News Flash:

Amenzi pentru comerciantii de carne

8 Noiembrie 2001
1223 Vizualizari | 0 Comentarii
Au fost verificate toate firmele care au ca profil producerea, transportul si comercializarea de carne •Au fost aplicate amenzi atat persoanelor fizice depistate comercializand in piete carne fara avize sau fara sa posede certificate de proprietate, cat si persoanelor juridice

Ca urmare a numarului mare de toxiinfectii alimentare care au fost semnalate in ultima luna, Directia Sanitar-Veterinara a demarat efectuarea unor controale tematice. Ca o masura de preventie, s-a hotarat sa se verifice toate societatile care se ocupa cu producerea, transportul si comercializarea carnii. In urma acestor controale s-a constatat ca la o serie de societati de profil din judet exista mari neregului. Printre primele firme care au fost controlate s-a numarat si SC Romstar, societate la care, dupa cum ne-a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare din Iasi, au fost constatate incalcari in ceea ce priveste nerespectarea conditiilor de igiena in transportul carnii, lipsa unei licente de tocare a carnii care sa permita firmei efectuarea unei asemenea operatiuni. Totodata s-a constatat ca personalul unitatii nu poseda carnete de sanatate si nici nu au efectuate la zi controalele medicale. Pentru toate aceste nereguli s-a aplicat firmei Romstar o amenda de doua milioane de lei, amenda care, dupa cum ne-a spus dr. Vasile Hritcu, fusese achitata inca de ieri. O multime de alte societati au fost "prinse pe picior gresit" de catre inspectorii de la DSV. Cele mai multe nereguli constatate au fost legate de sacrificarea animalelor cumparate de la diverse persoane ce nu poseda documente prin care sa ateste dreptul de proprietate si, lucru si mai grav, fara un aviz prin care sa fie probat faptul ca pe timpul vietii acel animal a fost sanatos. Din datele puse la dispozitie de catre directorul DSV Iasi, pe lista societatilor care au fost sanctionate cu amenzi curinse intre 1-2 milioane de lei pot fi enumerate SC Vinirasam, SC Marcel SRL (societate care isi are sediul in satul Rachiteni, comuna Mircesti).
Totodata, au fost efectuate si controale in targurile de animale. Astfel, unul dintre cele care au simtit prezenta inspectorilor sanitar-veterinari a fost targul de animale de la Tibana. Cu ocazia inspectiilor efectuate s-au aplicat amenzi la doua persoane fizice si la doua asociatii familiale care comercializau produse cu un mare impact asupra sanatatii populatiei (desi era un targ de animale erau vadute si produse de patiserie fabricate la domiciliul comerciantului fara ca acesta sa posede certificate sau autorizatii). Au fost aplicate amenzi cuprinse intre 250.000-750.000 de lei.
Ceea ce a surprins inspectorii sanitar-veterinari in decursul controalelor efectuate a fost faptul ca una din societatile sanctionate distribuia carne catre magazinul Central din Iasi. Dupa cum ne-a declarat Vasile Hritcu, este vorba despre firma Romstar. Directorul DSP a afirmat ca exista chiar banuiala ca animalele nu ar fi sacrificate in centre autorizate. Ceea ce a condus la aceasta concluzie a fost gasirea unor copii xerox a unor certificate deja completate.
In urma sesizarii facute de catre o persoana fizica ce a reclamat faptul ca ficatul de pui comercializat de catre aceasta unitate nu ar corespunde din punct de vedere organoleptic, s-a recurs in ziua de marti la efectuarea unui control si la Metro Iasi. Aici a fost pusa sub sechestru cantitatea de 1,7 tone de ficat de pasare importat din Brazilia si SUA. Deocamdata nu se cunosc rezultatele analizelor efectuate la ficatul de pasare. In functie de rezultatul analizelor va fi luata si hotararea de sanctionare a unitatii. Cert este faptul ca aceasta cantitate de ficat avea dcumentele insotitoare in regula.
Impreuna cu inspectorii de la Directia de Sanatate Publica, cei de la Directia Sanitar-Veterinara vor trece la controlul pietelor, inregistrandu-se semnale ca aici ar exista mari nereguli. Pentru efectuarea acestor operatiuni au fost organizate trei comisii.
Catalina DARABANA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 22 queries | Mysql time :0.017278 (s)