News Flash:

Analiza spectrala a Romaniei

16 Aprilie 1999
1477 Vizualizari | 0 Comentarii
Incepind cu anul 1994, Fundatia pentru o Societate Deschisa a avut fericita idee de a finanta analiza constanta si ritmica a starii opiniei publice romanesti; la inceput, mai ales in ceea ce priveste atitudinea fata de politica si institutiile politice, iar incepind din 1998, in legatura cu toate procesele majore ale tranzitiei.

De-a lungul timpului, licitatiile pentru efectuarea sondajelor din Barometrul de opinie publica au fost cistigate de cele mai prestigioase institutii de sondaj si analiza din Romania, precum IMAS, CURS, ICCV, LUAS, carora de curind s-a adaugat Metro-Media Transilvania, realizatoarea primului sondaj din acest an. Cum chestionarul, in partea lui politica, a ramas acelasi de-a lungul anilor si cum s-a lucrat in permanenta cu un esantion pe deplin reprezentativ pentru populatia tarii, este limpede ca o uriasa cantitate de informatie a fost acumulata in "cincinalul" ce a trecut din 1994 incoace.

Ei, bine, in 1998, finantatorii programului au avut o a doua idee, poate chiar mai fericita decit prima. A oferit spre interpretare calificata uriasa banca de date, pentru a putea intelege mai bine ceea ce se intimpla in societatea romaneasca a tranzitiei. Rezultatul este volumul Fetele schimbarii. Romanii si provocarile tranzitiei (Editura Nemira, 1999), volum ce-ar trebui parcurs nu doar de politicieni si analisti politici, ci de toti cei interesati in evolutiile - daca evolutii sint! - parcurse de tara noastra din decembrie 1989 incoace.

Important este, in al doilea rind, ca juriul programului Barometrul opiniei publice a optat pentru cercetatori foarte tineri, carora le-au incredintat dificila munca de analiza cantitativa si calitativa a informatiilor obtinute prin sondaje. Deci, autori tineri, lipsiti de prejudecati, doctori ori doctoranzi in sociologie din Bucuresti, Cluj si Brasov. Sigur, s-au scris in ultimii ani zeci de studii privind "tranzitia romaneasca", au aparut si citeva carti datorate unor autori remarcabili precum Silviu Brucan, Vladimir Pasti, Alina Mungiu, Cristian Preda, Stelian Tanase, H.R. Patapievici si altii, dar important este altceva.

Este vorba despre prima cercetare bazata pe un instrument empiric aplicat la nivel national si, pe deasupra, aplicat de citeva zeci de ori la intervale regulate de timp. Este pentru intiia oara, prin urmare cind concluziile unei cercetari pot fi formulate la nivelul intregii tari, efectuind si necesarele comparatii intre regiunile istorice, si este tot pentru intiia oara cind avem posibilitatea urmaririi transformarilor temporale ale opiniilor politice - si nu doar politice - ale populatiei tarii pentru un interval de cinci ani. Pentru "istoria prezentului", mai ales cind este vorba despre o perioada de "tranzitie", cinci ani este o dimensiune satisfacatoare, inclusiv pentru a "testa" evolutiile viitoare ale opiniilor, atitudinilor si mentalitatilor.

Cartea mi se pare atit de importanta, incit vreau sa-i amintesc pe autorii ei: Ionica Berevoescu (n. 1970), Dan Chiribuca (n. 1967), Mircea Ioan Comsa (n. 1972), Narcisa Grigorescu (n. 1973), Andra Aldea Lazaroiu (n. 1971), Sebastian Lazaroiu (n. 1970), Marilena Pana (n. 1974), Lucian Pop (n. 1970) si Sofia Manuela Stanculescu (n. 1963). Nu stiu ce vor mai publica acesti tineri autori in viitor, dar deja prin cartea de fata, ei merita sa ramina in atentia noastra. In acelasi timp, cred ca e un ceas bun si pentru sociologia romaneasca in general, care a trecut de la analizele partiale si localiste la o abordare globala a societatii romanesti a momentului, in citeva din coordonatele sale esentiale de natura politica, economica, sociala si culturala. E reconfortant ca niste autori atit de tineri sau o proba de maturitate pentru o disciplina renascuta de numai aproape zece ani, dupa ce, in timpul comunismului, s-a "bucurat" de doua lungi perioade de "carantina": 1949-1969 si 1977-1989. Sa fie intr-un ceas bun!

In citeva articole ulterioare voi incerca sa prezint pe scurt citeva din concluziile autorilor privind unele din cele mai fierbinti din temele studiate: cimpul politic, analiza reformei si a privatizarii, atitudinea fata de institutii ori fata de gruparile minoritare s.a.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imas curs iccv luas metro-media transilvania editura nemira bucuresti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1439 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024019 (s)