Titlurile zilei

Amenzile date în starea de urgență, contestate de ieșeni! Oameni care trăiesc adevărate drame au luat cu asalt Judecătoria! „De unde să plătesc?!” GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 03 iun. 2020
Zeci de ieșeni au așteptat la coadă ieri pentru a depune plângeri la amenzile primite în starea de urgență

Amenzile date în starea de urgență au fost contestate ieri, la Judecătorie, de zeci de ieșeni. Aceștia au stat liniștiți ieri la coadă, pentru a putea depune plângerile împotriva proceselor-verbale întocmite de polițiști. „Nu am de unde să plătesc 2.000 de lei. Eu sunt de la țară, de unde să scot banii ăștia?!”, a declarat ieri Constantin Radu (65 de ani), unul dintre contestatari

Amenzile date de autorități în starea de urgență au fost contestate ieri de zeci de ieșeni. Din cauza faptului că ieri a fost ultima zi în care sancțiunile ar fi putut fi contestate, zeci de ieșeni s-au așezat la coadă, în fața Judecătoriei.
Cei mai mulți dintre cei care au stat ieri la coadă au primit amenzi în cursul lunii aprilie 2020, în plină stare de urgență. Sancțiunile primite de către ieșenii care au contestat ieri procesele-verbale de contravenție au variat între 2.000 și 10.000 de lei.

Sancțiune primită de Constantin Radu pentru că a vrut să îi ia pastile soției

Amenzile au fost primite, în general, de persoane trecute de vârsta de 65 de ani. Unul dintre cei sancționați de polițiști este și Constantin Radu, din comuna Scânteia.

„Am venit aici ca să contest o amendă primită de la polițiști pe data de 10 aprilie. Am fost amendat cu 2.000 de lei. Nu am de unde să plătesc 2.000 de lei. Eu sunt de la țară, de unde să scot banii ăștia?!”, a declarat ieri Constantin Radu.

Bărbatul în vârstă de 65 de ani a adăugat că, în ziua respectivă, a fost nevoit să vină în Iași, astfel că a urcat în singurul tren care îl putea aduce în oraș.

„Pe acolo trece un singur tren, la ora 8:00. M-am urcat în el și am coborât în Gară, în Iași. Pe peron, mă așteptau, m-au luat la întrebări și mi-au dat amenda. Eu am fost nevoit să vin în Iași, pentru a-mi putea plăti datoria către bancă, am o rată de achitat. În plus, trebuia să vin să îi iau medicamente soției mele, care este bolnavă de inimă și trebuie să își ia rețeta lunar”, a adăugat Constantin Radu.

Bărbatul a relatat că, deși știa că nu ar fi trebuit să circule decât într-un anumit interval orar în perioada respectivă, el a fost nevoit să se deplaseze în afara acelui interval.

Amenzile au ajuns, în cazul unor ieșeni, și la 8.000 de lei

Amenzile au ajuns, în unele situații, și la sume mult mai consistente. Un tânăr din județul Iași a declarat ieri că a fost sancționat cu 8.000 de lei în plină stare de urgență.

„Eu am primit o amendă de 8.000 de lei, tot în luna aprilie, din cauza stării de urgență. Polițistul mi-am spus că îmi dă amenda pentru că nu aveam declarație din aceea, pe proprie răspundere”, a declarat tânărul în vârstă de 21 de ani.

La rândul ei, o femeie a afirmat că soțul ei a fost sancționat de polițiști cu aceeași sumă, de 8.000 de lei, tot din pricina declarației pe propria răspundere.

„Am venit azi aici, cu soțul meu, să contestăm amenda de 80 de milioane de lei vechi. Pe 15 aprilie, el a fost amendat de un polițist. De fapt, Poliția i-a spus că nu îi dă amendă, pentru că avea declarația pe propria răspundere la el. După aia, ne-am trezit cu amenda acasă. Așa că am venit aici să depunem actele și sperăm ca judecătorii să anuleze amenda primită. Noi nu avem venituri, eu nu am serviciu. De unde să plătim banii ăștia?!”, a afirmat femeia.

