Vocea farmacistului

Analize medicale pe care trebuie sa le faci la inceput de an

Publicat: 05 ian. 2015
Testarea sangelui, o data pe an Chiar si atunci cand nu prezentam semne ale unei boli, trebuie sa facem, cel putin anual, un set de investigatii medicale de baza, printre care se numara si masurarea tesiunii arteriale si analiza sangelui. Aceasta trebuie sa includa probele hepatice, viteza sangelui, nivelul glicemiei, al colesterolului, cel al calciulului, nivelul de electroliti (sodiul si potasiul), proteina C reactiva (un indicator pentru inflamatii, ale carui niveluri crescute – peste 3 mg/l – pot duce cu gandul la diabet, afectiuni cardiovasculare sau la maladia Alzheimer), functia tiroidiana si markerii pentru hepatitele B si C. De asemenea, cu aceeasi periodicitate trebuie facut testul de urina. Cu ajutorul lui pot fi depistate disfunctiile renale, problemele urologice, diabetul, hepatita sau infectiile prezente in organism. „Daca unele dintre aceste analize nu se incadreaza in limite normale, se recomanda si markerii virali sau alte tipuri de investigatii mai performante precum imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sau scintigrafia (n. r. – investigatie care permite diagnosticul anumitor afectiuni organice prin introducerea unei substante radioactive). In cazul hepatitelor, analizele de laborator precum transaminazele, TGO, TGP, asociate cu alte analize de laborator sunt utile in stabilirea unui diagnostic prezumtiv“, mai spune Radu Leon George.

12 analize medicale pentru diagnosticul bolilor renale

Analize medicale: Totul despre magneziul seric

Control ginecologic. Toti specialistii recomanda, la unison, sa mergem anual la control. Nu e cea mai placuta experienta, dar face toti banii, in special dupa 35 de ani. Testul Babes-Papanicolau, care poate depista din vreme eventualele leziuni de pe colul uterin, evitandu-se aparitia cancerului, analiza secretiilor vaginale, ecografia transvaginala, cea mamara sau mamografia nu trebuie pierdute din vedere.

Verifica-ti oasele. Osteoporoza, artroza, reumatismul sunt boli care apar la varste tot mai fragede si necesita tratamente de lunga durata. Osteodensiometria DEXA este investigatia prin care se depisteaza osteoporoza. Foloseste raze X, scanand coloana vertebrala, soldurile si incheieturile.
De asemenea, desi unele investigatii precum electrocardiograma, radiografia cord-pulmonara, cea tiroidiana si ecografia abdominala se fac tot anual, la recomandarea specifica a medicului acestea pot fi repetate mai des. In ceea ce priveste controlul oftalmologic, recomandarile generale sunt ca acesta sa fie facut la doi ani si, dupa varsta de 40 de ani, la un an. Insa daca sunt depistate anumite probleme la nivelul ochilor sau in cazul persoanelor care au rude bolnave de glaucom, o afectiune ce se mosteneste, controalele se pot face chiar si la sase luni sau mai des. Aceste recomandari sunt valabile si in cazul controalelor dermatologice.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit