Local

Andone Cumpatescu este cel mai mare actionar din Iasi

Publicat: 22 feb. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:748;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Una dintre colectiile sale este constituita din titluri de valoare •Cea mai veche hirtie de acest gen, pe care o detine Cumpatescu, este din 1920

S-ar putea spune, intr-o anumita privinta, ca Andone Cumpatescu este cel mai mare actionar din Iasi, daca nu chiar din tara. Profesor de limba romana la Grupul Scolar de Arte si Meserii „Gh. Asachi”, el este un pasionat colectionar. Dintre multitudinea de colectii ne-a atras privirile cea de hirtii de valoare emise in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, colectie care este un unicat in tara. Cu alte cuvinte, a adunat intr-un sfert de secol – dupa spusele sale – tot ceea ce a gasit titluri de valoare bancar-financiare, industriale, culturale. Daca in prezent aceste documente ar fi sa aiba valoare, colectionarul, prin actiunile pe care le poseda, ar deveni unul dintre cei mai bogati oameni din Romania.

„Ce v-a determinat sa colectionati astfel de hirtii? De obicei, oamenii colectioneaza altfel de piese”.
„Cind am vazut la un cunoscut mai in virsta o actiune, m-a impresionat in primul rind valoarea estetica. Mai tirziu aveam sa-mi dau seama ca in asemenea documente exista o parte a istoriei noastre referitoare, in primul rind, la economia Romaniei in perioada dintre cele doua razboaie mondiale. Inceputul fiind facut, pe oriunde ma duceam, intrebam si despre asemenea documente. Incetul cu incetul, am adunat o multime de actiuni, cea mai veche datind din anul 1920. Chiar daca in tara noastra existau citeva banci inca de la sfirsitul secolului trecut (de exemplu, „Dacia” Bucuresti, infiintata in 1871), imediat dupa primul razboi mondial au aparut numeroase asemenea institutii care au lansat actiuni. Era o perioada de incercare a iesirii din criza provocata de razboi”.

Interesant este ca nu numai bancile au emis asemenea hirtii de valoare, cu tentante dobinzi, ci si anumite societati de prestari de servicii, culturale etc. De exemplu, daca ne referim la zona noastra, amintim Societatea anonima „Izvorul Moldovei”, infiintata in 1920 cu profil viniviticol la Iasi, Societatea comunala a tramvaielor Bucuresti (infiintata in 1909), Uzinele de fier si domeniile Resita S.A. (infintata in 1920), Primaria orasului Bucuresti, Fabrica de hirtie Letea s.a.m.d. In general, valoarea acestor actiuni a crescut in fiecare an, chiar in perioada unor framintari sociale.

Un capitol aparte il reprezinta, in colectia Andone Cumpatescu, documentele emise pentru intarirea armatei romane in perioada declansarii celui de al doilea razboi mondial. Astfel, in colectie se afla „bonuri” pentru inzestrarea armatei, emise de Casa Autonoma a Fondului Apararii Nationale (1940), dar si titluri in valoare de 5.000 si 10.000 de lei in contul Imprumutului reintregirii (1941). Interesant este si faptul ca, in momentul in care tara trecea prin momente mai dificile din punct de vedere economic, guvernul apela la populatie. Asa a fost in 1935, cind s-au emis titluri de 1000 de lei pentru „Datoria publica a Romaniei – imprumutul intern de consolidare 3%”.

Numai si aceasta succinta relatare in legatura cu documentele existente in colectia profesorului Cumpatescu poate trezi interesul actualilor „bancari”, chiar si a guvernantilor care, din cind in cind, s-ar putea apleca si asupra a ceea ce era bun in domeniu in perioada interbelica.

Adauga un comentariu