News Flash:

Ancheta bomba la DNA - GALERIE FOTO

1 Martie 2010
12815 Vizualizari | 11 Comentarii
• Zeci de primari din judetul Iasi, de toate culorile politice, sunt verificati de Directia Nationala Anticoruptie pentru modul in care au cheltuit subventiile pentru pasunat acordate prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) • Reprezentantii DNA vorbesc de un prejudiciu de milioane de euro • DNA acuza ca primarii, in complicitate cu oameni de afaceri care au concesionat pasunile comunale, au incasat subventiile europene, au bagat banii in buzunar si nu au facut lucrarile promise, cum ar fi adapatori pentru animale, cai de acces, improspatarea materialului vegetal etc • "Am primit adresa de la DNA in care ne anunta ca s-a demarat o ancheta cu privire la subventiile pentru pasune acordate in perioada 2007-2010. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece APIA nu are atributii sa verifice modul in care se cheltuie banii dupa ce se platesc subventiile", a declarat Mihai Dumitriu, fostul director al APIA

Ancheta de proportii la Serviciul Teritorial Iasi al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Zeci de primari de toate culorile politice sunt anchetati pentru modul in care au fost cheltuite subventiile acordate de Uniunea Europeana prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) pentru intretinerea pasunilor comunale. Verificarile au fost demarate in urma unor sesizari care reclama faptul ca primarii si complicii acestora, asa-zisi oameni de afaceri care au concesionat pasunile comunale, au incasat subventiile europene si nu au efectuat lucrarile promise, adica sa infiinteze cai de acces, sa curete terenul de spini, sa faca adapatori pentru animale, sa reimprospateze materialul vegetal etc. Avand in vedere ca valoarea subventiei pentru pasune este de 50 euro pe hectar pe an si sunt asociatii agricole care au incasat bani si pentru suprafete ce depasesc 1.000 hectare, procurorii DNA vorbesc de un prejudiciu de multe milioane de euro.

Cum s-au derulat fraudele

Surse din interiorul anchetei au declarat ca au fost mai multe metode prin care subventiile europene au fost deturnate. Povestea a demarat in anul 2007, cand s-au acordat pentru prima data acest tip de subventii. Fiind vorba de pasuni comunale (cea mai mare parte a suprafetelor de pasunat sunt in domeniul public al consiliilor comunale), in anul 2007 subventiile pentru pasunat au fost acordate consiliilor locale. Adica banii au fost cheltuiti de primarii. Incepand cu anul 2008, legislatia europeana specifica s-a modificat, iar consiliile locale nu mai erau eligibile pentru incasarea acestor subventii. Reprezentantii Uniunii Europene au transmis ca sunt eligibile in acest sens asociatiile de producatori agricole sau societatile comerciale care activeaza in agricultura, dar si simplii fermieri. Numai ca multi primari au vazut in schimbarile facute de Uniunea Europeana o oportunitate de a face bani. Au concesionat pasunile comunale unor cumetri, prieteni, unchi sau nepoti si impreuna cu acestia au impartit banii acordati drept subventie si nu au mai realizat lucrarile de intretinere mentionate. Mai mult decat atat, unii primari nu au vrut sa imparta cu nimeni banii si au infiintat propriile asociatii agricole pentru a incasa personal intreaga suma acordata drept subventie. O alta metoda de fraudare a acestor fonduri este declararea fictiva a unor suprafete de pasune. Adica s-au incasat subventii pentru suprafete de pasune inexistente. "Am primit adresa de la DNA in care ne anunta ca s-a demarat o ancheta cu privire la subventiile pentru pasune acordate in perioada 2007-2010. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece APIA nu are atributii sa verifice modul in care se cheltuie banii dupa ce se platesc subventiile", a declarat Mihai Dumitriu, fostul director al APIA.

