Magazin

Andrei Plesu: Rolul de guru nu-l prinde prea bine pe Dan Puric. Nu are cultura suficienta

Publicat: 27 dec. 2015
1

Andrei Plesu ii aduce critici lui Dan Puric. Scriitorul sustine ca artistul a iesit din sfera actoriei, unde este ”competent”, si a devenit un guru, rol care nu-l prinde prea bine.

”Parerea mea sincera este ca el nu este pregatit pentru acest rol, din doua motive. Unu: se simte indecent de bine in el, iar asta se vede din mica pompa profetica a discursului. Doi: n-are cultura suficienta, iar asta se vede din modul cum da citate. Citatul este nemilos. Felul cum citezi te dezbraca. Regula e sa nu citezi mai mult decat citesti”, se arata intr-o postare pe facebook pe o pagina dedicata scriitorului.

El mai spune ca Puric recurge frecvent la nume probleme si concepte despre care nu are decat cunostiinte de baza, sau din auzite.

”Nu poti scoate din palarie, una-doua, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, daca nu ai avut cu ei un comert cat de cat consistent”, mai afrima scriitorul, care adauga ca nu intelege de ce Dan Puric face acest lucru.

Plesu are si o explicatie: ”vrea sa para altceva decat este”.

La cat este de ”inteligent si de angajat spiritual”, Plesu ar fi asteptat sa-l vada mai smerit, ”mai aproape de discursul unui marturisitor decat de acela al unui ganditor amator”.

Scriitorul mai precizeaza ca Puric a adoptat o strategie pedagogica riscanta, mentionand ca atunci cand vrei sa educi pe cineva, nu incepi prin a-l flata.

”Or, domnul Puric incurajeaza un soi de legendarizare arbitrara a natiunii, din care rezulta ca ea frizeaza desavarsirea”, mai spune Plesu, care se intreaba ce rost mai are sa porti rolul de profesor.

In incheiere Andrei Plesu subliniaza ironic ca: ”Suntem unici, persecutati de tot mapamondul, singurii crestini adevarati, speranta lumii, gloria speciei! Asta e gandire de tip Becali”.

Comentarii
  • Cum vrea un roman sa scoata natia din zona rezervata de „hoti, plagiatori, penali, etc” cum sare imediat un paznic „intelectual adevarat” si corecteaza obraznicia.

  • Cred ca Dan Puric este bolnav. Are dreptate in multe directii dar este un fanatic a tot stiutorul este patologica aceasta manifestare.rugam medicii sa se pronunte urmarind si interviul .
    Departe de mine de a da dreptate lui Plesu. Dan Plesu mi-a fost drag ca actor si bine era sa ramana cu acea imagine.S-a perdut tot.

Adauga un comentariu