Actualitate

Angajati exploatati ca sclavii pe plantatie: Femei umilite la locul de munca – FOTO

Publicat: 13 iun. 2016

@ Mai multi angajati ai unei firme de confectii din Iasi au acuzat conducerea societatii ca isi exploateaza personalul, pe care il trateaza in conditii inumane @ Femeile se plang de volumul mare de munca si de regulile stricte pe care trebuie sa le respecte in hala in care lucreaza @ Reprezentantii firmei de confectii controlate de un cetatean arab sustin ca angajatii sunt lenesi, iar daca nu le convin conditiile de munca, sunt oricand liberi sa plece in alta parte

Angajatii unei firme din Iasi isi acuza sefii directi ca ii exploateaza la locul de munca pentru profitul material al patronilor. Este vorba despre circa 30 de femei care lucreaza intr-un atelier de confectii din zona Dancu, si care se plang de faptul ca sunt tratate in conditii inumane de catre sefi. Acestea sustin ca au un volum mare de lucru, pe care sunt obligate sa il duca la capat, iar supervizorii din cadrul Kathleen Devine SRL sunt agresivi si le vorbesc obscen.

„Avem prea mult de munca, ni se pun role imense de material langa masinile de cusut si lucram la ele pana la terminarea programului. Nu avem norma, dar este foarte foarte multa munca. Nimeni nu are voie sa spuna nici pas despre asta, vorbim numai in drum spre casa intre noi. Seful de sectie sta numai cu gura pe noi, ne injura si tipa sa facem treaba mai repede si mai multa, ca sa nu fie probleme. Nici pauza nu ai voie sa-ti iei, imediat tipa la tine daca te vede plecand de pe scaun. Patronul este arab si sotia lui sta mai mult cu noi, dar ea nu intelege ce sa intampla, pentru ca nu stie romana si il lasa pe seful de sectie sa ne trateze in asemenea hal”, a spus o angajata a firmei Kathleen Devine SRL care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

Aflata in strada Firmelor din comuna Holboca, Kathleen Devine SRL este o societate infiintata in anul 2007 si a avut o cifra de afaceri pe parcursul anului fiscal 2014 in valoare de 1,2 milioane de lei, la un profit de circa 900 mii lei. Administrator al societatii este tunisianul Mhalla Abdelmajid Ben Bechir, in varsta de 48 de ani.

Ce spune conducerea firmei despre reclamatiile angajatilor

Reprezentantii firmei de confectii Kathleen Devine SRL sustin ca angajatii incearca de multe ori sa se eschiveze de la programul de munca, motiv pentru care sunt trimisi de supervizori inapoi pe posturi. Totodata, acestia mai spun ca angajatele sunt surprinse de multe ori discutand in timpul programului, motiv pentru care li se reproseaza acest lucru.

Citeste si: Documente explozive care arunca in aer o intreaga comuna. Putini primari sunt in stare de un asemenea jaf – FOTO

„Ele se plang ca nu le lasam sa vorbeasca in timpul programului de munca. Nu muncesc decat daca le pune cineva la treaba. Poate nu am intotdeauna un vocabular tocmai elevat cu ele, dar cineva trebuie sa le puna la treaba. Uitati-va, acum este ora 10:30 si ele inca nu s-au apucat de munca. La ora 12:00 le gasiti la fel daca nu merge cineva sa le impinga de la spate. Majoritatea sunt fete de la tara, iar daca le pui sa munceasca, li se pare ca nu stiu ce s-a intamplat. Noi am luat muncitorii necalificati, i-am pregatit, i-am invatat cum sa munceasca. Multe dintre ele au plecat la alte firme sau prin strainatate, iar dupa putin timp s-au intors la noi si ne-au rugat sa le primim inapoi. In plus, ele sunt platite la zi, si nu la ora, asa cum se intampla la majoritatea firmelor, deci chiar daca ele nu fac nimic, tot primesc salariul. Nimeni nu este legat aici, oricine este liber sa-si caute un alt loc de munca si sa plece unde vrea.”, a spus Dan Hulub, sef de sectie in cadrul firmei.

Acestia mai spun ca problemele financiare cu care se confrunta fabrica de confectii ii impinge de la spate sa mareasca eforturile, pentru ajunge la o linie de plutire. „Intr-o firma se face munca serioasa, mergeti unde vreti si o sa vedeti asta. Trebuie sa muncim pentru ca noi suntem pe pierdere cu firma, facem eforturi supraomenesti ca sa tinem firma pe lina de plutiere. De 8 ani de cand am venit aici, muncim ca sa scoatem firma pe profit si inca nu reusim. Suntem cu aproape un milion euro datori si ne chinuim sa facem rost de bani ca sa platim salariile angajatilor, luam bani de la partenerii cu care suntem sub contract, ca sa nu ramanem cu salariile restante. Daca ele nu muncesc, cum altfel am putea plati salariile?”, a mai spus Dan Hulub, sef de sectie in cadrul Kathleen Devine SRL.

Comentarii
  • Exploatarea la locul de munca este un subiect de mare actualitate dar care, din pacate, nu trezeste prea multe reactii si nu beneficiaza de atentie. Daca vei avea curiozitatea, entuzisamul si rabdarea, ati putea realiza un lung sir de reportaje despre exploatarea la locul de munca si aici nu vorbesc numai de cazurile acute ci si de masurile parsive luate de marile companii prin care isi santajeaza angajatii pentru a sta mai mult la serviciu. Un punct interesant de plecare ar fi masura legala luata de statul francez in acest an (2016) prin care le interzice angajatorilor sa le mai trimita e-mail-uri angajatilor dupa terminarea orelor de serviciu. Este doar una dintre masuri.

  • Si la Hirlau, vestitul Codreanu, mare om de afaceri pe toata Moldova, mare credincios cu biserica particulara, ca doar se poarta acum, uita sa plateasca angajatii uneori si 3-4 luni de zile…dar munca E MUNCA TATAIE, din zori pana tarziu in noapte, SCLAVAGISM PE PAINE…RUSINE….ITM IASI scoala si te culca, cotizeaza Codreanu la voi…??? de ce nu luati masuri???

  • ma asteptam ca pe aceasta tema sa fie mai multe comentarii!in iasi sunt o groaza de firme care practica acest tratament asupra angajatilor lor! dar bun_rau macar au un loc de munca! ce sa mai comùentam la ziar ca si asa nu se schimba nimic!!!

Adauga un comentariu