Evenimente culturale

Ana Blandiana: Toti fauritorii Unirii au sfarsit in inchisorile comuniste. Momentul in care au fost dusi la Sighet toti demnitarii Romaniei interbelice este coloana vertebrala a acestui centenar

Publicat: 16 oct. 2018
3

Toti fauritorii Unirii, si e o lista de 20-25 de personalitati, au sfarsit in inchisorile comuniste, a declarat Ana Blandiana, pentru Gandul.

Momentul anilor '50, cand au fost dusi la Sighet toti demnitarii Romaniei interbelice, este coloana vertebrala a acestui centenar, a mai afirmat poeta.

Aceasta a insistat ca, pentru a evolua, este extrem de important sa ne cunoastem trecutul si sa ni-l asumam cu bune si cu rele: ”trebuie sa recunoastem ca suntem atat urmasii fauritorilor Unirii, cat si urmasii celor care i-au tinut in inchisoare”.

”Vreau sa va spun ca am ajuns aproape sa fiu intimidata de faptul ca, de oriunde pornesc, ajung la represiunea comunista, dar nu am incotro. Adica, este clar faptul ca toti, nu exista nici o exceptie, fauritorii Unirii, si e o lista de 20-25 de personalitati, au sfarsit in inchisorile comuniste. Unii murind, altii ca Ilie Lazar, tocmai pentru ca era o personalitate iesita din comun, a reusit sa supravietuiasca. Cei care creasera tara, cei carora tara trebuia sa le fie recunoscatoare peste limita, au sfarsit in inchisoare. Peste asta nu se poate trece, adica momentul anilor '50, cand au fost dusi la Sighet toti demnitarii Romaniei interbelice este coloana vertebrala a acestui centenar, iar noi, cei care suntem dupa acest moment, avem ca singura sansa sa ne hotaram si sa alegem pe cine vrem sa continuam.

Vrem sa continuam ceea ce s-a intamplat inainte de acest moment sau vrem sa continuam ce s-a intamplat atunci? Pentru asta trebuie sa recunoastem ca suntem atat urmasii fauritorilor Unirii, cat si urmasii celor care i-au tinut in inchisoare. Deci, sa ne asumam totul. Nu putem sa ne prefacem ca nu noi am fost acestia. Noi, noi romanii. Nu eu personal, nu dumneavostra personal, dar ca popor raspundem pentru tot si numai in masura in care cunoastem despre ce e vorba. Intreaba-i pe copii si nu vor sti nimic pentru ca istoria este o singura ora pe saptamana, in care se face inclusiv istoria Europei si exista poza lui Che Guevara, nu poza lui Avram Iancu sau a lui Maniu. Vreau sa zic ca este un talmes balmes din care nu se mai intelege nimic. Nu se creeaza sentimentul unei raspunderi fata de tara ta”, a declarat poeta Ana Blandiana, pentru Gandul.

Adauga un comentariu