Actualitate

Analiza ministeriala a falimentelor iesene

Publicat: 30 sept. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:63157;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Secretarul de stat Vasile Nistor considera ca problemele sunt urmarea incompetentei

•Ministrul secretar de stat Vasile Nistor a vizitat ieri societatile comerciale Nicolina SA, Terom SA si Moldoplast SA •Nistor a reprosat conducerii Nicolina SA faptul ca a asteptat prea mult pentru a cauta solutii care sa duca la salvarea fabricii •”Daca acum trei luni ar fi inceput discutiile, acest lucru ar fi putut sa va ajute foarte mult”, a afirmat ieri Nistor •Acesta a cerut directorilor celor trei firme sa nu inceapa sa vanda bunurile, pentru ca vor distruge in totalitate unitatile economice

Vasile Nistor, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale, a vizitat in cursul zilei de ieri mamutii industriei iesene. Rand pe rand, conducerea si sindicatul SC Nicolina SA, SC Moldoplast SA si SC Terom SA au prezentat situatia fabricii si motivele pentru care aceste unitati au ajuns in prag de faliment. Avertizarea oficialului guvernamental a fost clara, cerand ca de la cele trei unitati economice sa nu fie vandute bunurile din patrimoniu. „Acolo unde au fost vandute societati, s-au vandut pe bucati. Trebuie sa gasiti un investitor care sa nu aiba neaparat bani, ci piata pentru produsele pe care le faceti”, a precizat ieri Vasile Nistor. In replica, conducerea SC Nicolina SA s-a rezumat in a-si plange de mila. „Acum doua luni a incetat activitatea. Nu mai avem lumina, nu mai avem gaz metan si nici apa. Avem controale si comenzi prin care ni se cer produse, dar nu avem cu ce sa le facem”, a afirmat Mihai Barbulescu, directorul SC Nicolina SA. Secretarul de stat Nistor s-a aratat deranjat de faptul ca societatea comerciala ieseana se afla in aceasta situatie, fara a fi tras nimeni la raspundere. „Daca nimeni nu raspunde de ceea ce s-a facut intr-o societate, atunci eu va promit ca voi cere raportul de expertiza. Voi cere sa vad si alte rapoarte, pentru ca multe societati de expertiza sunt pregatite dinainte sa faca aceste analize. Va pot spune ca va fi gasita o solutie cu Ordonanta 8 pentru Nicolina, insa ar trebui sa va puneti problema ce veti face cu salariile restante de 10 luni”, a mai precizat Vasile Nistor.

Terenul Moldoplast SA

In cadrul vizitei la SC Moldoplast SA, acesta a afirmat ca interesele sunt legate de terenul pe care il are unitatea economica ieseana. „Spuneti ca aveti o suprafata de teren de 10 hectare care este ocupat intr-o proportie redusa. Trebuie sa va spun eu ca acesta este interesul aici? Va spun de ce nu s-a facut nimic: pentru ca ati vrut sa va pastrati scaunele, domnilor”, a afirmat, la Moldoplast SA, ministrul Nistor. Acesta a sustinut totodata ca va purta o discutie pentru realizarea unui parteneriat cu Primaria Iasi pentru construirea unor locuinte pe o parte din terenul SC Moldoplast SA. „Este o varianta, insa problemele noastre cele mai mari sunt legate de blocarea privatizarii. De 10 ani primim doar 80 la suta din salarii iar oamenii stau ca pe ace. Daca nici aceasta privatizare nu se incheie, noi intram in lichidare. Nu putem sa iesim din iarna sau nici sa intram in iarna”, a afirmat ieri Dan Rascutoi, directorul SC Moldoplast SA.

Decimarea de la Terom SA

In cursul zilei de ieri, conducerea SC Terom SA Iasi a prezentat in premiera planul de restructurare, in care sunt inclusi doar 753 de salariati. Acest lucru inseamna ca de la fostul Combinat de Fire Sintetice – CFS vor pleca aproape 1.200 de salariati. Fostul director al SC Terom SA, Ioan Ardelean, a incercat sa explice motivele pentru care combinatul a intrat in administrare speciala, fiind intr-o situatie limita, la care a avut partea sa de contributie. „S-a gresit la privatizare pentru ca a fost incalcata o Hotarare de Guvern care spunea ca Terom SA va fi privatizata cu un investitor strategic. S-a gresit si la contractul post privatizare, care nu a fost monitorizat. Contractul a fost unul destul de bun, dar care nu s-a pus in practica”, a afirmat Ioan Ardelean. Cel putin lamentabil a fost directorul general Mihai Orzan, care s-a chinuit 15 minute pentru a afirma intr-un final ceea ce se preconiza de mai multe luni, si anume ca la Terom SA vor ramane 753 de salariati din totalul de 1.900. In final, ministrul secretar de stat Vasile Nistor a tinut sa precizeze ca pentru ca societatile comerciale iesene sa beneficieze de salarii compensatorii sunt facute eforturi extrem de mari. „Guvernul face un efort si il face pe sarma. Ministerul de Finante trebuie sa scoata niste bani de undeva, ceea ce nu este usor. Este extrem de greu pentru ca firmele au datorii foarte mari”, a conchis Vasile Nistor.
Gelu JIREGHIE

Adauga un comentariu