Remedii naturiste

Andiva, alimentul medicament

Publicat: 20 dec. 2010

Andiva este o leguma care apare in perioada de iarna, mai exact din decembrie pana in aprilie si de la care se consuma mugurii si frunzele inalbite Andivele sunt foarte cautate fiindca au un gust placut, usor amarui.

Andiva contine vitaminele A, B1, B2, saruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Pe langa folosirea lor in alimentatie, andivele pot fi folosite si in mod terapeutic. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza tocmai gustului lor amarui, tonic, de stimulare a poftei de mancare si a secretiilor gastrice.

Are bune efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil. Avand proprietati depurative (chiar usor laxative), andiva e un bun adjuvant in obezitate, ateroscleroza, precum si in alimentatia cardiacilor si acelor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme (pe principiul ca andiva aduce un aport mai mare de potasiu in dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a varstnicilor.

Avand un continut foarte scazut in glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor.
Andivele sunt mai putin recomandate in stare cruda in cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal si gastrite hiperacide.

Nu tineti andiva la lumina
Cand cumparati o andiva, trebuie sa fie lunguiata, alba, usor colorata pe margini in galbui. Daca o tineti la lumina, andiva se usuca, se inverzeste si devine si mai amara. Ea se va conserva nu mai mult de 2-3 zile in cutia de legume din frigider.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit