Secretele istoriei

Amerindienii din Statele Unite ale Americii

Publicat: 15 ian. 2014
Indieni americani in Statele Unite ale Americii sunt populatia nativa din America de Nord, pe teritoriul SUA din zilele noastre (incluzand Alaska si Hawaii. Ei sunt compusi din numeroase triburi si grupuri etnice, multe au supravietuit intacte din punct de vedere politic.
Denumirea de americani nativi este un termen controversat. Multe persoane intervievate in acest sens prefera sa se numeasca pe ei insisi indieni americani sau indieni, termen adoptat si de marea majoritate a presei si de unele grupuri academice, cu toate ca aceasta denumire nu ii include pe nativii din insulele Hawaii si pe nativii din Alaska. De la sfarsitul secolului al 15-lea, imigrarea europenilor in Americi si importul de sclavi africani, a dus la secole de conflicte intre societatea lumii vechi si cea noua.

Vezi si Druizii celti si brahmanii indieni 

Europeni au creat cea mai parte a datelor istorice scrise despre americanii nativi, dupa imigratia colonistilor in America. Multi americani nativi traiau in societati de vanatori-culegatori si isi transmiteau istoria lor pe cale orala. In multe grupuri, femeile efectuau cultivarea sofisticata a numeroase soiuri de plante: porumb, fasole si squash. Culturile indigene au fost destul de diferite de cele de agrare, proto-industriale ale majoritatii imigrantilor crestini din vestul Eurasiei. Multe culturi native au fost matrilineale, oamenii ocupau terenurile pentru utilizarea de catre intreaga comunitatei, pentru vanatoare sau agricultura. Europenii la acea vreme au avut culturi patriarhale si-au dezvoltat concepte de drepturi de proprietate individuale cu privire la terenuri care erau extrem de diferite de conceptia amerindienilor.

Diferentele de cultura intre amerindieni si europenii imigranti, precum si aliantele schimbatoare intre diferite natiuni ale fiecarei culturi de-a lungul secolelor, au provocat tensiuni politice extinse, violenta etnica si tulburari sociale.

Vezi si Drumul lacrimilor sau izgonirea amerindienilor  

Americani nativi au suferit mari pierderi de la contactul cu europenii din cauza boli infectioase din Eurasia pentru care amerindienii nu aveau imunitate. Epidemiile de la contactul cu europenii a cauzat cea mai mare pierdere de vieti omenesti pentru populatiile indigene. Estimari populatiei pre-columbiene pentru teritoriul ce astazi reprezinta SUA variaza semnificativ, variind de 1 milion la 18 milioane de amerindieni .
Dupa ce coloniile s-au revoltat impotriva Marii Britanii si a fost creata Statele Unite ale Americii, presedintele George Washington si Henry Knox a conceput ideea de „civilizare” a americanilor nativi pentru asimilarea lor ca cetateni americani. 
Asimilatie (ori voluntar ca in cazul indienilor Choctaw,sau fortat)a devenit o politica urmarita consistent de administratiile americane care se succedau.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit