Stiri si curiozitati

Anahata: chakra inimii. Factorii care ne influențează energiile

Publicat: 06 ian. 2022
grafica care evidentiaza energiile din corp, chakrele si culorile reprezentative
Anahata, cunoscută și sub denumirea de chakra inimii sau chakra 4, este localizată lângă inimă și are legătură cu toate formele de iubire

Anahata, cunoscută și sub denumirea de chakra inimii sau chakra 4, este localizată lângă inimă și are legătură cu toate formele de iubire. Sentimente precum bucuriea, respectul, compasiunea sau empatia aparțin de chakra inimii.

Este situată în centrul pieptului și servește legătură dintre celelalte șase, plasate respectiv în partea superioară și inferioară a corpului. Termenul prin care este numită în cultura budistă este Anahata, ce înseamnă „sunetul nu este afectat”, cunoscută ca și chakra inimii. 

grafica celor 7 chakre si culorile
Chakra 4 sau chakra inimii face legăturile dintre trecut și prezent și are rolul de a uni prin armonie cele două timpuri ale existenței noastre

 

Funcțiile spirituale pe care le are chakra inimii 

Chakrele sunt punctele noastre vitale și energetice care sunt distribuite în corp în număr de șase. Sunt centre care au rolul de a absorbi energia noastră și de a o distribui către mediul înconjurător. Chakra inimii în partea din faţă se ocupă cu energizarea şi controlează glanda inimii şi timus, iar din partea de spate controlează și energizeaza plămâni, inima, timus și sistemul circulator. 

Explicația numelui sanscrit de Anahata poate fi tradus prin lipsit de rana, de lovitură, de suferință. Anahata este starea pe care tindem să o atingem, vindecând rănile inimii. Este manifestarea naturala a inimii prin iubire, iar aici fricile și temerile nu au loc. 

grafica persoana care mediteaza, se evidentiaza chakrele si culorile fiecareia
Chakra inimii ne arată că nu știm să iubim sau să primim iubire și afecțiune

Chakra 4 sau chakra inimii face legăturile dintre trecut și prezent și are rolul de a uni prin armonie cele două timpuri ale existenței noastre, de a crea un pod între viața anterioară, spirituală și cea prezentă. Indienii susțin că în zona inimii este cel mai mare centru energetic, fundamental pentru schimbul de energii dintre organism și mediu. Acest schimb între inimă și mediu este reprezentat de centrul iubirii, iar energia schimbată este energia iubirii. Reciprocitatea este valabilă în acest schimb al energiilor. 

Vortexul energetic al inimii se blochează și apar afecțiuni cardiace, iar această situație se datorează, în general, insatisfacțiilor, neplăcerilor nejustificate și a conflictelor îndelungate cu sine sau cu cei din jurul nostru.  Efectele pe care le au aceste blocaje dau naștere bolilor cardio-vasculare precum ateroscleroza, hipertensiune arterială, infarct miocardic, angină pectorală sau aritmie. Chakra inimii ne arată că nu știm să iubim sau să primim iubire și afecțiune. Cele mai des întâlnite astfel de afecțiuni sunt cauzate de atitudine rigidă, de încordare, de lipsa optimismului, de lipsa compasiunii, supărare, stres, griji care nu lasă să circule energia iubirii. 

grafica floare de lotus verde
Chakra inimii poate fi stimulată și de purtarea mai des a culorii verde, culoarea specifică acestei energii și guvernează circulația, iubirea necondiționată

Echilibrul pentru a avea chakra inimii deschisă către iubire 

Armonia pe care o au punctele energetice ne definesc și starea noastră de spirit. O chakra inimii care se menține în echilibru are nevoie în mod constant de lucru cu noi înșine și se manifestă prin acceptare și puterea de a accepta lucrurile, situațiile din viață și pe noi înșine sau pe cei din jurul nostru. Sentimentul de rivalitate dispare și îi este luat de compasiune, empatie și dorința de a ajuta. 

Iubirea de sine și al oamenilor cu care ne înconjurăm este principala lecție ce trebuie aprofundată pentru un echilibru al inimii care să ne aducă fericirea spirituală prin acte de bunătate. Chakra inimii poate fi stimulată și de purtarea mai des a culorii verde, culoarea specifică acestei energii și guvernează circulația, iubirea necondiționată. 

Coordonează organe precum inima, plămânii, glanda timus, sistemul circulator și limfatic, zona superioară a spatelui, dar și pielea sau mâinile. Este asociat elementului naturii aer și are ca simbol floarea de lotus cu 12 petale. Manifestările pentru echilibrarea energiilor inimii sunt benefice în zile de marți, cu esențe de aromaterapie de trandafir. 

Sunt recomandate plimbările lungi în natură și canalizarea gândurilor viitoare în manieră pozitivă sau practica de yoga sau meditație, cristale și pietre precum smarald, jad verde sau cuartz roz pentru bunăstarea energiilor din chakra inimii.

grafica corp uman in care este evidentiat timusul
Manifestările pentru echilibrarea energiilor inimii sunt benefice în zile de marți, cu esențe de aromaterapie de trandafirAdauga un comentariu