Actualitate

Ancheta BZI, confirmata de autoritati! Blocuri turn, construite pe ruinele unei importante fabrici din Iasi. In spatele afacerii se fac combinatii de milioane de euro

Publicat: 13 aug. 2019
1

@ Una dintre cele mai mari fabrici de stat din Iasi, care a fost devalizata in conditii scandaloase, este pusa la pamant pentru construirea unui centru rezidential de mari dimensiuni, conform informatiilor publicate in exclusivitate de cotidianul BUNå ZIUA IASI inca din urma cu cateva luni @ Terenurile si cladirile de pe fosta platforma Terom au ajuns in conditii scandaloase in posesia familiei Zlate, iar halele industriale urmeaza sa fie puse la pamant una dupa alta @ Dupa ce a pus mana pe imobilele fabricii devalizate chiar de catre familia sa, Lucian Zlate a depus actele pentru autorizatiile de demolare a imobilelor aflate intre Calea Chisinaului si Bulevardul Chimiei @ Numeroase demersuri sunt facute in justitie de patronii Jad Group, care contesta in instanta cele mai importante decizii asiguratorii si de sechestru puse pe averea familiei Zlate

Demersurile sunt in toi pentru ridicarea unui nou ansamblu imobiliar de mari dimensiuni pe platforma fostei fabrici de stat Terom SA. Dupa ce a creat haos in randul chiriasilor de pe Calea Chisinaului nr. 29, prin inceperea unor lucrari de modificare si recompartimentare, acolo unde detine un centru de afaceri ridicat pe fonduri europene, Viorel Lucian Zlate a pus mana pe imobilele aflate in vecinatate, intentionand demolarea lor completa.

Dupa ce a fost reclamat ca distruge cladirile respective in mod ilegal, patronul Jad Group a depus actele necesare pentru autorizatiile de demolare in cazul halelor si cladirilor Terom SA. Acum urmeaza ca acestea sa fie puse la pamant pentru ridicarea unui nou ansamblu rezidential.
Aceste demersuri sunt facute in paralel de Jad Group si membrii familiei Zlate, care au depus in instanta numeroase dosare care privesc ridicarea mai multor sechestre asiguratorii si anularea unor acte de carte funciara pentru repunerea in folosinta a unor bunuri imobiliare.

"Tot ce s-a facut pana acum in zona respectiva au fost lucrari de igienizare a unor spatii. Daca cineva considera ca trebuie aplicate sanctiuni pentru asta, bine, dar nimeni nu s-a ingrijit timp de peste 20 de ani de aceste cladiri care au ajuns o ruina. Am depus toate actele pentru autorizatia de demolare si desfiintare a acestor hale. Noi avem cu instantele de judecata din Romania zeci de procese, iar aproape jumatate dintre acestea au fost castigate deja de catre noi. Am ajuns de la un sechestru pus pe aproape 4 milioane de euro la un sechestru pe doar un milion de euro doar prin contestatii depuse in instanta, iar suma este aproape sa scada la 2-3 sute de mii de euro. S-au laut masuri gresite de catre institutiile statului in ceea ce ne priveste, chiar luna trecuta Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca statul roman trebuie sa imi returneze o suma de aproape 300 mii euro. Continuam sa facem demersurile legale in instanta", a declarat omul de afaceri Lucian Zlate, patron al Jad Group.

Vezi si: Un document exploziv scoate la lumina o golanie de milioane de euro. Fonduri europene servite unor cunoscuti afaceristi

A scapat de sechestrul pus pe 4 milioane de euro prin contestatii

Chiar inainte de vacanta judecatoreasca, pe parcursul lunii iulie 2019, membrii familiei Zlate au deschis numeroase dosare in instanta in care au contestat majoritatea deciziilor importante luate pana acum de autoritati impotriva firmei pe care o controleaza. Astfel, pe langa apelul formulat impotriva deciziei de intrare in insolventa a Jad Group, membrii familiei Zlate au facut mai multe contestatii ale "actelor administrativ-fiscale prin care s-au decis masuri asiguratorii", "contestatie la executare suspendare executare silita" si mai multe "plângeri împotriva încheierii de carte funciara".

