News Flash:

AMICII TE răcorEste

3 August 2010
946 Vizualizari | 0 Comentarii
• într-un articol semnat de Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare, se spune că înghetata Amicii are aditivi cancerigeni, care în alte tări sînt interzisi • societatea Kubo Ice Cream spune că sortimentul respectiv nu mai e pe piată din 2006, iar la Amicii se folosesc numai aditivi alimentari permisi de legislatie • în numai vreo trei sortimente se găsesc, printre apă, zahăr si sirop de glucoză, emulgatori care dau confuzii mentale si diaree, stabilizatori care dau greată, alergii si intensifică crizele de astm •

Cei care au mîncat pînă acum patru ani înghetată de la Amicii pot mînca linistiti si în continuare. Pînă acum patru ani era cam nocivă, avea o listă lungută de E-uri, care mai de care mai păcătoase, însă din 2006 încoace nu mai e cazul. Cel putin asa ne spun cei care o fabrică. Sub sloganul „Amicii, un zîmbet delicios“, societatea Kubo Ice Cream produce si distribuie în toată tara mai multe variete-uri de înghetată. Naturală, dacă e să credem ce ne spun fabricantii. Nu chiar asa, dacă e să ne luăm după unii, altii, care au mai analizat ingredientele si efectele lor asupra sănătătii. Ne-a picat în mînă zilele trecute un material (semnat de Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare), care face referiri la continutul cîtorva înghetate de mare succes, mai ales în perioada estivală. Printre alte sortimente produse de diverse firme din tară, s-a strecurat si Amicii, marcă 100% nemteană. Care ar avea, zic cei care au analizat-o, aditivi cancerigeni interzisi în alte tări. Eticheta doveditoare zice: „Ingrediente: lapte praf, zahăr, grăsimi vegetale, coloranti (E 127, E141, E132, E102) si stabilizatori (E471, E412, E410), acid citric (E330), arome naturale identice, glucoză“. E127 este eritrozina, un colorant rosu care provoacă mutatii genetice si cancer la sobolani, deci posibil si la om, colorant interzis în SUA si în Norvegia. E132 (indigotina) este un colorant care poate provoca greată, vomă, hipertensiune arterială, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice, motiv pentru care este interzis în Norvegia. E 102 (tartrazina) e un colorant galben care se găseste în dulciuri (budinci, înghetate, dropsuri), băuturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri. Are actiune cancerigenă (tumori tiroidiene), determină deficiente în vitamina B6 si zinc, generează crize de astm bronsic, urticarie si hiperactivitate la copii. O multime de „bucurii“, care au făcut să fie interzis în Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda. Si la noi, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a solicitat interzicerea acestui compus, măcar pentru cele consumate frecvent de copii, pentru că s-a constatat că dozele mari de tartrazină produc modificări ireversibile ficatului.

O veste bună! Si, totusi, ce mîncăm azi?

Pornind de la aceste aspecte, am cercetat si noi si am ajuns direct unde se face, la Kubo Ice Cream. Ana Paraschiv, inginerul responsabil cu siguranta alimentelor la companie, stie de material si spune că a fost editat în 2006. Si că nu mai e de actualitate, întrucît compania a anticipat modificările legislative si a renuntat la sortiment. Si la E-urile nepermise de lege. Altfel spus, înghetata Amicii era nocivă pînă acum patru ani, dar acum nu mai e. O veste foarte bună pentru cei care au mîncat-o pînă acum si chiar mai bună pentru cei care vor mînca-o pe viitor. „In acest material este prezentată si analizată eticheta unui produs marca «Amicii» care nu mai este pe piată din anul 2006. Orice referire la acel articol este irelevantă. Pentru informarea corectă a consumatorilor precizăm faptul că firma Kubo Ice Cream Company utilizează pentru prepararea înghetatei numai aditivi alimentari permisi de legislatia romanească si europeană în vigoare“, ne asigură doamna Paraschiv.
Ne-am lămurit că înghetata era dăunătoare si nu mai este. Totusi, am încercat să aflăm ce se foloseste la fabricarea minunatului deliciu estival. Cu ce mîncăm înghetata Amicii în zilele noastre? Nu stim exact. Stim, tot de la doamna Ana Paraschiv, că se folosesc aditivi legali si coloranti naturali. „Nu folosim coloranti care să necesite atentionare specială. Sînt vreo sase care trebuie etichetati în mod deosebit pentru că s-a constatat că afectează atentia copiilor, dar noi i-am eliminat de mult. Din 2006. Am preîntîmpinat modificările legislative si am început de atunci să fim atenti ce punem în înghetată. Tot timpul am avut grijă la calitate si la ce oferim consumatorilor. La înghetată folosim coloranti, dar noi lucrăm cu paste naturale de fructe, pe care le fabricăm aici. Nu coloranti artificiali“, mai spune Ana Paraschiv.
(Sursa - Monitorul)
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.6693 (s) | 24 queries | Mysql time :0.449794 (s)