Unde sunt suspiciuni

Sefii APIA au mai declarat ca responsabilitatea privind verificarea modului in care cei care au concesionat pasunile au cheltuit banii reveneau in primul rand primariilor care aveau in proprietate suprafetele respective. Dar avand in vedere ca incepand cu anul 2008, pasunile au fost concesionate chiar de primari si de cumetrii acestora, este clar ca nu se putea face o verificare obiectiva. Suspiciunile privind gestionarea frauduloasa a fondurilor europene se indreapta in special catre cei care au declarat suprafete mari de pasunat. DNA a trimis adrese catre toate primariile din judetul Iasi si catre APIA pentru a realiza situatia exacta a suprafetelor declarate si a valorii subventiilor incasate. In plus, se vor cere pentru fiecare caz in parte documente justificative pentru modul in care au fost cheltuiti banii proveniti din subventie. De exemplu, exista suspiciuni in comuna Probota, unde primar este Vasile Dadu. Aici, pasunea comunala a fost concesionata in anul 2008 catre o anume Ana Chistol si nimeni nu-si aminteste sa fi realizat lucrarile de intretinere cerute. Asta in conditiile in care Ana Chistol a incasat in anul 2008 subventie de pasunat in valoare de 2,41 miliarde lei vechi pentru 1078 hectare. In 2009 insa, Ana Chistol a declarat ca vrea subventie numai pentru 414 hectare. "In 2009 am decis sa concesionam pasunea comunala la mai multe societati comerciale, sa ia mai multi subventie. Am inteles ca se vor face anul acesta lucrarile de intretinere necesare", a declarat Vasile Dadu, primarul comunei Probota.
La Dobrovat, pasunea comunala in suprafata de 198 hectare a fost concesionata cumatrului primarului Catalin Martinus, respectiv Valerica Ilascu, care a infiintat o Asociatie a Crescatorilor de Taurine. Desi acesta a incasat 400 milioane lei vechi subventie, pasunea din Dobrovat este plina de spini si nu are nici o adapatoare pentru animale. La Golaesti, pasunea comunala a fost luata de primarul Mihai Bazdaga si sotia sa. Astfel, primarul Mihai Bazdaga a incasat, in calitate de reprezentant al Asociatiei Crescatorilor de Taurine care a concesionat pasunea comunala, o subventie de 1,2 miliarde lei vechi pe an, iar sotia sa, pentru 83 hectare, a incasat 175 milioane lei vechi pe an. "Nu avem probleme. Noi avem facturi pentru modul in care am cheltuit banii. Am cumparat ingrasaminte, am facut adapatori", a declarat Mihai Bazdaga.

Alte exemple

Si in comuna Ipatele pasunea comunala a fost inchiriata de o societate comerciala agricola administrata chiar de primarul Costica Postarnac. Astfel, Societatea Agricola Ipatele a inchiriat de la primarie o suprafata de 562,98 hectare de pasune si a incasat anual o subventie de 1,26 miliarde lei vechi. "Am incasat subventia, avem facturi pentru ingrasaminte si lucrarile facute. Nu incasam de la oameni taxa de pasunat", a spus Costica Postarnac.
La Podu Iloaiei, subventia pentru pasunat a fost incasata de Ioan Ursache, care a declarat 35,6 hectare de pasune si a incasat 79 milioane lei vechi pe an, si de societatea comerciala administrata de fostul primar Mihai Alexa, care a declarat o suprafata de 38 hectare si a incasat subventie de 86 milioane lei vechi pe an. "Am primit si noi adresa de la procurori si am raspuns ca cei doi Alexa si Ursache care au primit subventie nu figureaza cu pasune in registrul agricol", a declarat Petrica Baciu, primarul orasului Podu Iloaiei.
In comuna Raducaneni, subventia pentru pasune in valoare de 1,7 miliarde lei vechi pe an a fost incasata de un anume Mihai Alupoaie pentru o suprafata de 788 hectare. In comuna Ceplenita, subventia in valoare de 1,6 miliarde lei vechi pe an a fost incasata de Iulian Popa pentru 722 hectare. La Tibanesti, subventia in valoare de 1,4 miliarde lei pe an a fost incasata de Florinel Stoica pentru 666 hectare. In comuna Vladeni, subventia in valoare de 1,9 miliarde lei pe an a fost incasata de Elena Ivanovici pentru 869 hectare. La Tibana, Gelu Vieriu a incasat anual 1,5 miliarde pentru 682 hectare. La Andrieseni, pasunea in suprafata de 650 hectare a fost concesionata de Mihai si Ioan Bunduc, care au incasat anual 1,5 miliarde lei vechi. In comuna Scobinti, Dumitru Cosofret a incasat 2,1 miliarde lei pe an pentru 949 hectare. In comuna Plugari, Daniel Prodan a incasat anual 1,28 miliarde pentru 572 hectare. La Sipote, pentru 1073 hectare, un anume Iulian Botezatu a incasat 2,45 miliarde lei vechi pe an. Si exemplele pot continua deoarece in registrele APIA figureaza sute de asociatii de crescatori si fermieri care au incasat aceste subventii. Suprafetele declarate variaza de la 1 hectar pana la 1100 hectare.

