Secretele istoriei

Analiza! De ce a fost asasinat Nicolae Ceausescu?

Publicat: 27 dec. 2018

In ziua de Craciun a anului 1989, presedintele Romaniei a fost asasinat. Cadavrul lui a fost infasurat intr-un covor, azvarlit intr-un elicopter apartinand Armatei, descarcat pe stadionul Steaua, pierdut, regasit apoi si ingropat in cimitirul Ghencea. Intr-un cosciug pe capacul interior al caruia Gelu Voican Voiculescu a scrijelit semne cabalistice. De ce a fost asasinat? Care e motivul real?

Inainte de a identifica o explicatie, este cat se poate de normal sa remarcam faptul ca in acel an, 1989, s-au prabusit practic ca la comanda toate regimurile din Europa Centrala si de Est, fiind maturati de la conducere, fara exceptie, toti liderii Partidului Comunist. Singurul asasinat in tot acest spactacol concertat a fost Nicolae Ceausescu. La incepulul deceniului urmator, s-a destramat Uniunea Sovietica si o serie de foste republici s-au separat de Moscova, in cele mai multe dintre acestea producandu-se si schimbari semnificative la varf. Dar niciunul dintre conducatori nu a fost asasinat. De ce doar in Romania am asistat la un asemenea eveniment sangeros, si inca in ziua de Craciun? Pentru a identifica motivul, una dintre solutii este sa incercam sa eliminam diverse scenarii.

Semnele cabalistice facute pe cosciug de catre Gelu Voican Voiculescu si asasinarea lui Ceausescu sub forma unui simulacru de proces si a unei executii sumare, vezi Doamne in numele poporului, care a avut loc fix in ziua de Craciun, ne-ar putea conduce la presupunerea ca am avut de-a face cu o jertfa rituala. Asezata la temelia unei noi zidiri. O jertfa menita sa asigure trainicia unui nou tip de stat. Atunci poate asa parea. Acum, din perspectiva celor 29 de ani care au urmat, stim cu certitudine ca explicatia nu trebuie cautata in acest tip de mistica. E clar ca echipa care a preluat conducerea statului nu a dorit sa o rupa in mod radical cu trecutul. Ci doar sa preia conducerea si sa cosmetizeze regimul comunist. De aceea, cei mai multi componenti erau comunisti. Si inca dintre cei mai inraiti. Scoliti la Moscova. Si documentati intr-o masura mai mica sau mai mare de legaturi vinovate, tradatoare, cu servicile secrete sovietice. Deci, prin prisma rezultatelor si a modului in care, treptat, s-a produs o schimbare, putem elimina acest scenariu al sacrificiului ritual.

O alta marota intens vehculata, in special de reprezentanti de frunte ai fostei Securitati si impartasita asiazi si de adeptii noi Securitati, este ca Ceausescu a fost asasinat, pentru ca trebuia pedepsit. Trebuia pedepsit de Moscova, pentru ca a fost copilul rebel al lagarului socialist, nemaiacceptand ca Romania sa participe la manevrele militare ale Tratatului de la Varsovia, condamnand invazia in Cehoslovacia din 1968 si intretinand relatii mult prea apropiate cu guvernele lumii libere. Dar si cu China, care se opunea din ce in ce mai transant hegemoniei Uniunii Sovietice. Un argument suplimentar ar putea fi si faptul ca cei mai multi membrii ai echipei care preluau puterea in decembrie 1989 erau agenti ai unor servicii secrete sovietice, care fusesera eliminati cu brutalitate de Ceausescu din conducerea statului comunist. Nici aceasta explicatie nu tine. Intr-o situatie asemanatoare s-a aflat, ca sa dau doar un singur exemplu, si primul comunist al Albaniei. Iar acesta nu a fost asasinat. Ce ar fi castigat Moscova, printr-o decizie de a-l elimina pe Ceausescu printr-o crima evidenta? Nu avea ea oricum posibilitatea, manevrandu-si numerosii agenti implantati la Bucuresti, sa gaseasca un succesor convenabil al lui Ceausescu, fara ca acesta sa fi fost in prealabil improscat de gloante? Nu exista deja un asemenea succesor in persoana lui Ion Iliescu? Pentru mine, cel putin, cade in mod evident si acest scenariu.

Un al treilea scenariu, nu neaparat in ordinea importantei, este ca Ceausescu trebuia executat in mod exemplar chiar din perspectiva Occidentului, intrucat refuza sa se mai indatoreze la Fondul Monetar International si intentiona, in parteneriat cu alte state, in special nealiniate, sa intemeieze la concurenta un nou fond international, mai accesibil statelor in curs de dezvoltare. Nu rezista nici aceasta explicatie, intrucat, odata Ceausescu indepartat, inca de la mijlocul zilei de 22 decembrie 1989, el nu mai avea posibilitatea, indiferent in ce pesteri s-ar fi ascuns, daca s-ar fi ascuns, sa puna piatra de temelie a unui nou si mare fond international, care sa lipseasca Statele Unite de posibilitatea de a manevra guvernele tarilor mai putin dezvoltate ale lumii.

