Actualitate

Ancheta in cazul adolescentei mutilate la Spitalul Sf. Maria din Iasi. Medicii dau banii inapoi parintilor – FOTO

Publicat: 29 mart. 2016

@ Conducerea Spitalului de copii a demarat o ancheta pentru a vedea ce s-a intamplat in cazul adolescentei nenorocite in urma administrarii unui medicament @ Aceasta masura a fost luata dupa publicarea cazului in ziarul BUNA ZIUA IASI, desi problema era cunoscuta, mama fetei fiind cea care a mers la conducerea si a prezentat situatia

Ieri, conducerea Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi a declansat o ancheta, dupa ce o adolescenta a fost mutilata in urma unei manevre medicale. Desi situatia era cunoscuta de cateva saptamani si mama fetei a sesizat situatia, conducerea unitatii medicale nu a facut nimic. Dupa aparitia in cotidianul BUNA ZIUA IASI a cazului, s-a inceput o ancheta. „Astazi (ieri- n.r.) dimineata, sefa Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala a avut o discutie cu medicii din Clinica I pediatrie, pentru a vedea ce s-a intamplat. Situatiile de acest gen sunt foarte rare. Atunci cand substanta iese din vena apar niste fenomene de alergie. Pacienta nu a avut aceste fenomene si medicii au oprit administrarea substantei de contrast in momentul in care au observat ca mana s-a umflat. Daca ar fi aparut niste tulburari, s-ar fi oprit imediat”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului Sf. Maria din Iasi.

Tot ieri, in salonul Mirelei Alungulesei, in varsta de 17 ani, si-a facut aparitia si dr. Alina Murgu, directorul medical de la spitalul mentionat, pentru a vedea cum arata mana pacientei si daca o poate misca. Pana acum nu si-a manifestat vreun interes pentru pacienta. Dupa ce cazul a fost publicat in ziarul BUNA ZIUA IASI, medicii i-au spus pacientei ca va primi cei 1.000 de lei inapoi, contravaloarea unor teste efectuate la Cluj, pentru confirmarea diagnosticului de trombofilie. Suma de bani a fost stransa de colegii de scoala, din vanzarea unor martisoare, si ajutor de la anumite familii. Mirela Alungulesei s-a internat pe 31 ianuarie 2016 si medicii i-au pus diagnosticul de tromboza venoasa profunda. Fata a fost internata in Clinica I pediatrie si pe data de 24 februarie a fost programata la un examen Computer Tomograf (CT) in cadrul unitatii medicale. Inainte de investigatia CT, pacienta a fost supusa unor teste si s-a constatat ca nu este alergica. Examenul CT urma sa se efectueze cu substanta de contrast, pentru marirea contrastului natural al vaselor sanguine si al organelor interne, pentru stabilirea unui diagnostic corect. Examinarea a avut loc la Laboratorul de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul spitalului. In timpul administrarii substantei de contrast cu seringa automata, fata a simtit cum bratul i se umfla si atunci personalul medical a intrerupt investigatia. „In timp ce imi era injectata substanta cu o seringa automata, am simtit o durere si am pus mana sa vad ce mi se intampla. Cand am intors capul, mana stanga era foarte umflata. O doctorita a strigat: «S-a spart vena» si mi-au pus gheata pe brat”, a spus Mirela.

 Dupa doua ore a fost dusa in sala de operatie si interventia a durat aproape 3 ore. Fata a avut dureri ingrozitoare si medicii au mai intervenit chirurgical inca de sase ori, operatiile fiind efectuate sub anestezie generala. Dupa aproape doua luni, fata nu poate sa-si miste membrul superior stang si va avea nevoie de o perioada mare de recuperare. Exista riscul ca tanara sa nu isi recapete in totalitate functionalitatea mainii. Mirela are o cicatrice de aproximativ 50 centimetri pe lungimea bratului. Parintii sunt extrem de revoltati si vor depune reclamatie impotria cadrelor medicale vinovate. „Fata are tromboza venoasa profunda, trombofilie. Medicii cunosteau diagnosticul si ar fi trebuit sa se asigure ca nu se va intampla asa ceva. Ni s-a spus ca a fost un accident. Doua saptamani am hranit-o cu lingurita si numai eu stiu prin ce trec. Au nenorocit-o. Parca nu era de ajuns ca a fost descoperita cu o boala grava”, a spus Elena Alungulesei, mama fetei. 

Branula nu era pusa corect

Parintii au fost obligati sa faca eforturi financiare uriase pentru a acoperi cheltuielile cu tratamentul pentru estomparea cicatricei, dar si alte medicamente cum ar fi Detralex, Acid folic. Un singur unguent a costat 226 lei. Parintii nu au serviciu si isi castiga existenta din munca campului. Mirela a fost nevoita sa intrerupa scoala, fiind eleva in clasa a XI-a si nu stie daca va reusi sa recupereze materia pana la sfarsitul anului scolar. Este posibil ca la sfarsitul saptamanii sa fie exernata, dar timp de trei luni, cate zece zile, va trebui sa revina la spital pentru recuperare. Asta inseamna alti bani, pentru ca fata locuieste cu parintii in comuna ieseana Coarnele Caprei si va trebui sa faca naveta la spitalul din Iasi.

Luni, 28 martie, sefa Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi a precizat pentru cotidianul BUNA ZIUA IASI ca branula nu a fost pusa corect si substanta a ajuns in exteriorul venei. „Cunosc cazul, dar nu va pot oferi un punct de vedere. Substanta a mers paravenos. Branula nu a fost pusa corect pe vas. Medicul examinator de la CT nu a putut sa-si dea seama. Copiii vin cu branula pusa din clinica. Asistentul din sectie pune branula. Pacienta avea branula pusa in clinica. Asistentul medical de la radiologie nu pune branula. Branula nu se monteaza la noi”, a declarat dr. Elena Macsim, sefa Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala. Familia va depune plangere impotriva cadrelor medicale, pe care le acuza de culpa medicala.

Comentarii
Adauga un comentariu