De asemenea, un alt ieșean a susținut că a fost amendat de polițiști tot în prima jumătate a lunii aprilie.

„Da, am venit pentru că am înțeles că asta e ultima zi în care putem contesta sumele astea… La începutul lunii aprilie, am fost oprit de Poliție pe stradă și mi-au dat o amendă de 2.000 de lei, pentru că nu ieșisem în intervalul orar 11:00 – 13:00. Eu sper să îmi anuleze amenda, că 2.000 de lei e o sumă importantă pentru mine”, a declarat ieri Petru Ciobanu.

O bătrână de 86 de ani, amendată cu 10.000 de lei

O bătrână de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu ar fi respectat intervalul orar prevăzut în Ordonanța Militară nr. 3 din 2020. Astfel, pe data de 7 aprilie, Maria Trofin a fost amendată de polițiștii locali deoarece a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară.

Femeia a povestit că a ieșit mai devreme din casă deoarece se deplasează mai greu, din cauza vârstei și a afecțiunilor de care suferă. Inițial, ieșeanca a crezut că a primit o sancțiune de 100 de lei. Ulterior, femeia a primit acasă procesul-verbal, constatând cu stupoare că a fost amendată cu suma de 10.000 de lei. Pentru că are o pensie extrem de mică și deoarece suma este extrem de mare, femeia a decis să conteste în instanță procesul-verbal întocmit pe numele ei. Acum, urmează ca magistrații din cadrul Judecătoriei Iași să decidă ce se va întâmpla în continuare cu amenzile date de autorități în stare de urgență.

Amintim că prevederile Ordonanței Militare prin care a fost restricționată circulația persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în exteriorul locuinței arătau că „este permisă și în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală. Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute se prezintă o declarație pe propria raspundere completată în prealabil”. Totuși, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale amenzile aplicate în plină stare de urgență.

Comentarii
 • Asa ca statul mafiot exista se vede .Prostii aia de la locala de unde sa si faca planul de amenzi?????de la tarani de la tara,de la oameni in virsta,de la oameni bolnavi(orbi) in general la oameni slabi..fu.tu.va. in gura de ghertoi inbracati in hainele primariei tare bine era pe la cug fortus tesatura nicolina asteas fetele de la locala :prosti ,sclavi si imbecili..

 • Acest guvern este vinovat, ca a dat ordonantele ce s-au dovedit a fi neconstitutionale.Pentru a-si repara prostia, tot ei,ar fi trebuit sa anuleze aceste amenzi aberante,fara ca 300000 de oameni sa stea la cozi,pentru a-si recupera drepturile incalcate,aglomerand inutil instantele de judecata,marind posibilitatea infectarii populatiei.Probabil ca au vrut sa dea de lucru oamenilor,pentru a porni economia.Culmea prostiei este ca ei insisi n-au crezut in aceste ordonante si plini de aroganta le-au incalcat,fiind amendati.

 • Amenzile date sunt prea mari, ele trebuiau sa fie proportionale cu veniturile. Daca amenzile ar fi fost de 2-300 lei, s-ar fi platit mult mai multe si, paradoxal, statul ar fi incasat mult mai multi bani. Ca cei amendati au sau n-au dreptate, asta e alta discutie. Regulile sunt cam greu de respectat pentru romani.

 • Amenzile date sunt prea mari, ele trebuiau sa fie proportionale cu veniturile. Daca amenzile ar fi fost de 2-300 lei, s-ar fi platit mult mai multe si, paradoxal, statul ar fi incasat mult mai multi bani. Ca cei amendati au sau n-au dreptate, asta e alta discutie. Regulile sunt cam greu de respectat pentru romani.

 • Trebuie sa fii bolnavior sa vezi un amarat sau un pensionar vai de capul lui si sa ii dai o amenda de 8.000 – 10.000 de lei… Legea trebuie respectata, dar trebuie si aplicata nu doar in litera ei, ci mai ales in spiritul ei. Cand dai o amenda de 10.000 de lei unei pensionare care primeste de la statul roman, dupa o viata de munca, o pensie de 1.200 de lei… sigur ai ceva probleme. Poti da o sanctiune de 100, 200, 300 de lei, sa poata omul plati, mai ales daca era in culpa. Dar… unii trebuie sa „faca norma”, probabil…

 • Cereți că Regulamentul Ordine Interioara din Pol.Loc.Iasi sa fie publicat.Sa știe contribuabilul daca,,norma”de contravenții e criteriu de avansare sau retrogradare in grad,funcție etc..

