Sfatul medicului

Analizele care previn cancerul la san

Publicat: 06 ian. 2015
Test genetic BRCA: cui ii este recomandat si de ce e important?
Asa se numeste testul care are scopul de a identifica mutatii ale genelor BRCA 1 si BRCA 2, responsabile de aparitia cancerului de san si de a indica probabilitatea de a avea maladia in urmatorii ani.
„Genele BRCA1 si BRCA2 fac parte din ADN-ul fiecarui individ la nastere. Ele sunt responsabile de repararea erorilor survenite in cursul replicarii ADN-ului, prevenind dezvoltarea celulara anarhica, adica aparitia celulelor canceroase. Mutatiile acestor gene conduc la dereglarea sistemului de reparatie a erorilor aparute in cursul replicarii ADN-ului”, explica conf. dr. Ion Daniel, medic primar in chirurgie generala, supraspecializat in chirurgia sanului si totodata seful Clinicii de Chirurgie III de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.
Testul este recomandat doar pentru femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer de san ereditar: rudele de gradul I ale persoanelor care au dezvoltat cancer de san inaintea varstei de 40 de ani, ale femeilor cu cancer de san bilateral, precum si ale celor care au avut cancer de san asociat cu alte tumori ovariene maligne. Toate aceste situatii ridica suspiciunea existentei mutatiei BRCA in cadrul familiei respective.

Cancerul mamar

Factorii de risc ai cancerului mamar
 

Cum se face testul genetic BRCA si cat costa la noi
Se recolteaza 5 miligrame de sange, ca in cazul unei analize obisnuite, iar mostra de sange va fi supusa analizei genetice. Rezultatul va indica prezenta sau absenta mutatiei genelor BRCA.
Un rezultat negativ inseamna ca nu exista o mutatie a genelor BRCA, ceea ce reduce riscul de a suferi de cancer de san. Pe de alta parte, un rezultat pozitiv indica existenta unei mutatii a genelor BRCA, care creste riscul de a face cancer mamar, luand in calcul varsta si istoricul cancerului de san din familia pacientei.
Pretul unui test genetic BRCA este de aproximativ 4.000 RON, iar realizarea lui nu este decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Cum sa previi cancerul de san ereditar
Asociatia Medicilor Ginecologi-Obstetricieni din S.U.A. recomanda urmatoarele metode prin care se poate preveni cancerul mamar la persoanele cu risc crescut:
1. Examenul clinic bianual: pacientele trebuie sa se prezinte de doua ori pe an la medicul specialist pentru a fi supuse examenului fizic de palpare si, dupa caz, investigatiilor medicale suplimentare:
2. Ecografia mamara. Este o investigatie simpla, ce nu presupune costuri foarte mari si nici iradiere. Utilitatea ecografiei mamare consta in deosebirea chisturilor de tumorile solide si ofera indicii pentru continuarea investigatiilor in cazul suspiciunii de cancer.
3. Mamografia. Se face doar la femeile de peste de 40 de ani, folosind Raze X. Cancerul se prezinta mamografic ca o opacitate cu prelungiri si calcificari fine.
4. Rezonanta magnetica nucleara (RMN). Tinde sa inlocuiasca mamografia pentru ca nu presupune iradiere si ofera imagini mai clare asupra leziunilor sanului.
5. Mastectomia bilaterala. Este o metoda chirurgicala ce poate fi folosita si in sens preventiv si presupune indepartarea chirurgicala a sanilor in absenta unei tumori maligne. Aceasta reduce cu peste 90%-95% riscul de a dezvolta cancer mamar.
6. Ovariectomia. Presupune indepartarea chirurgicala a ovarelor si scade, de asemnenea, cu 80-90% riscul aparitiei cancerului de san la femeile cu mutatii ale genelor BRCA.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit