiv Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi, Casa Judeteana de Pensii (CJP) Iasi, dar si Casa de Asigurari de Sanatate (CASS) Iasi sunt in organizare, pregatite sa primeasca formularele si banii contribuabililor care inregistreaza venituri de natura profesionala. "Suntem in organizare, ne-am mobilizat pentru a putea prelua declaratiile persoanelor care inregistreaza venituri de natura profesionala. Cei care se incadreaza in aceasta categorie vor putea face platile necesare atat prin virament bancar, in conturile AJOFM Iasi, fie in numerar, direct la ghiseele institutiei", a explicat Adriana Sarghie, purtatorul de cuvant al AJOFM Iasi. Iesenii trebuie sa se prezinte la sediile institutiilor cu formularele speciale, aflate pe site-ul acestora, cu o copie de buletin si cu documentele necesare, din care sa rezulte veniturile incasate. Formularele vor fi completate de angajatii aflati la ghiseele deschise special, care, totodata, le vor aduce la cunostinta si impozitele aferente de plata. Conform OUG 58/2010, se impoziteaza cu 16 la suta orice venit, in afara de cel salarial. In aceasta categorie pot intra iesenii care inregistreaza venituri din activitati independente, cum ar fi cele comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala sau cele obtinute de persoanele fizice, din desfasurarea unor activitati desfasurate pe baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, pe baza contractelor / conventiilor civile încheiate, din expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara. Pentru aceste venituri se datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, fiind pus pe picior de egalitate cu un iesean cu carte de munca. Trebuie specificat si faptul ca, in cazul in care nu se inregistreaza venituri intr-o luna, acest lucru trebuie adus la cunostinta obligatoriu. De asemenea, pentru fiecare zi de neplata se platesc penalitati si dobanzi. Mai mult, declaratiile constituie titlu de creanta si devine titlu executoriu la data la care creantele bugetare înscrise în aceasta sunt scadente conform legii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2504 (s) | 22 queries | Mysql time :0.135834 (s)