Eveniment-Social

Angajații din învățământul ieșean vor relua protestele. Prof. Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași: ”Luăm în calcul o posibilă grevă”

Publicat: 14 ian. 2022
Prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași, și cadre didactice, protestând în fața Prefecturii Iași
Sindicaliștii ieșeni din Educație anunță noi proteste, fără precedent! Mai mult, prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași, arată că, săptămâna viitoare, a putea fi declanșate acțiuni de revendicare radicale

Situație explozivă și în rândul tuturor angajaților din învățământul preuniversitar din județul Iași! În acest context social dificil, prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar, anunță reluarea protestelor. Acesta arată că ai săi colegi sunt nemulțumiți de faptul că nu a fost aplicată Legea 153 din 2017 ce prevedea o majorare salarială de 16 procente pentru cadrele didactice. De asemenea, liderul prof. Laviniu Lăcustă avertizează că, săptămâna viitoare, ar putea fi declanșată o mișcare radicală

Prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, anunță reluarea protestelor în rândul tuturor angajaților din învățământ. Colegii săi sunt nemulțumiți de faptul că nu a fost aplicată Legea 153 din 2017 ce prevedea o majorare salarială de 16 procente pentru cadrele didactice.

”Urmează o nouă acțiune de pichetare a sediului Guvernului României și a sediilor Partidului Social Democrat (PSD), respectiv Partidul Național Liberal (PNL) din Capitală. Participă reprezentanții salariaților din învățământ din toată țara. Avem aceleași revendicări ca și până acum, deoarece nu s-a schimbat nimic. Legea 153 din 2017, care prevedea o majorare de 16 procente, nu a fost aplicată și am primit o creștere de doar 4 la sută, ceea ce înseamnă o majorare de maximum 60 de lei”, a punctat prof. Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași.

Președinte USLIP Iași: ”Ne pregătim, săptămâna viitoare, pentru o mișcare radicală…”

Mai departe, prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Preuniversitar, avertizează că, săptamâna viitoare, ar putea fi declanșată o mișcare radicală.

”Acum, neîncheierea mediilor nu e valabilă, nu mai avem timp fizic. Apoi, referendumul pentru declanșarea grevei îl încheiem pe 14 ianuarie 2022. Trebuie să spun faptul că noi ne focalizăm pe acțiuni din Legea Dialogului Social, astfel ca toate acțiunile să respecte aspectele de legalitate. Trebuie să precizez că, în cursul săptămânii viitoare, o acțiune mai radicală la nivel național ar putea fi declanșată, și aici mă refer la o posibilă grevă de avertisment”, a conchis prof. Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași.

Majoritatea angajaților din sistemul educațional din județul Iași optează pentru greva generală

Pe de altă parte, majoritatea angajaților din sistemul educațional din județul Iași optează pentru greva generală. Datele USLIP, legate de referendumul demarat pentru declanșarea grevei generale, arătau (miercuri, 12 ianuarie 2022) situația la zi a opțiunilor pentru greva de avertisment și greva generală: 203 școli care au transmis semnături, 6.033 total semnături transmise, 4.702 semnături pentru grevă de avertisment (54.67 la sută din total membri și 77.94 la sută din total semnături transmise), 4.351 semnături sunt pentru greva generală (50.59 la sută din total membri și 72.12 la sută din total semnături transmise).

Totul vine pe fondul celor aproape doi ani de pandemie, a uzurii de la catedră și a celei din zona auxiliară și nedidactică, personalul a ajuns la un nivel maxim de nemulțumire. În plus, scumpirile din ultima perioadă îi fac pe profesori să se îngrijoreze.

Adauga un comentariu