International

America este luata pe sus de un val de IMIGRANTI ROMI veniti din Europa – „Nu mai puteam suporta sa fim priviti de sus”

Publicat: 19 sept. 2016
1
Un roman de etnie roma, si-a vandut animalele pe care le avea in Romania, dar, in loc sa plece in Europa Occidentala, a cumparat un bilet de avion spre Mexic. De acolo a mers spre frontiera Statelor Unite si s-a adresat politiei americane pentru a cere azil. „Am decis sa plec pentru ca nu mai puteam sa supravietuiesc”, a declarat Viorel R., in varsta de 52 de ani, in Riverside, California, aratand plagi pe scalp si la buze despre care sustine ca i-au fost facute de politie. „Nu mai puteam suporta sa fim priviti de sus”, a spus el. In cursul anului 2016, aproape 1.800 de romani au fost retinuti la frontiera sudica a Statelor Unite, comparativ cu 400 anul trecut si cu cateva zeci in 2008, conform datelor oficiale furnizate de autoritatile americane.

Citeste si: Revolta impotriva romilor! Peste 100 de oameni s-au dus sa ceara socoteala primarului.

„Romii aleg sa traverseze Oceanul Atlantic in contextul tendintelor antiimigratie din Europa. Grupurile de romi, in general nomade, vizate de persecutii de sute de ani, se confrunta acum cu diminuarea tolerantei autoritatilor europene, in contextul venirii a peste un milion de imigranti si refugiati din Siria si din alte tari. Amplificarea tendintelor neonaziste din Romania pana in Italia a condus la demolarea taberelor de romi, la atacarea afacerilor romilor, la segregarea comunitatilor si agresarea copiilor”, noteaza agentia Bloomberg. Romii considera ca au oportunitati in Statele Unite, in pofida ascensiunii populismului si a apelurilor de limitare a imigratiei. Agentii Politiei de frontiera din SUA au depistat grupuri de cate 20 de persoane, ghidate de calauze.

Citeste si: Bataie ca in FILMELE de la HOLLYWOOD! Scandalul a pornit intre taximetristi si romi. Se ciomagesc cu bate si rangi

„Toti sustin ca sunt romi. Sustin ca sunt membri ai unui grup care este persecutat de autoritatile din Romania”, afirma Daniel Parks, agent al Politiei Vamale si de Frontiera a SUA din zona San Diego. „Exista numeroase prejudecati in privinta romilor in apropape toate tarile europene. Stereotipurile conform carora ar practica cersetoria si ar comite furturi alimenteaza prejudecatile”, afirma, pentru Bloomberg, Natalia Banulescu-Bogdan, director adjunct al Programului international al Institutului pentru Politicile Migratiei, cu sediul in orasul Washington.
Comentarii
Adauga un comentariu