 • Bataia de joc pleaca din cauza autoritatilor care au gestionat situatia cum au gestionat-o.
  Acuma na, pune lumea pe drumuri de aiurea. Bineinteles si guvernul a fost luat pe nepregatite, dar la repercusiuni nu s-au gandit, iar intre timp pe Orban il doare la babadoasca si isi permite sa fumeze in proriul cabinet de ministru.
  Am ramas ca in trecut, smecherii vor fi smecheri iar fraierii vor ramane fraieri.

 • Barbu, probabil ca tu esti comunitar. Cel mai probabil, dupa cum gandesti. Hai sa le dam pensionarilor amenzi de cate 10.000 de lei pentru ca se misca greu, sa i dam afara si sa le vindem casele, ca sa faca statul roman p… mare! Pe ce lume traiesti tu, Barbule?! Daca era maica-ta sau bunica ta, tot asa gandeai?! Mare e gradina Ta, Doamne!

 • Dupa ce au dat o serie de ordonanta neconstitutionale,in care li s-a dat explicit,ce au gresit,mai dau alte ordonante tot neconstitutionale.Ceea ce inseamna ca,ori nu stii Constitutia,ori esti arogant,ignorant sau prost.Deci ei nu stiu sa faca niste documente specifice guvernarii,mai mult pun oamenii pe drumuri in loc sa stea in casa sa se protejeze.Daca ei insisi n-au respectat legea,fiind amendati asta ce inseamna?
  Spun unii de batrana de 86 de ani,ca trebuia sa stea in casa.Ei ar trebui sa stie ca un batran se misca mai incet,sau foarte incet,asa cum este minte unora.

 • Se stia de la bun inceput ca amenzile exagerat de mari vor fi declarate neconstitutionale. Dar trebuiau sa ia niste masuri disperate, ca sa forteze lumea sa stea in case. Poate nu ati vazut cum arata spitalele noastre si cat de slab pregatite sunt cadrele medicale !!! Trageti o singura concluzie: am avut enorm de multe cadre medicale infectate, fata de procentul de infectati care nu sunt cadre medicale.
  Efectul a fost atins. A stat majoritatea oamenilor in case. Cei care au iesit vor plati doar o parte din amenda, deoarece un judecator corect va individualiza amenda.

 • La noi au fost cele mai mari amenzi din Europa,cu toate acestea au incalcat aproximativ 300000 de oameni,inclusiv guvernantii. Deci nu de frica amenzilor n-au iesit oamenii,mai degraba s-au temut de coronavirus, datorita medicilor care informau prin mass media.Si acum oamenii respecta restrictiile si cred ca vor fi mult mai prudenti de acum inainte,nu de frica ordonantelor.Si in alte tari s-a respectat fara ordonante.

 • De unde sa plateasca? Trebuiau sa stea draku in casa de proosti si sa nu incalce legea! Baaa prostilorr, aveti kkat in loc de creier! Prosti, idioti si frustrati! Ce nu ati inteles ca va puneati inclusiv voua viata in pericol?! dar noi, cei care am respectat legea, de ce am avea riscuri din partea voastra ca sunteti voi proosti si tampiiti?!

 • Realitatea, esti prost de bubui, fratica! Sunt unii oameni in varsta, care aveau nevoie de medicamente, de hrana si care nu aveau pe nimeni, protovane!

 • Ii dai amenda de 1350 de lei unui dement care circula ca nebunu pe sosele si e la un pas sa faca prapad, dar unui pensionar care iese sa isi ia de mancare sau pastile, ii dai 10.000 de lei… Halal!

 • Nu mai bine dadeau astia amenzi de 100 de lei si le platea orice amarastean? Sau sa fi dat niste avertismente, daca vezi ca omu e amarat… Ma rog…

Adauga un comentariu