News Flash:

An bun pentru producatorii de cereale

9 Iulie 2008
819 Vizualizari | 0 Comentarii
• "Credem ca va fi un an agricol mai bun, vom avea recolte bogate de grau, rapita, orz si orzoaica si speram sa fie cele mai bune recolte din ultimii ani", a declarat Constantin Arustei, director al DADR Iasi
Saptamana trecuta au fost demarate primele lucrari pentru recolta de orz, rapita si orzoaica in comunele Probota, Bivolari, Ion Neculce, Gropnita si Movileni din judetul Iasi. Conform reprezentantilor de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, in urmatoarea perioada va incepe recoltatul si in celelalte comune din judet pentru ca suprafetele cultivate se prezinta destul de bine. "Credem ca va fi un an agricol mai bun, vom avea recolte bogate de grau, rapita, orz si orzoaica si speram sa fie cele mai bune recolte din ultimii ani. In agricultura se spune ca productia este cea pe care o ai in hambar, asadar, daca vremea va fi blanda, vom avea un an destul de bun", a declarat Constantin Arustei, directorul DADR Iasi. Specialistii in agricultura ii sfatuiesc pe producatori sa nu vanda din productie imediat pentru ca exista o tendinta naturala de scadere a preturilor. Preferabil ar fi ca producatorii sa depoziteze cerealele in spatii special amenajate si sa astepte pana cand recolta va avea un pret destul de profitabil. "Pretul cerealelor se stabileste in principiu liber, insa avem si noi un cuvant de spus. Este posibil ca pretul la grau sa ajunga la 0,6-0,8 lei pe kilogram. Dupa recoltare este o tendinta naturala de scadere a preturilor, astfel incat le recomandam producatorilor agricoli sa nu vanda din productie imediat, ci sa o depoziteze pana cand preturile mai cresc", a declarat Arustei. Reprezentantii DADR Iasi sustin ca lucrarile agricole care se desfasoara in grupuri de producatori sunt avantajoase pentru detinatorii de terenuri agricole. Astfel, in cazul in care se lucreaza in grupuri de producatori, cheltuielile agricole pentru suprafete mari scad si productia este mare, iar lucrand individual cheltuielile sunt foarte mari si productia mica. "Cei care cultiva pe suprafete mici obtin productii mici in comparatie cu cei care lucreaza pe suprafete mari obtin si productii mari. In urma cu doi ani am avut 6-7 tone de grau la hectar, iar media pe judet a fost 3.100. Asadar, media au scazut-o cei care au cultivat pe suprafete mici si au scos 1.000-1.500 kilograme la hectar. Acestea sunt motivele pentru care le recomand agricultorilor lucrarile in asociatii de producatori", a declarat directorul DADR Iasi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014601 (s)