News Flash:

Amenzi mai mari decat capitalul social

10 Septembrie 2004
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
•Un numar de 118 societati comerciale au fost amendate de CNVM cu un procent de 0,5 la suta sau unu la suta din capitalul social •Printre societatile comerciale sanctionate sunt cazuri in care amenzile acordate sunt mai mari decat capitalul social al firmei

Unele dintre cele 118 societati comerciale din judetul Iasi care au fost amendate de catre Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) au primit amenzi pentru neraportarea situatiei economice, amenzi care sunt mai mari decat capitalul social al societatilor comerciale. Un caz deosebit este cel al SC Metalo-Chimice 30 Silchi SA din Iasi, care are acumulate amenzi de 2,8 miliarde lei catre CNVM, in conditiile in care societatea comerciala ieseana are un capital social de 39 milioane lei. Firma in cauza, listata pe RASDAQ de la data de 17 noiembrie 1997, nu a mai trimis rapoarte catre CNVM inca din anul 1999 si este suspendata de la tranzactiile de pe piata de capital incepand cu data de 7 noiembrie 2002. Printre societatile comerciale care au primit cele mai mari sanctiuni pentru nedepunerea raportarii se afla si SC Avicola SA Targu Frumos, care are de platit amenzi in valoare de 1,3 miliarde lei. In acelasi timp, majoritatea firmelor care au fost amendate de catre comisarii CNVM nu mai au contract de registru al actionarilor si sunt suspendate de pe piata de capital incepand cu data de 7 noiembrie 2002. Mai mult, unele dintre unitatile economice, cum este exemplul SC Alimentara 94 Coza SA, au plati restante semnificative catre bugetul de stat. Societatea comerciala mentionata, cu domeniu de activitate in comertul cu amanuntul, are plati restante in valoare de 15 milioane lei, amenzi de la CNVM in valoare de 52 miliarde lei, in conditiile in care capitalul social al unitatii este de 61 milioane lei. Printre intreprinderile semnificative din judetul Iasi care au fost sanctionate de CNMV se numara SC Sometchim SA, SC Comtom SA Tomesti, SC Moldomec SA Iasi, SC Transmixt Moldova SA Iasi sau SC Agromec SA Halceni. Amenzile totale ale societatilor comerciale mentionate se ridica la suma de aproximativ 2,5 miliarde lei.

Gaurile negre

Amenzile acordate de CNVM, in suma totala de peste zece miliarde lei, societatilor comerciale din judetul Iasi care nu au transmis raportul anual complet catre CNVM aferent anului financiar 2003 au ca baza prevederile OUG 28/2002, privind valorile mobiliare, serviciile de investitii financiare si pietele reglementate, potrivit Legii 297/2004 privind piata de capital, precum si a regulamentelor CNVM. Astfel, un numar de 118 societati comerciale din judetul Iasi care au fost sanctionate vor fi nevoite sa plateasca drept amenzi un procent de 0,5 la suta din capitalul social sau, in unele dintre cazuri, un procent de 1 la suta din capitalul social al societatii comerciale respective. Astfel, firmele sanctionate au obligatia ca оn termen de 30 de zile lucratoare de la intrarea оn vigoare a ordonantei CNVM sa depuna raportarile anuale complete aferente anului 2003, оn caz contrar vor fi aplicate sanctiuni conducerii respectivelor societati comerciale. Contestarea actiunii de sanctionare de catre CNVM nu suspenda executarea sanctiunii.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013566 (s)