Boli si tratamente

Analize pentru depistarea afectiunilor renale si a cailor urinare

Publicat: 18 aug. 2015
7

Atunci cand suspectati o boala a rinichilor sau a cailor urinare avem la indemana testele de sange – uree serica, creatinina serica, acid uric seric si testele de urina – examenul sumar de urina si urocultura.
1. Examenul de urina
Reprezinta o investigatie esentiala si indispensabila la pacientii cu afectiuni renale, el fiind considerat ca o „biopsie a rinichiului” din cauza informatiilor valoroase pe care le ofera.

Examenul de urina cuprinde examenul sumar de urina si examenul in microscopie optica al sedimentului urinar. Examenul sumar de urina reprezinta o investigatie biochimica simpla, rapida si ieftina. Este un test screening obligatoriu la toti pacientii, in special la cei cu mare risc renal: hipertensivi, diabetici, aterosclerotici.

Ideal, examenul sumar urina se realizeaza din prima urina de dimineata, care este si urina cea mai concentrata. Elementele clinice investigate si informatiile oferite de catre examenul sumar de urina sunt: pH-ul urinar, densitatea urinara, prezenta sau absenta proteinelor, a sangelui (hematiilor), a glucozei, a leucocitelor sau nitritilor.

In mod normal, o urina normala nu trebuie sa contina sange, proteine, glucoza, cetone. Prezenta lor indica intotdeauna o stare patologica.

De asemenea, prezenta nitritilor in urina reprezinta un test screening pentru bacteriurie, aceasta reactie bazandu-se pe capacitatea bacteriilor gram negative (E.Coli de exemplu) de a transforma nitratii urinari in nitriti. Prezenta lor este un semn indirect care te atentioneaza ca pacientul respectiv are infectie urinara.

Cinci semne de alarma care anunta bolile de rinichi

Prezenta glucozei in urina indica de cele mai multe ori prezenta unui diabet zaharat dezechilibrat. Pragul sangvin de eliminare renala a glucozei in urina este de 180mg/dl. In absenta hiperglicemiei, glicozuria este prezenta in tubulopatii (sindrom Fanconi) si in afectiuni renale cronice cu lezare tubulointerstitiala importanta.

Prezenta sangelui in urina trebuie sa fie intotdeauna un semnal de alarma. Hematiile din urina pot proveni de la orice nivel al tractului urinar, incepand de la nivelul glomerulului si terminand cu meatul urinar.

Prezenta lor indica numeroase afectiuni de la o cistita hemoragica infectioasa secundara bacteriei Eschericia Coli, litiaza renala, pana la afectiuni severe tip cancer urotelial, nefropatii glomerulare, boala polichistica renala, infarct renal, traumatisme renale. Prezenta hematiilor dismorfe este semn de afectare glomerulara si reprezinta o urgenta medicala!

Proteinuria semnalizeaza de regula o boala renala cronica. Pacientii diabetici si hipertensivi ar trebui sa efectueze cel putin o data pe an un test numit microalbuminurie. De asemenea, toti pacientii diabetici si hipertensivi trebuie sa-si investigheze o data la 3-6 luni creatinina, ureea si acidul uric serice.

Cele mai frecvente 6 cauze ale bolii cronice de rinichi

2. Creatinina serica
Valori crescute ale creatininei apar in boala cronica de rinichi (insuficienta renala cronica) si in insuficienta renala acuta, insa atentie, NUMAI dupa o reducere cu cel putin 50% a functiei excretorii renale.

Creatinina serica este influentata de sex, varsta, dimensiunile pacientului, masa lui musculara. Creatinina serica creste peste valorile „normalului” doar la o reducere cu cel putin 50% a ratei de filtrare glomerulara.

La persoanele cu inaltime si greutate mica, varstnici, cu masa musculara redusa, chiar la o reducere cu 70% a functiei excretorii renale, creatinina serica poate fi inca „normala”.

Ca urmare, pacientii cu disfunctie renala importanta (diabetici, hipertensivi) pot ramane nediagnosticati , daca medicul se bazeaza doar pe valoarea creatininei serice-cu consecinte terapeutice si prognostice dezastruoase pentru pacienti. De aceea, pe baza valorii creatininei serice se efectueaza o estimare mai precisa a ratei de filtrare glomerulara prin clearance-ul creatininei.

10 obiceiuri zilnice care afecteaza grav rinichii

3. Ureea plasmatica
Valori crescute ale ureei plasmatice se intalnesc in insuficienta renala acuta, in boala cronica de rinichi, in stari de hipercatabolism (sepsis, tratament cu corticosteroizi).

4. Acidul uric
Acidul uric este crescut in boala cronica de rinichi, guta, la pacientii hipertensivi cu risc cardiovascular crescut, la persoanele care consuma excesiv carne.

Adauga un comentariu