Stiri

Amenzi usturatoare pentru firme! Consiliul Concurentei face bilantul: este a doua cea mai mare amenda din istorie!

Publicat: 05 feb. 2019
14

In 2018, Consiliul Concurentei a declansate 16 investigatii privind posibile incalcari ale Legii concurentei, cu trei mai putine fata de anul precedent si, in acelasi timp, cu trei mai multe comparativ cu 2016, potrivit bilantului aferent anului trecut prezentat de autoritate in cadrul unei comferinte de presa.

Cele mai multe investigatii deschise vizeaza cartelurile (zece), urmate de investigatii privind abuzul de pozitie dominanta (trei). Investigatiile vizeaza, printre altele, sectoare precum: producerea si comercializarea de energiei electrice, productia si/sau comercializarea oualor de consum, productia imunoglobulinelor normale umane, comercializarea de produse si echipamente din domeniul sanatatii si securitatii in munca, servicii conexe aferente gazelor naturale etc.

Autoritatea de concurenta a finalizat in anul anterior 15 investigatii privind incalcarea Legii concurentei, cu trei mai putine fata de 2017. Din cele 15 investigatii finalizate, 33% au reprezentat cartelurile. De asemenea, in 2018, Consiliul Concurentei a aplicat amenzi de 435.194.856 lei (93 milioane euro), cu 253,5% mai mult decat in anul anterior, fata de amenzi de 123.114.190 lei aplicate in 2017.

Este al doilea an ca valoare cumulata a amenzilor. Singurul an cu amenzi mai mari decat aceasta suma din 2018 a fost 2011, cand companiile petroliere primit o amenda record de 880 milioane lei (peste 200 milioane euro) reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. Companiile amendate atunci au fost OMV Petrom, OMV Petrom Marketing SRL, Rompetrol Downstream, ENI Romania (care opera benzinariile Agip), MOL Petroleum si Lukoil Romania.

"Tot mai multe companii primesc o reducere a sanctiunilor, ca urmare a recunoasterii faptului ca au incalcat Legea concurentei. Acest lucru arata ca avem dovezi forte bune, cazuri solide, lucru confirmat si de instanta", a anuntat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Anul trecut, patru companii au aplicat la programul de clementa, ceea ce inseamna ca nu doar ca si-au recunoscut vina, dar au venit si cu dovezi. Astfel, patru companii (Japan Radio Co. Ltd., Alphatron Marine B.V., Euroins Romania, Christian Tour) au aplicat la programul de clementa, aducand dovezi ce au condus la solutionarea cazului.

 Au fost sanctionate 74 de companii sau asociatii, dintre care aproximativ jumatate au recunoscut incalcarea legii si au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru formarea cartelurilor, 62,1%, pentru intelegeri verticale 22.2% si pentru abuz de pozitie dominanta 15%; "Anul 2018 ocupa locul II in clasamentul celor mai mari amenzi aplicate de Consiliul Concurentei, pe locul I fiind anul 2011, cu amenzi totale in valoare de 1.246.641.324 lei, iar pe locul III s-ar afla amenzile aplicate in anul 2015, de 239.680.544 lei", a anuntat autoritatea de concurenta.

La sfarsitul anului 2018, Consiliul Concurentei avea in derulare 37 de investigatii privind posibila incalcare a Legii concurentei, cu una mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. 21 dintre investigatiile in desfasurare la 31 decembrie 2018 vizau intelegeri de tip cartel, iar 11 aveau ca obiect abuzul de pozitie dominanta.

In 2018, au fost finalizate patru anchete sectoriale (lemn, comert online, gaze naturale, ape minerale).

La sfarsitul anului erau in derulare 11 anchete sectoriale/studii, dintre care 3 au fost declansate in 2018: medicamente fara prescriptie medicala, economia colaborativa – sharing economy si efectele platformelor de tip BigData asupra concurentei).

In plus, in 2018 s-au desfasurat 15 inspectii inopinate la 55 de sedii si puncte de lucru. A doua inspectie inopinata efectuata pe teritoriul altor state membre UE (Italia, Belgia), in cadrul investigatiei privind posibila intelegere pe piata imunoglobulinelor umane simple. Pe parcursul anului 2018, Consiliul Concurentei a autorizat 57 de concentrari economice, cu trei mai putine fata de anul trecut. Din cele 57 de tranzactii analizate, 2 au fost autorizate cu conditii: Pentru a putea prelua Betty Ice, Unilever South Europe SA s-a angajat sa retraga un numar de vitrine frigorifice amplasate in spatiile partenerilor Unilever sau Betty Ice din segmentul comertului traditional; Glebi Holdings PLC a preluat A&D Pharma, cu conditia de a cesiona 18 farmacii Arta din Bucuresti si Timisoara.

Consiliul Concurentei a avut calitatea procesuala in 237 dosare privind concurenta, fata de 189 in 2017. Procentul hotararilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, favorabile Autoritatii de Concurenta este 94%, in crestere cu 4,4% fata de anul anterior. Anul trecut, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut 94% din valoarea totala a amenzilor contestate. Consiliul Concurentei a analizat 122 acte normative sub aspectul incidentei cu reglementarile din domeniul ajutorului de stat.

De asemenea, a emis aviz din punct de vedere al conformitatii cu reglementarile europene in domeniu pentru 77 masuri de ajutor de stat si de minimis, ce implica fonduri europene si nationale in valoare totala de 18,7 miliarde lei 4,04 (miliarde euro). In anul 2018, au fost finalizate prin decizie de autorizare din partea CE, respectiv prin scrisori de confort, urmatoarele cazuri:

  • Aeroportul International Bacau – Decizie de autorizare a Comisiei Europene pentru incredintarea, catre Aeroportul International Bacau, a unui serviciu de interes economic general;
  • Inchideri mine de carbune – Decizie de autorizare a Comisiei Europene pentru  modificarea Planului de inchidere pentru Romania si a ajutorului de stat autorizat anterior;
  • Scrisoare de confort referitoare la aplicabilitatea regulilor comunitare privind relocarea, in contextul deschiderii unei noi fabrici de productie echipamente electrocasnice in Romania (cazul Bosch);
  • Scrisoare de confort privind asigurarea discontinuitatii in procesul de vanzare a activelor Oltchim, scrisoare care confera cumparatorului certitudine cu privire la neimputabilitatea unui posibil ajutor de stat incompatibil.

Noi atributii

  • Ca urmare a recomandarilor OECD, s-a infiintat Consiliul National de Supraveghere in domeniul Naval, care va functiona in cadrul Consiliului Concurentei si care va avea un rol de supraveghere a aplicarii legislatiei din domeniu si de sanctionare a posibilelor incalcari ale normelor concurentiale.
  • In 2018, Consiliul Concurentei a elaborat 182 de avize, opinii si puncte de vedere in ceea ce priveste concurenta, ajutor de stat si concurenta.
  • In 2018, autoritatea de concurenta a emis 32 de puncte de vedere solicitate de autoritati contractante referitoare la excluderea unor ofertanti din procedura de achizitie publica, fata de 35 de puncte de vedere emise in anul anterior.
Adauga un comentariu