Boli si tratamente

Anevrismul arterial

Publicat: 08 dec. 2011

Anevrismul arterial este o dilatare partiala a peretelui arterial. Ateroscleroza este cauza cea mai frecventa a anevrismelor aortice si ale membrului pelvian, traumatismul este cauza cea mai frecventa la nivelul membrului toracic si sifilisul (care se intalneste din ce in ce mai rar) are afinitate, in special, pentru aorta toracica.

Ca localizare, aorta este sediul cel mai frecvent. Dintre anevrismele arterelor periferice, cele mai des intalnite sunt acelea ale arterelor poplitee.

Simptome
Anevrismele sunt adesea asimptomatice. Cand comprima un nerv sau o vena, pot provoca dureri sau o insuficienta venoasa. La examenul clinic, anevrismul se prezinta ca o tumoare pulsatila, la nivelul careia se aude adesea un suflu sistolic. Imaginea radiografica arata calcifierea peretilor vasului dilatat.

Simptomatologia depinde de localizare, marime si evolutie. Cand anevrismul este superficial, se prezinta ca o tumoare cu pulsatii expansive, iar cand este profund, provoaca de obicei fenomene de compresiune. 

Cafeaua, sportul si sexul, factori de risc in anevrism 

Anevrismul aortei toracice se insoteste de eroziuni ale coastelor si bombeaza deseori la exterior sub forma unei tumori pulsatile. Compresiunea organelor vecine realizeaza sindromul de compresiune mediastinala, caracterizat prin cianoza, circulatie venoasa colaterala, edem, dureri anginoase, tulburari respiratorii. Examenul radiologie pune in evidenta anevrismul sub forma unei umbre rotunde, pulsatile, care face corp comun cu aorta.

Anevrismul aortei abdominale este aproape intotdeauna de natura aterosclero-tica. Se prezinta sub forma unei tumori abdominale pulsatile si se insoteste deseori de dureri si fenomene de subocluzie intestinala.

Anevrismul disecant al aortei consta in disectia straturilor aortei, in zona mediei, cu patrunderea sangelui din lumen printr-o ruptura a intimei. Cauza este ateroscleroza, iar tabloul clinic este dramatic: durerea de intensitate neobisnuita, localizata in toracele anterior si posterior, cu iradiere in umeri, cervical si abdomi­nal, transpiratii, dispnee, coma.

Prognosticul este foarte rezervat, iar tratamentul este medical (opiacee, reducerea presiunii arteriale sistolice cu Reserpina si Propranolol, combaterea socului) si chirurgical.
Evolutia anevrismelor decurge frecvent spre agravarea Simptomelor, cu aparitia unor complicatii: embolii si rupturi ale sacului anevrismal.

Pentru a evita ruperea anevrismului, bolnavii trebuie sa evite efor­turile fizice, emotiile si toate cauzele care maresc presiunea sanguina. Cel mai eficace Tratament este acela chirugical.loading...

Adauga un comentariu