Mama si copilul

Analize obligatorii inainte de sarcina

Publicat: 17 dec. 2010
Orice femeie care isi doreste sa devina mama trebuie sa faca inainte cateva investigatii. Poate pentru unele femei pare lipsit de importanta, dar un set de analize complet va poate scuti de probleme, care uneori se pot transforma in traume. 
Investigatiile facute inainte de sarcina va pot ajuta sa luati deciziile cele mai bune, atat pentru sanatatea voastra, cat si a nou-nascutului. De exemplu, daca in timpul sarcinii o femeie este diagnosticata cu sifilis, posibilitatea ca bebelusul ei sa fie grav malformat este foarte mare si poate fi necesara intreruperea sarcinii. Pe cand, daca infectia este diagnosticata inaintea sarcinii, femeia se poate trata si, dupa vindecare, poate avea o sarcina fara probleme.

Analize necesare
1. VDRL – e analiza de sange care depisteaza sifilisul (luesul). Poate da rezultate fals positive la femeile cu lupus eritematos, de aceea in caz de rezultat pozitiv se face o alta analiza, mai scumpa, dar mai exacta: tpha.
2. Testul HIV – pentru depistarea unei eventuale infectii cu virusul imunodeficientei umane dobandite care provoaca SIDA.
3. Determinarea antigenelor virale pentru virusurile hepatitice B si C (HBs si HVC) – depistarea unei astfel de infectii impune precautii in timpul sarcinii si tratament pentru copil in primele ore de la nastere.
4. Teste pentru Toxoplasma, Chlamydia, Citomegalovirus si rubeola. Se dozeaza atat imunoglobulinele G (IgG) cat si imunoglobulinele M (IgM). Prezenta de IgG semnifica infectie veche, de obicei vindecata si prezenta de anticorpi, IgM indica o infectie active care necesita tratament).
5. Grup sanguin si Rh macar pentru femeie si, daca este posibil, si pentru partener. Doar daca femeia are Rh negativ si partenerul pozitiv, trebuie consultat un medic care va indica conduita in timpul sarcinii si imediat dupa nastere. Orice alta situatie nu este ingrijoratoare. Grupa de sange diferita nu determina probleme ale nou-nascutului sau ale mamei dar grupa femeii trebuie cunoscuta la inceputul oricarei sarcini pentru situatii de urgenta.
Pentru a stabili starea de sanatate a femeii trebuie facute un test Babes-Papanicolau. De asemenea, ar fi bine sa va rezolvati oricare alta problema medicala de tipul: carii dentare, infectii urinare, candidoze vaginale, alergii de cauza neexplorata, tulburari endocrine.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit