Local

Ancheta bomba la Parchet! Patronul unei firme celebre a capusat o manastire si o sinagoga

Publicat: 05 feb. 2014
1

@ Procurorii s-au straduit cativa ani sa puna mana pe el si sa probeze toate prostiile pe care le-a comis @ Cert este ca o manastire construita de Stefan cel Mare si Sfant a ramas in paragina, din cauza ca omul a incasat banii, dupa care s-a facut nevazut @ Nici membrii comunitatii evreiesti din Iasi nu sunt mai fericiti ca l-au cunoscut pe administratorul acestei firme

Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au reusit sa finalizeze o ancheta cu privire la administratorul unei firme care a capusat mai multe monumente istorice din judetul Iasi. Mai concret, acesta a incasat banii pentru efectuarea mai multor lucrari, cu valori de cateva zeci de miliarde de lei vechi si nu le-a mai realizat. Ieri, Ioan Gabriel Micu, de 45 ani, a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals sub semnatura privata. Ioan Gabriel Micu este administratorul firmei SC Remicon SRL si l-a tras dupa el in aceasta poveste si pe Dan Petrescu, de 34 ani, dirigintele de santier numit de Institutul National al Patrimoniului (INP) pentru a verifica modul de derulare a contractelor incheiate. In anul 2012, reporterii BUNå ZIUA IASI anuntau un jaf de proportii comis de acest Ioan Gabriel Micu.

Acum, procurorii au constatat ca toate cele prezentate in anchetele jurnalistice realizate la vremea respectiva pot fi transformate intr-un dosar penal de toata frumusetea. Prin urmare, si pentru refacerea Sinagogii din Iasi, Institutul National al Patrimoniului a incheiat in anul 2006 un contract cu SC Remicon SRL, aceeasi care contractase si lucrarile de restaurare de la Manastirea Dobrovat. Scenariul s-a repetat si la Sinagoga Iasi, asa cum s-a petrecut si la Dobrovat. Firma a incasat banii si dupa aceea a abandonat lucrarile, intrand in faliment. In acest fel, statul a ramas pagubit. „Initial, in 2007 erau prevazuti pentru proiect 13 miliarde de lei vechi. Din ceea ce am auzit, s-ar parea ca pare o frauda. S-au incasat lucrari prinse in proiect, dar nu au fost executate”, a declarat unul dintre reprezentantii comunitatii evreiesti din Iasi.

A furat cat a putut duce

In schimbul banilor, in loc sa aduca imbunatatiri aspectului si rezistentei Sinagogii, firma a inrautatit lucrurile. „A scos tabla de pe acoperis, iar cartonul a fost pus prost si a fost luat de vant. Am platit noi sa se puna un carton cum trebuie… Au stricat gardul, era frumos. Ca sa faca consolidarea fundatiei, s-a facut sant interior si exterior. In exterior apele se aduna si se mentin, deteriorand astfel fundatia Sinagogii. Autoritatile locale nu se intereseaza. Am facut nenumarate demersuri in acest sens”, s-au plans cei de la comunitatea evreieasca. In ceea ce priveste contractul pentru restaurarea Manastirii Dobrovat, Ioan Gabriel Micu a incasat banii, a abandonat lucrarile, dupa care si-a bagat firma in faliment. Contractul de restaurare a monumentului istoric, ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, a fost incheiat cu Institutul National al Monumentelor (INM). Aceste lucrari au constat in inlocuirea unui rand de pietre din zidul de imprejmuire, repararea unor trepte, dar si o serie de operatiuni de consolidare a turnului de la intrare, care dateaza din anul 1743. Asa s-a ajuns in situatia in care manastirea, un lacas de cult valoros, nu a mai fost restaurata, iar statul nici nu si-a mai recuperat banii. Trebuie mentionat ca primul contract a fost semnat in anul 1997.

Comentarii
Adauga un comentariu