Exista si scenariul cel mai des invocat de catre „emanatii Revolutiei”, potrivit caruia Ceausescu, desi a fugit in mod rusinos cu un elicopter de pe cladirea Comitetului Central, parasind practic pupitrul de comanda al puterii, si in ciuda faptului ca a fost capurat doua-trei ore mai tarziu, era inca suficient de puternic pentru a rasturna situatia. Prin intermediul cui? S-a spus ca prin intermediul teroristilor de orgine romana. Fara ca vreun terorist sa fie vreodata prins si deferit Justitiei. Sau a teroristilor altor state, in special din lumea araba, care au fost antrenati pe teritoriul Romaniei si s-ar fi aflat intr-un parteneriat direct cu dictatorul. Dar nici urma de acesti teroristi nu a existat. In schimb, au fost identificati mii de „turisti” sovietici, exclusiv barbati, traversand in lung si in lat Romania in autoturisme Lada. Daca acestia s-ar fi aflat cumva in parteneriat cu Ceausescu, cu certitudine el ar fi fost smuls din ghearele consipiratorilor si reinstalat la putere. Dar comandourile sovietice nu au schitat nici cel mai mic gest in acest sens. Si, in plus, au ramas pe teritoriul Romaniei pana in august 1990, cand, in fine, cedand unor insistente, Ion Iliescu a contactat prin firul rosu Moscova, solicitand rechemarea comandourilor la vatra.

A existat si un alt scenariu intens vehiculat si care a condus pana la urma la arestarea si incarcerarea capilor Securitatii si Armatei. Si anume ca, de fapt, Securitatea, prin Iulian Vlad, facea un joc dublu, ea ramanand de fapt fidela lui Nicolae Ceausescu. Sau Armata, daca ne gandim la faptul ca, inainte de a fi fost asasinat, dictatorul comunist a fost captiv intr-o unitate militara. Sau si Securitatea si Armata, pentru ca altfel cum s-ar explica – nu-i asa? – faptul ca ambii reprezentanti au fost arestati si incarcerati la sfarsitul anului 1989? Acest scenariu nu rezista nici celei mai rudimentare analize. Securitatea sau Armata si, evident, impreuna, amandoua, daca ar fi dorit, i-ar fi putut matura in cateva minute pe conspiratori din sediile Comitetului Central, Televizunii Romane si MApN si in niciun caz nu ar fi pactizat cu demonstrantii.

Sa mai notam, pentru a completa acest tablou, ca in Romania nu a avut loc o revolutie anticeausista si anticomunista, pentru ca, daca asa ceva s-ar fi intamplat, in fruntea statului nu ar fi putut veni atat de multi reprezentanti de seama ai fostului regim comunist. Daca ar fi fost revolutie, revolutionarii nu ar fi permis asa ceva. Dar un val revolutionar cu certitudine a existat. La Timisoara, la Bucuresti si in alte orase au fost mii de cetateni, care au crezut in mod sincer ca pot rasturna cu pieptul gol prin simpla lor vointa, prin curajul de care au dat dovada, un regim mizerabil.

Si tocmai aici trebuie cautata explicatia asasinatului. O lovitura de stat s-a suprapus peste o stare revolutionara. Cine trebuia sa castige? Daca ar fi fost anuntata in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 capturarea lui Ceausescu, atunci altul ar fi fost rezultatul evenimentelor din acele zile. La putere s-ar fi instalat reprezentanti autentici ai cetatenilor, care, din capul locului, ar fi instaurat institutii cu adevarat democratice si ar fi lasat cu adevarat liber diversele segmente cetatenesti sa-si alcatuiasca partide politice democratice, acestea urmand sa intre intre ele intr-o competitie libera. Cursul evenimentelor insa a fost deturnat de o mana de vechi comunisti, care, transformandu-se aproape ad-hoc intr-o conspiratie, au decis sa puna ei insisi mana pe putere. Pentru a reusi insa, trebuia ascuns faptul ca Ceausescu a fost capurat inca de la bun inceput, si au mai trebuit sa moara peste o mie de oameni in asa-zisele batalii cu „teroristii”.

Iar Nicolae Ceausescu, cu certitudine afirm acest lucru, a fost asasinat atunci cand conspiratorii au ajuns la concluzia ca stapanesc parghiile puterii. Decizia fatala a fost luata tot in ziua de Craciun, in toaleta aferenta cabinetului ministrului Apararii Nationale. In timp ce unul dinte conspiratori, de teama de a nu exista veodata o inregistare, tragea de zor apa la closet. Ceausescu a fost asasinat pentru ca, daca ar fi fost lasat in libertate sau supus unui proces, asa cum scrie la carte, ar fi vorbit. Si i-ar fi aratat rand pe rand cu degetul pe conspiratori. Avand in vedere faptul ca avea o memorie fenomenala, el ar fi putut oferi opiniei publice interne si externe toate informatiile si dovezile necesare, pentru a nu mai exista niciun dubiu asupra faptului ca se producea pentru inceput o restauratie de esenta comunista si extrem de convenabila Moscovei.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit