National

Andrei Plesu: Parlamentul de azi e, totusi, rezultatul, unor alegeri libere

Publicat: 07 dec. 2015
1

Pe cine am votat, cine ne reprezinta si cine ne hotataste soarta. Andrei Plesu:

Romanii au strigat in strada, dupa incendiul de la clubul Colectiv, ca este necesara schimbarea clasei politice. Imediat dupa acest episod, Guvernul Ponta a picat, dar aceleasi partide politice formeaza Parlamentul Romaniei. Sutele de insi care ocupa scaune confortabile la Palatul Parlamentului se simt “legitimati prin zeci de mii de voturi”, voturi pe care romanii le-au incredintat la alegerile parlamentare.

“Ajungem sa ne intrebam, astfel, daca se poate spera o >, fara sa speram intr-o schimbare de fond a mentalitatii si a procedurilor electorale, pe scurt – intr-o schimbare semnificativa la nivelul alegatorilor. Caci parlamentul de azi e, totusi, rezultatul, unor alegeri libere…”, precizeaza Andrei Plesu intr-un articol publicat pe adevarul.ro.

Nici “oferta” partidelor nu este una plauzibila.  Din oamenii pe care formatiunile politice ii trec pe lista alegerilor, romanii trebuie sa aleaga.

In acest context, “ne putem intreba, asadar, ce ne-au livrat, pina acum, partidele existente. Pe mina cui sintem?”, spune scriitorul.

Pentru a exeplifica cateva dintre neregulile partidelor, Plesu aminteste ca la Comisia de cultura, arte si mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor sunt 24 de membri si doar 10 dintre acestia au legatura, intr-un fel sau altul, cu studii de filologie, arta, sau jurnalism.

“Restul membrilor comisiei sunt fie ingineri, fie economisti, fie oameni de afaceri. E interesant ca, printre ei, se afla vreo cinci sau sase (adica un sfert din „echipa”) care au certificate de absolvire fie de la Colegiul National de Aparare, fie de la Academia de Politie din Iasi, fie de la Academia Nationala de Informatii din Bucuresti, fie de la Institutul Diplomatic Roman. Cu titlu de amuzament, observ ca, dintre cele 24 de nume ale comisiei, 12 (adica jumatate) sunt triple (Gigel-Sorinel, Lucian-Manuel, Dragos-Ionel etc.). Dar asta e o problema de „sociologie” onomastica, irelevanta deocamdata”, mai scrie fostul consilier prezidential.

Spre exemplu, secretarul comisiei este  Florin-Costin Paslaru, PSD, un piscicultor de meserie.

 “Cea mai mare parte din cariera sa profesionala (1984-2000) si-a dedicat-o pisciculturii din Galati. Evident, a absolvit si „academiile” obligatorii ale politicianului roman (Informatii, Aparare, Politie), dar pasiunea lui a ramas aproape de pesti… Se mindreste ca fiind „initiatorul celui mai mare eveniment din zona de Est a Romaniei”, ajuns la a 10-a editie: „Festivalul Scrumbiei”. Calitatile cu care se recomanda sunt „oratoria” si „forta creativa”, calitati care se dovedesc fertile, de vreme ce posesorul lor are doua masini si multe bijuterii, in valoare de 17.000 de euro”, se mai arata in articol.

La acest capitol, nu sta rau nici dl. Florin-Alexandru Alexe (PNL), detinator al unui Jaguar si al functiei de presedinte al comisiei (altfel, e specialist in marketing). Dl. Lucian-Marcel Ciubotaru (PNL) a studiat Economia si Afacerile Internationale, a lucrat la Agroincrest si Vinalcol Bacau si a reusit sa-si cumpere vreo 7 terenuri si ceva case. Ajungem apoi la dl. Florea Damian (ALDE, via PSD, PC), care declara ca are o colectie de arta si obiecte pretioase in valoare de peste 200.000 de euro, plus 5 terenuri in Ilfov si cam 4 case.

Ca legitimare pentru pozitia sa in comisia de care ne ocupam, dl. Damian ofera, pe linga diplomele sale de inginer si economist, si o decoratie: Ordinul Meritul Sportiv, clasa I. In componenta comisiei se distinge si dl. Vasile Ghiorghe (sic!) Gliga, inginer, dar cetatean de onoare in Ibanesti si in Chiheru de Jos, precum si presedinte al Casei Romano-Chineze si al Asociatiei Artistilor Lutieri din Romania. Dl. Gunia, istoric si jurnalist, a fost consilier la „Drumuri si Poduri Prahova SA” si sef servicu la Parcul Industrial Ploiesti. Are o Honda si un Mercedes. Dna Liliana Minca, deja cunoscuta telespectatorilor, a studiat la ASE si la Colegiul de Aparare, e doctor in Stiinte Militare si Informatii si s-a ocupat de controlul exporturilor din MAE. Tocmai buna pentru afaceri culturale este si dna Marioara Nistor, PSD, contabil, o vreme, la Braila (Transporturi Auto, Inject-Trading SRL), ajunsa in PSD din PPDD (s-ar zice ca partidul lui Dan Diaconescu a furnizat mai cu seama culturnici…).

De la dl. Dan-Cristian Popescu aflam ca „a fost invatat sa traiasca sanatos”, drept care a facut sport. Altfel, e matematician, a umblat pentru diplome prin SUA si a facut rost de vreo 8 terenuri in Bucuresti si 2 la Hollywood. Admite, cinstit, ca are 420.000 de euro intr-un cont al Bancii din Cipru. In sfirsit.

Din toata adunarea, n-am, de fapt, idee decit despre Theodor Paleologu, Ioan Vulpescu (bune performante la Ministerul Culturii), Kelemen Hunor. Contacte incurajatoare am avut si cu dnii Angel Tilvar si, la Sibiu, cu Ioan Tamaian. Fireste, nu pot contesta legatura dintre cultura si Madalin Stefan Voicu. In rest, nu pot aproxima criteriile dupa care s-a intocmit comisia de la Camera si nu-mi fac nicio iluzie cu privire la competentele si la eficienta ei”, conchide Plesu.

Adauga un comentariu