Numai ca primarii care au concesionat pasunile se afla, potrivit legislatiei in vigoare, in conflict de interese si s-ar putea pune problema pierderii mandatului. "Situatia in care persoana care exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor ce ii revin potrivit Constitutiei si a altor acte normative, se numeste conflict de interese", se arata la articolul 70 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si combaterea coruptiei. Acelasi act mai prevede ca societatile comerciale la care primarii sunt administratori sau asociati nu pot incheia nici un fel de contracte cu primariile pe care acestia le conduc. In acest caz, primarii sau societatile comerciale sau asociatiile de crescatori pe care le conduc au concesionat pasunile de la primariile in care acestia sunt sefi. "O sa verific sa vedem daca sunt situatii de incompatibilitate sau de conflict de interese. Vom aplica legea, nu conteaza ce culoare politica are primarul", a declarat prefectul Dragomir Tomaseschi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Costica Postarnac
culorile politice subventiile europene procurorii dna sefii apia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (11)

eva  | #97923
da verifica cineva toate aceste golanii si altele ?verifica cum s-au imbogatit primarii?din tibanesti,ipatele,mirobeasa, tomesti,schitu-duca,sipote,podu-iloaiei,holboca,nu mai spun miroslava,tg frumos,nu mai spun iasi ,popesti,dumesti,sinesti(cu neamuri la apia),ion neculce,etc
le verifica cineva la astia casele masinile conturile? concediile etc?
cred ca nimeni
Coco  | #97925
Domnilor ziaristi va rugam sa verificati modul cum sau cheltuit banii si la comuna ION NECULCE,unde primarul pentru a putea sa aiba control asupra banilor la determinat pe MUSAT NICOLAE viceprimaru comunei sa administreze aceasta asa zisa asociatie a crescatorilor de animale.Pina in prezent nu sa facut nimic concret pentru inbunatatirea pasunilor.Acesti bani sint folositi de catre primar care are o asociatie agricola in scopuri strict personale.Viceprimaru in calitate de administrator se afla in conflict de interes conform legii 161/2003 art.70.Domnule primar te semnezi ca jurist pe toate actele,sa iti fie rusine,nu ai nici cele mai elementare cunostinte juridice.Vi se apropie sfirsitul carierei politice,la cite abuzuri a-ti facut.Ancheta urgenta domnilor de la D>N>A,
Vox lex  | #97929
Nu degeaba au fost denumiti primarii "baroni locali". Toti cei care s-au ocupat cu golanii de tipul asta, sunt fie rude ale primarilor, fie apropiati ai unor partide politice. Indiferent de situatie, primarii si rudele lor s-au imbogatit, fara sa faca nimic. In sfarsit are si DNA-ul ocazia sa demonstreze ca este o institutie serioasa, cu profesionisti, si nu o adunatura de mameluci si sugaci, care executa doar ordinele primite din anumite zone, mai ales politice.
dorel  | #97951
la targu-frumos tataru si tucan(primaru si secretaru)impart toti bani de pe suventii pentru pasuni ingrasamintele se dau pe cele 200 ha ale lui tucan si bani pe din doua .va rugam domnule prefect sa ajungeti si la targu-frumos o-sa descoperiti multe nereguli ,verificati si asociatia sotiei d-l secretar cam ce valori a primit de la stat pentru suventii si calamitati .o parte din pasune a fost data la cineva pentru partie avenit si nea stricat pasunea cat capac a luat tataru ???????????
oli  | #97972
verificati si la gropnita ,domnule Tomasenschi!veti avea mari surprize, de cate magarii e in stare analfabetul asta de lina!
tomesti  | #97977
Eva,verifica cu atentie ca Tomestiul nu este implicat in aceasta problema si nici in altele.Au fost niste articole in ziare cu Tomestiul,care nu au nici o legatura ilegalitatea.Si Primarii sunt oameni cu drepturi si obligatii,pot cumpara terenuri,case,masini,apoi pot sa le vanda,dar cu respectarea legii.Nimeni nu a plans dupa mine si nici nu va plange vreodata.Am ajutat sute de oameni,oameni bolnavi,inmormantari,copii olimpici,sportivi etc..Am credinta in Dumnezeu si pt nimic in lume nu mi-as bate joc de cineva.Nu stiu tu pe cati ai ajutat..??!!Nu luati de bun ce scriu ziarele.Sunt articole si articole.Aici institutiile statului sa-si faca treaba.Daca primarii au gresit e problema lor,dar nu generaliza si acuza de dragul de a