Practic, in acest fel se incearca ridicarea sechestrului si masurilor asiguratorii de pe bunurile detinute de familia Zlate, iar in multe situatii sunt platite si sume importante de bani.

"Admite cererea de chemare în garantie formulata de reclamanta în contradictoriu cu chemata în garantie SC Nuran Imob SRL. Obliga chemata în garantie SC Nuran Imob SRL sa plateasca reclamantei SC Jad Group SRL suma de 115.003, 92 lei din care, suma de 95.770 lei reprezentând impozite pe cladiri si teren, 3.480,78 lei ramasite si 15.783,14 lei reprezentând accesorii", se arata in decizia magistratilor de la Tribunalul Iasi in data de 10.07.2019.

Vezi si: Cei mai tari afaceristi din Iasi vor muri de invidie. Tun de milioane de euro din fonduri UE dat doar cu cateva facturi – FOTO

Caracatita de firme, creata in centrul de afaceri

Dupa sase ani de procese si peste 70 de termene de judecata, in anul 2016, Tribunalul Iasi a dat sentinta in privirea devalizarii fostei fabrici Terom Iasi, unul dintre cele mai mari combinate de fibre sintetice.

Magistratii au concluzionat ca afacerea a fost pusa la cale de Viorica Zlate, director al combinatului, si fratii Hasan si Ammar Nanna. Viorica Zlate a fost condamnata la 3 ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru complicitate la delapidare. Insa sentinta a fost atacata.

Prin intermediul firmei fara datorii la bugetul de stat la vremea respectiva, JAD Group, au fost accesate fonduri europene de 14 milioane de euro, ce vizau amenajarea unui centru de afaceri pe platforma Terom.
La insistentele Romtex Trade SRL, unul dintre principalii pagubiti in cazul Terom SA, judecatorii de la Tribunalul Iasi au decis sa-i oblige pe procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi sa inceapa urmarirea penala impotriva Vioricai Zlate, fost director general al Terom SA, pentru comiterea infractiunii de gestiune frauduloasa.

Vezi si: Lovitura pentru smecherul cu Ferrari! Trebuie sa plateasca cateva milioane pentru ce a facut: "Voi lua 300 de mii de euro despagubiri de la stat"

Directia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Iasi a trecut la verificari in cazul JAD Group dupa ce firma a solicitat rambursarea sumei de 331.616 lei, reprezentand TVA in cazul proiectului din Calea Chisinaului. Dupa verificarile celor de la Finante, s-a stabilit ca firma lui Zlate nu doar ca nu putea sa primeasca acesti bani, ci chiar ar trebui sa mai plateasca in plus statului nici mai mult nici mai putin decat 2.867.320 lei. Inspectorii Fiscului au descoperit nereguli grave, in special TVA dedusa pentru un numar de operatiuni fictive. JAD Group a inregistrat ca ar fi platit TVA catre 5 firme care apartin sau au fost administrate in fapt tot de familia Zlate si care au acelasi sediu cu JAD Group, pe Calea Chisinaului nr. 29: Company LGV, Mohingab Group SRL, RFKI Comercial SRL si Ovis General Construct.

Vezi si: EXPLOZIV! Cel mai smecher afacerist din Iasi! Si-a cumparat un Ferrari dupa ce a ajuns in vizorul DIICOT!

Comentarii
  • Draga redactorule,
    Daca ai “sapa” mai adinc, ai observa ca acest Zlate cu firma JAD GROUP are in spate pe fostul director de la Fisc, GRIGORIU IOAN. De cand Mihaela Mihai s-a intors in turn, Grigoriu o viziteaza tot mai des….de ce?
    Va urma….

  • Draga redactorule,
    Daca ai “sapa” mai adinc, ai observa ca acest Zlate cu firma JAD GROUP are in spate pe fostul director de la Fisc, GRIGORIU IOAN. De cand Mihaela Mihai s-a intors in turn, Grigoriu o viziteaza tot mai des….de ce?
    Va urma….

Adauga un comentariu