Actualitate

Ana Birchall, despre extradarea lui Radu Mazare: Procedurile tin exclusiv de autoritatile din Madagascar

Publicat: 14 mai 2019
1

Ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, a declarat astazi ca procedura de extradare a fostului primar al Constantei Radu Mazare depinde exclusiv de autoritatile din Madagascar, iar decizia extradarii va fi luata acolo. "Acum procedurile tin exclusiv de autoritatile din Madagascar. Deci ei sunt cei care, in momentul de fata, analizeaza si vor lua deciziile pe care le considera oportune", a declarat Ana Birchall.

Fiul lui Radu Mazare si-a vizitat tatal in inchisoare: "Ii duc de mancare, doarme pe o saltea de burete"

Intrebata daca are informatii potrivit carora instanta ar fi prelungit retinerea lui Radu Mazare, Ana Birchall a precizat ca nu a primit nicio informatie oficiala in acest sens. "Cand o sa am orice informatie oficiala, o sa v-o comunic", a mai precizat ministrul. Ministerul Justitiei a transmis luni documentele necesare in vederea extradarii fostului primar al Constantei, Radu Mazare, din Madagascar, luni la ora 09.00 acestea fiind primite de ministerul Justitiei din Madagscar.

Birchall a explicat anterior si cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea in tara a lui Radu Mazare: „Coventia Natiunilor Unite impotriva criminalitatii transnationale organizate, semnata la Palermo, in anul 2000, ratificata prin legea 365/2002. Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei. (…) Republica Madagascar este parte la ambele conventii. In ceea ce priveste cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, colaborata cu dispozitiile Codului de Procedura Penala al Romaniei”.

Fostul edil are de executat o condamnare definitiva: judecatorii instantei supreme l-au condamnat, in 8 februarie, la 9 ani de inchisoare cu executare pe fostul primar al Constantei. Radu Mazare a fost acuzat, alaturi de alti functionari, de atribuirea nelegala a unor terenuri (plaje si faleze din Constanta), prejudiciul estimat de DNA ridicandu-se la 114 milioane de euro. Decizia instantei a venit dupa noua ani de procese si alte opt amanari consecutive de pronuntare a unei sentinte.

Adauga un comentariu