Magazin

Americanii au gasit raspunsul la risipa de alimente

Publicat: 30 nov. 2012

O companie americana spune ca a gasit metoda de fabricare a painii care poate rezista 60 de zile fara sa faca mucegai. Metoda a fost testata cu succes si pe alte alimente – fructe, legume, carne.

Painea este tratata intr-un aparat cu microunde, care ucid sporii de mucegai. Compania sustine ca daca aceasta metoda ar fi aplicata la scara larga, ar putea combate risipa de alimente din tarile dezvoltate.

Numai in SUA, 40% din alimentele cumparate sunt aruncate, ceea ce inseamna o risipa de 165 de miliarde de dolari in fiecare an.

Painea este printre cele mai des aruncate alimente, aproape o treime din toata painea cumparata sfarsind la gunoi.

Unul dintre motivele risipei este mucegaiul. In special in cazul painii ambalate in plastic, mucegaiul se dezvolta din cauza umezelii care este mentinuta in ambalaj.

In cazul painii neambalate, mucegaiul apare, in medie, in 10 zile.

In laboratoarele din Texas Tech University, compania americana a testat un aparat cu microunde dezvoltat initial pentru a ucide bacterii precum salmonela.

Cercetatorii au descoperit, insa, ca microundele ucid si sporii de mucegai, daca painea este tratata in acest mod timp de 10 secunde.

Aparatul nu este mult diferit de cuptoarele normale cu microunde, insa frecventele sunt reglate diferit, pentru ca undele sa fie distribuite omogen.

Aparatul companiei a atas atentia mai multor producatori de paine, insa exista temeri ca introducerea acestei metode ar duce la cresterea costurilor intr-o piata in care astfel de fluctuatii de pret nu pot fi foarte mari.

Don Stull, unul dintre cercetatori, spune, insa, ca aceasta tehnologie ar putea duce, dimpotriva, la scaderea costurilor de productie. Potrivit acestuia, fabricantii de paine folosesc multe substante care sa mentina painea proaspata si fara mucegai, fiind nevoie de alte substante pentru a masca gustul conservantilor.

Tehnologia cu microunde ar putea duce la eliminarea nevoii de a folosi conservanti. Metoda a fost testata si pe carne de curcan, fructe si legume, cu rezultate similare. 

Sursa: jurnalul.ro



loading...

Adauga un comentariu