News Flash:

Angajatii de la Antifrauda primesc puteri sporite de control

15 Decembrie 2010
1187 Vizualizari | 0 Comentarii
Toate institutiile si autoritatile publice, firmele private si de stat, precum si persoanele fizice vor fi obligate sa le permita reprezentantilor Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) accesul în sedii, în masini si pe terenuri, precum si sa le prezinte acestora actele solicitate spre verificare. Decizia a fost luata de Guvern printr-un proiect de lege care reglementeaza modul de organizare si functionare a DLAF. Documentul stabileste ca "toate institutiile si autoritatile publice, operatorii economici cu capital de stat sau privat, orice alta entitate, precum si persoanele fizice sunt obligate sa permita reprezentantilor Departamentului accesul în sedii, pe terenuri, în mijloace de transport sau în alte spatii folosite în scopuri economice". DLAF va avea dreptul sa le solicite documentele si informatiile necesare întocmirii actului de control, iar în cazul în care exista o imposibilitate "temporara motivata" în furnizarea acestora, cei vizati au obligatia sa raspunda solicitarii în cel mult zece zile de la formularea cererii. Reprezentantii Departamentului vor lua declaratii de la orice persoana care poate furniza date si informatii cu privire la posibile nereguli, fraude sau alte activitati care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Prin acelasi proiect de lege, DLAF îsi consacra calitatea de organ de constatare, în sensul articolului 214 din Codul de procedura penala, valabila doar în privinta aspectelor de natura infractionala care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene în România. DLAF ar urma, astfel, sa întocmeasca acte de control care pot constitui mijloace de proba, în conditiile Codului de Procedura Penala, documente care însa nu sunt acte sau operatiuni administrative în sensul Legii 554 din 2004 a contenciosului administrativ. În cazul în care o persoana sau o firma refuza sa puna la dispozitie documentele cerute de inspectorii DLAF, acestia pot aplica amenzi cuprinse între 500 lei si 5.000 lei, amenda ce poate fi contestata în instanta.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dlaf
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1426 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013050 (s)