National

Andrei Plesu, „inchiriat“ ca entertainer-surpriza la o „chermeza prieteneasca”

Publicat: 01 oct. 2015
1

Scriitorul Andrei Plesu povesteste, intr-un editorial, o patanie haioasa despre cum voia o doamna “sa-l inchirieze pentru o chermeza”.

“Acum vreo saptamina, am primit un telefon care a reusit sa ma stupefieze. Precizez ca am prostul obicei sa raspund oricarui apel, chiar daca nu recunosc numarul apelantului, chiar daca sint suficient de patit ca sa nu mai risc noi si noi experiente istovitoare, isterizante, amutitoare”, spune Plesu.

La capatutl celalalt al firului, o femeie. Aceasta il roaga sa accepte sa-i rapeasca 3 minute “din viata” pentru a fi prezent la ziua unui prieten de familie, un fan al scriitorului.

„Uitati, eu si sotul meu tinem impreuna un restaurant, o afacere privata. Si avem un foarte bun prieten care va admira enorm. V-a citit toate cartile, va invoca tot timpul, stie o multime de citate din opera dumneavoastra. In curind e ziua lui si ne-am gindit sa-i facem o surpriza placuta. Ideea ar fi sa veniti si dumneavoastra la masa festiva pe care vrem sa i-o oferim si sa participati la petrecere“, spune interlocutorul fostului consilier prezidential.

Stupefiat, Plesu ii explica faptul ca nu il recomanda varsta si ocupatia pentru rolul de entertainer-surpriza la un chef.

„Doamna draga, ma intreb sincer ce credeti despre mine, de vreme ce va imaginati ca pot fi «agatat» de absolut oricine pentru mici chermeze prietenesti. Ne cunoastem in vreun fel? Stiti cu ce ma ocup? Stiti ce virsta am? Stiti ce agenda am? Va puteti inchipui cum ar arata viata mea daca le-ar trece prin cap mai multor «admiratori» sa ma treaca in programele lor de divertisment? Ma luati drept Florin Salam? Drept Ion Dolanescu? Nu-i invoc dispretuitor, dar vreau doar sa va atrag atentia ca ma socotiti «bransat» la alta meserie! Vreti un invitat notoriu? Dar e plin de vedete de tot soiul care, poate, ar fi dispuse sa va satisfaca. De ce nu Dan Negru? De ce nu Banica Junior? De ce nu Varciu si atitia altii? Pacat ca nu mai traieste bietul Vadim. Venea sigur!“ , a fost raspunsul acestiia pentru femeie.

Conversatia l-a facut pe Plesu sa se intrebe daca nu cumva raspunsul sau semana cu cel al unui „razgiiat nevricos, nemilos si nerecunoscator”.

“Intr-un tirziu, am ajuns la doua concluzii: 1) Aveam de-a face cu o dezinvoltura, explicabila printr-o mutatie de valori, de stilistica sociala, de reguli comportamentale, la care generatia mea n-a visat niciodata. E o dezinvoltura devenita posibila prin manipularea sau proasta intelegere a „democratiei“, a „libertatii“, a „indreptatirii“ de a cere, fara ezitare, satisfacerea prompta a dorintelor proprii. Trebuie sa fii autentic, necomplicat, indraznet. Trebuie sa stii ce vrei, sa declari ce vrei si sa obtii ce vrei. Sa terminam cu fasoanele „elitiste“! „Matale ai iesit pe scena, pai atunci fa bine si suporta consecintele. E dreptul meu sa te utilizez, sa te tratez ca pe o marfa mereu disponibila, ca pe un ingredient pe care il pot introduce in reteta mea de viata, dupa bunul meu plac! Nu-ti convine? Atunci stai acasa. Nu te mai vintura pe scena publica. Si adica de ce sa nu te chem la chermeza mea? Nu sintem egali? N-avem aceleasi drepturi? Cine te crezi? Zi mersi ca te-am luat in seama!“

2) N-o pot acuza pe doamna de la telefon de tipul de aroganta portretizata mai sus. Sint dispus sa cred ca era, mai curind, victima unei specii – perdante – de… inocenta. Dar era, certamente, victima unei educatii de baza deficitare, a unei neglijente pedagogice, cu efecte din ce in ce mai neplacute printre cei mai tineri. O asemenea educatie te invata sa faci, inca de la o virsta frageda, diferenta dintre „ce se cade“ si „ce nu se cade“, dintre ce se cuvine si ce nu se cuvine, dintre pudoare si nerusinare. O asemenea educatie te invata sa te gindesti de doua ori inainte de a da drumul primului impuls, primei trasnai care-ti trece prin cap”, scrie fostul consilier in editorialul sau.

 In urma acestui incident, Andrei Plesu a hotarat sa-si schimbe numarul de telefon.

Adauga un comentariu