News Flash:

Amenzi usturatoare pentru disciplina in scoli

25 Martie 2003
1298 Vizualizari | 0 Comentarii
•Consiliul Judetean Iasi a stabilit o serie de amenzi usturatoare pentru incalcarea ordinii si disciplinei in zona si in incinta scolilor •Elevii sub 14 ani nu raspund contraventional, iar cei intre 14 si 16 ani platesc doar jumatate

Cu aproape o luna de zile intarziere, Consiliul Judetean Iasi a trimis Inspectoratului Scolar Judetean o hotarare privind contraventiile la normele privind intensificarea activitatilor specifice pentru cresterea sigurantei civice in zona si incinta unitatilor de invatamant, precum si sanctiunile corespunzatoare. Amenzile stabilite de Consiliul Judetean (CJ) pentru incalcarea ordinii si disciplinei in scolile si liceele iesene sunt usturatoare. Astfel, introducerea in unitatile de invatamant a instrumentelor si obiectelor contondente, a spray-urilor paralizante, a bauturilor alcoolice, precum si a diferitelor materiale cu caracter obscen vor fi sanctionate cu amenda intre 250 mii si 5 milioane lei. Comercializarea obiectelor de mai sus in incinta unitatilor de invatamant, pe caile de acces catre acestea, ca si pe o raza de 50 metri in jurul lor, este si mai aspru sanctionata: intre 10 si 20 milioane lei. Perturbarea, adica intreruperea cu rea credinta a activitatilor desfasurate in unitatile de invatamant si in spatiile de cazare pentru elevi va fi pedepsita cu amenda intre 500 mii si 20 milioane lei. Pentru mazgalirea, deteriorarea sau distrugerea materialelor didactice, hotararea CJ stabileste amenzi intre 250 mii si 10 milioane lei.

Amenzi reduse

Vor putea constata contraventiile si aplica sanctiunile respective atat directorii unitatilor de invatamant si imputernicitii acestora, cat si primarii, imputernicitii CJ, politistii, jandarmii si gardienii publici. Banii incasati de la contravenienti vor merge, in proportie de 75%, la bugetele locale, restul urmand a reveni autoritatii din care face parte cel ce constata abaterea. Sumele respective se retin ca venituri extrabugetare si vor fi utilizate pentru dotarea cu mijloace necesare activitatii didactice. Interesant este ca elevii cu varste sub 14 ani, conform hotararii CJ, nu pot raspunde contraventional. Pentru cei cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani, hotararea prevede reducerea la jumatate atat a minimului, cat si a maximului amenzii. De asemenea, contravenientii pot achita pe loc jumatate din minimul amenzii prevazute, agentul constatator fiind obligat sa mentioneze aceasta posibilitate in procesul-verbal. Regulamentul care va fi elaborat pe baza acestei hotarari se afla in curs de finalizare la Inspectoratul Scolar Judetean.
Dan POSTOLEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013654 (s)