News Flash:

Americanii au venit special in curtea lui pentru a-i vedea plantatia! Povestea de succes a familiei din Iasi care a dat lovitura cu produsele autentice romanesti - FOTO

27 Mai 2019
4644 Vizualizari | 1 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7223 RON (-0.0010)
USD: 4.1455 RON (-0.0340)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
cultura usturoi rachiteni

• Un program derulat cu bani de la stat a starnit interesul unor legumicultori din Iasi • Acestia vor obtine un ajutor important pentru derularea afacerii lor • Unul dintre cei inscrisi in program este cel mai cunoscut producator din judet • Acesta are o traditie de aproape un secol in legumicultura • "Noi suntem legumicultori din tata in fiu, acum la a treia generatie", sustine ieseanul

Comunitatea cea mai mare de cultivatori de usturoi se afla in comuna Rachiteni, din judetul Iasi. Aici, aproape in orice curte se afla un legumicultor care are culturi mari de usturoi, din soiuri romanesti. Comuna a devenit cunoscuta la fel ca si cea din Botosani, unde se afla usturoiul de Copalau. Producatorii de usturoi beneficiaza de anul acesta de un ajutor de minimis din partea statului dupa modelul implementat deja timp de doi ani pentru cultivatorii de rosii din sere.

Potrivit Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Iasi, in 2017 erau 469 de hectare cu usturoi in judetul Iasi, iar in anul 2018 suprafata a mai scazut cu cateva hectare. Prin intermediul acestui program se doreste ca pe piata sa fie mai mult usturoi romanesc fata de cel importat din China sau din alte tari, mai ales ca in aceasta zona a Moldovei exista o traditie in cultivarea usturoiului.

In prezent, Iasul este al treilea judet la nivel national la suprafata cultivata cu aceasta cultura. Schema de ajutor de minimis se desfasoara pe o perioada de trei ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 3.000 euro pentru un hectar cultivat cu usturoi. Ajutorul se calculeaza proportional cu suprafata de pe care s-a obtinut o cantitate minima de 3.000 kg la un hectar.

Legumicultori din tata in fiu

Unul dintre cei mai importanti cultivatori de usturoi din Rachiteni este Marcel Barat. Legumicultorul detine culturi cu usturoi, ceapa, radacinoase, dar si cu cereale, pe cateva zeci de hectare de teren agricol. Ieseanul este legumicultor din tata in fiu, iar dragostea pentru aceasta meserie a preluat-o si fiul sau.

"Eu lucrez de cand ma stiu in agricultura. Am terenurile de la parintii mei, am mai luat cateva in arenda. Noi avem o afacere de familie si folosim doar soiuri romanesti. Daca eu am 50 de ani si lucrez terenurile noastre de mai bine de douazeci de ani, dupa ce le-am preluat de la parintii mei, deci avem zeci de ani de munca in legumicultura. De agricultura m-am apucat dupa ce m-am retras din Armata, dupa Revolutie. Eu am doi copii, o fata si un baiat, dar am vazut ca baiatul e mai interesat sa preia afacerea. Baiatul e mecanic agricol si lui ii place sa stea in camp, s-a obisnuit de la mine. Sigur o sa preia el afacerea, pentru ca asta ii place sa faca", sustine fermierul din Rachiteni.

Fiind de atatia ani pe piata din Iasi, legumicultorul a reusit sa se faca cunoscut pentru produsele sale numai din soiuri romanesti, astfel ca toti cei care cumpara de la el stiu ca nu cheltuie banii aiurea, ci platesc pentru ceva traditional romanesc.

"Noi nu bem, nu fumam si asa se aduna banii munciti. Tot ce castigam reinvestim si reusim sa traim. Din agricultura nu te imbogatesti decat daca ai suprafete mari de teren, iar noi nu ne-am intins prea mult. Este o vorba «fiecare cum isi asterne asa doarme», iar noi am stiut sa fim cumpatati. Nu ne plangem, stam foarte bine pana acum. Noi ducem productia la piata la Tg. Frumos sau venim la Iasi. Tot aici in zona vindem", sustine fermierul.

Toate semintele din soiurile romanesti sunt bine pastrate pentru a nu se pierde nimic, astfel ca fermierul are mare grija de produsele sale. In fiecare zi, de la rasaritul soarelui pana la asfintit, are grija ca productia sa fie buna, iar experienta acumulata pana acum l-a ajutat de fiecare data. "La sfarsitul lui iulie iese usturoiul, apoi iese si ceapa, cartofii si ce mai avem de scos in toamna. Preturile vor fi ca anul trecut", explica fermierul.

Vezi si: Secretul unei afaceri de succes! De peste 100 de ani, in aceasta familie din Iasi reteta este aceeasi. Produsele lor sunt adevarate trufandale!

Strainii ne vor usturoiul

In anii trecuti, producatorii de usturoi din Iasi si din Botosani au fost vizitati de straini. Cei mai interesati de colaborarea cu producatorii din zona au fost americanii, care in urma cu doi ani au fost in vizita pe meleagurile usturoiului pentru a vedea cu ochii lor ce productii au acestia si ce soiuri romanesti folosesc, mai ales ca au auzit de calitatea lor. Intalnirea nu s-a concretizat cu incheierea unor contracte, insa autoritatile locale fac demersuri pentru ca astfel de vizite ale strainilor sa mai aiba loc si in viitorul apropiat si acestia sa incheie contracte cu legumicultorii din judet pentru ca usturoiul romanesc sa ajunga si in alte tari.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

cultura_usturoi_rachiteni_2
cultivatori usturoi botosani daj ajutor minimis rachiteni marcel barat
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Victoria Ionescu  | #702831
Felicitari, multa sanatate sa va dea Dumnezeu si reusita in tot ce vreti sa faceti!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2551 (s) | 21 queries | Mysql time :0.122021 (s)