Actualitate

Amenzi în valoare de 2,2 milioane de lei pentru stațiile de carburanți

Publicat: 17 mart. 2022
controale benzinarii
În aceste condiţii, benzinăriile au fost amendate, până acum, de Garda de Mediu, ANPC şi Inspecţia Muncii

Inspectorii de muncă au acordat un total de 2.276 de sancțiuni în cadrul campaniei naționale, privind stațiile de carburanți, dintre care 1.766 de avertismente și 510 amenzi, în valoare de 2,21 de milioane de lei, a anunțat astăzi ministrul Muncii, Marius Budăi, pe pagina sa de Facebook.

„Inspectorii de muncă au acordat 2.276 de sancțiuni în cadrul campaniei naționale privind stațiile de carburanți, dintre care 1.766 avertismente și 510 amenzi, în valoare de 2.210.400 lei. Au fost efectuate 2.453 de controale la stațiile de carburant care au 84.389 de angajați.Au fost descoperite și 11 cazuri de muncă la negru, iar activitatea unui operator economic a fost sistată”, transmite Marius Budăi.

Mai multe instituții au efectuat controale la benzinării

Mai multe instituţii, printre care Consiliul Concurenţei, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Autoritatea pentru protecția consumatorilor (ANPC) şi Ministerul Muncii, au efectuat controale la benzinării în ultima săptămână după ce, în urmă cu câteva zile, benzinăriile au fost asaltate de şoferi, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.

Pe reţelele de socializare au apărut poze cu şoferi care cumpărau carburanţi în damigene, containere şi butoaie.

Piața carburanților este monitorizată, după ce prețurile au crescut foarte mult

Consiliul Concurenţei a precizat că monitorizează piaţa carburanţilor şi investighează situaţiile în care preţurile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.

Potrivit Consiliului Concurenţei, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei.

Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu.

În aceste condiţii, benzinăriile au fost amendate, până acum, de Garda de Mediu, ANPC şi Inspecţia Muncii.
Adauga un comentariu