Mama si copilul

Analizele care depisteaza infertilitatea

Publicat: 05 ian. 2011
7

Potrivit medicilor, in jur de 10 – 15% dintre cupluri se confrunta cu problema infertilitatii. Uneori problema este la femeie, alteori la barbat, dar sunt si cazuri in care cauzele nu se cunosc. Infertilitatea poate fi tratata, daca o descoperim din timp.

Printre cauzele care duc la aparitia infertilitatii enumeram: probleme ale spermatozoizilor, ale ovarelor sau dificultati in procesul de unire, disfunctii ale uterului sau trompelor, infectii si factori imunitari. Pentru a stii excat de care parte se afla problema infertilitatii in cuplul vostru, este necesar sa faceti cateva analize medicale:

Analize pentru femei:

Analize de sange – pentru a determina nivelul hormonilorimplicati in ovulatie si pentru a depista o eventuala infectie.

Biopsia endometriala – necesara pentru a stabili daca ovulatia are loc sau nu si daca mucoasa uterina este pregatita din punct de vedere hormonal sa primeasca o sarcina. Biopsia se efectueaza exact inaintea inceperii ciclului menstrual.

Ecografia – se examineaza zona pelvina pentru a identifica posibile anomalii ale ovarelor si uterului.

Histerosalpingografia – se utilizeaza pentru evaluarea afectiunilor uterului si a trompelor uterine, daca exista obstructii sau alte robleme. Presupune injectarea unei substante de contrast in uter, iar cu ajutorul razelor X se determina daca trece din uter in trompe.

Histeroscopia – cu ajutorul unui instrument mic se examineaza interiorul colului uterin si uterului pentru a descoperi neregularitati.

Laparoscopia – medicul face o interventie minim-invaziva prin care va insera in abdomen un dispozitiv subtire dotat cu o camera de filmat cu ajutorul caruia examineaza trompele, ovarele si uterul.

Analize pentru barbati:

Examen fizic, inclusiv al zonei genitale

Analize de laborator ale materialului seminal – pentru evaluarea cantitatii, culorii si numarului de spermatozoizi, concentratia acestora, forma si mobilitatea acestora. De asemenea, se urmareste prezenta unei infectii sau a sangelui.

Determinarea nivelului de testosteron sau a altor hormoni din sange care duc la infertilitate.

Citeste si:

Vrei sa devii mama? Nu depasi varsta de 35 de ani!

Analize obligatorii inainte de sarcina

Plante care favorizeaza fertilitatea

Adauga un comentariu