National

Angajati din Etiopia, Iran si Siria pe litoralul romanesc. Ce salarii primesc

Publicat: 24 iun. 2019

Daca ajungeti pe litoralul nostru, veti intalni bucatari din Siria, ospatari din Iran si cameriste din Etiopia.

Fortati sa gaseasca o solutie, sefii hotelurilor si restaurantelor au angajat refugiati, in timp ce romanii calificati prefera sa munceasca in alte tari, pentru salarii mai bune. Pentru criza de personal din intreg sectorul turistic, autoritatile au doar planuri, fara termene concrete.

La acest restaurant de pe plaja din Mamaia lucreaza noua refugiati, din Iran si Siria. Au fost angajati dupa ce au obtinut permisul de sedere in Romania. Mustafa este ajutor de bucatar.

Mustafa: "E usor, e bine. In Siria faceam tot meseria mea, bucatar. Imi place mancarea sa o pregatesc."

Strainii primesc trei mese pe zi, au cazarea asigurata si sunt platiti la fel ca romanii.

Chisco, refugiat din Iran: "Oricine vrea sa lucreze aici, are de munca. Am niste prieteni romani care spun ca in Romania nu se gaseste de munca si ca nu poti trai in Romania. Nu. In Romania totul este normal."

Manager terasa: "De foarte multi angajati avem nevoie, de oriunde. Si refugiati, si moldoveni. Ii invatam, ii formam si mergem la drum… pentru trei luni. Sunt foarte muncitori, cuminti, se descurca."

Intr-un complex hotelier din Mamaia, am gasit 20 de lucratori din Etiopia. Si vor mai sosi 30 peste cateva zile.

Leilett, Etiopia: "Nu primesti des o astfel de oportunitate sa lucrezi intr-un asemenea hotel, iar cand primesti o sansa, nu te gandesti de doua ori. Cand eram in Etiopia lucram ca si asistent in marketing, si am o diploma in marketing."

Manager hotel: "Avem angajati mai ales pe partea de bucatarie din Liban, din Siria, din Egipt, dar pe zona de house keeping si tehnic administrativ, am inceput sa lucram cu oameni din Etiopia. Ca salariu difera, este undeva intre 350 de euro si 550 de euro, in functie de calificarea pe care o au."

In fata lipsei de personal, autoritatile promit scoli speciale unde sa fie pregatiti viitorii angajati din turism. Dar nu precizeaza si cand vor incepe sa functioneze.

Bogdan Trif, ministrul Turismului: "Am semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei prin care o sa facem doua centre de excelenta. Lucram acum la un proiect de hotarare. Aveti un pic de rabdare, lucram la proiect!"

Deficitul de angajati afecteaza si calitatea serviciilor.

Turista: ”Din ce in ce mai rau! Nu e nicio imbunatatire!"

Potrivit Institutului National de Statistica, anul trecut, industria hoteliera si a serviciilor de alimentatie publica oferea cele mai mici salarii din Romania. In aceste domenii, venitul net lunar a fost de putin peste 1.500 de lei. Pe litoralul romanesc sunt vacante peste cinci mii de locuri de munca.loading...

Adauga un comentariu