discredita.Este usor sa arunci cu piatra,dar cred ca trebuie sa ai motiv bine intemeiat.Primarii in mare parte muncesc pana la epuizare.Isi neglijeaza viata,familia si sanatatea.Eu cu mana pe inima pot spune ca muncesc zilnic cel putin 8-9 ore si asta se poate vedea,iar Tomestenii pot confirma.Se vad realizarile din Tomesti.Nu fiti invidiosi si rautaciosi pe cei care au casa si msina.De exemplu eu am candidat in 2004 la indemnul oamenilor,motivul era faptul ca facusem ceva pt Tomesti[am redus infractionalitatea prin conectarea magazinelor la sistem de alarma si 2 ag de paza si faptul ca ,conduceam cel mai renumit club de karate din tara cu sportivi din tomesti].atunci aveam casa,2 masini,2 microbuze la strada pe osoi iasi,o discoteca in tomesti,o firma de paza,un club de karate si actiuni la o sectie de confectii.ce-ar trebui sa fac..??Sa ma mut intr-o garsoniera,sa merg cu sareta,sa merg cu pantofii rupti,copiii mei sa stea pe strada,sa cerseasca???!!!ca mine sunt multi primari care au avut si inainte de a fi primari.de fapt primarul trebuie sa fie si primul gospodar.nu loviti in oameni care fac ceva pt comunitatile lor.Aratati-mi un om care a fost amagit de mine sau care plange de pe urma unor tranzactii,sau care a venit la mine cu vreo problema si eu i-am intors spatele..Eu cred ca vorbesti fara a fi in cunostinta de cauza..Este postul mare si pacatuiesti degeaba..!Sa te ierte Dumnezeu,ca nu stii ce-i cu tine..
VALI  | #97981
DL STEFAN,NU BAGA IN SEAMA PE NOI CEI CE NU STIU PE CE LUME TRAIESC.NOI VA MULTUMIM PENTRU TOT CE ATI FACUT PENTRU TOMESTI.VA MULTUMIM CA ADUCETI APA SI PE DEALU DOAMNEI.SANATATE SI SUCCES.SUS TOMESTIUL
un tzaran  | #98017
Va felicit pentru articol.. a ti tras un semnal de alarma despre viata la tara traita in mizerie , promiscuitate, saracie, unde domnii primari in marea majoritate, impreuna cu cativa imbogatiti patroneaza si trateaza comuna ca pe propria lor mosie. E atata saracie si tristete in locuri atat de frumoase,... copii saraci care nu au vazut un parculetz de joaca, oameni indobitociti de munca care infrunta noroaiele acolo unde ar fi trebuit sa existe conform indicatorului macar un drum de piatra. Ceea ce a ti prezentata aici.. inca odata consideratie... e doar varful aisberg ului... asteptam continuarea articolului... despre restul de mizerii pe care le fac cei care i am ales sa ne reprezinte.In fiecare zi aratati cate o comuna... cum este administrata... ce face primarul si consilerii ( la noi in comuna sunt cam tot timpul beti)... daca te duci dupa un act la primarie.. te intimpina ochi cetzosi de bautura...si iti spune sa vii alta data.. ca n au "formularu"...etccccccccccccccc
Mare pacat de o tara atat de frumoasa...
Bia  | #98030
Felicitari d-lui ziarist, de fapt nu e o surpriza ca surprinde "golaniile" primarilor.Am citit diferite variante de frauda insa nu am gasit-o pe cea de la Popesti,unde primarul actual nici macar nu avea hotararea consiliului local pt. concesionare cu toate acesta el si finul lui (actual consilierul lui)au intocmit contract fals intre ei,fara a avea de a face cu animalele. Cred ca au caine la curte,nimic de dus la pasune.Ii verifica cineva s-au va trebui sa asteptam sa nu mai fie primar ca sa fie anchetat, la fel ca Mocanu?!? D-le ziarist mai ajutati odata comuna,caci asa am fost blestemati sa avem parte doar de escroci.
gicu  | #146563
poate ca DNA-ul rezolva si hotia de la Codaesti-Vaslui,unde primarul si secretarul au falsificat hotariri de consiliu local,au facut asociatie si contract de inchiriere,au cheltuit si banii cum au vrut;au vindut ingrasamintul ca la tirg;au facut niste adapatori de sute de milioane;asa sa le ajute D-zeu!!!
liana  | #438336
as vorbi anm numele mai multor sateni daca pot sa spun asa care as nemultumiti si se observa cu ochiul liber toate excrocheriile si hotiile facute de alesii nostri .si as avea rugamintea sa verifice foarte bine comuna vladeni .tot imasu e plin de ciulini de aia de 2 metri si cu banii siau luat baetii masini noi fac excursii la sovata etc, iar animalele noastre nau ce paste si ne declaram zona defavorizata.iar noi suntem buni platnici ca nai cui sa te plangi .
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2972 (s) | 22 queries | Mysql time :0.169089 (s)