National

Angajatii RAAN anunta proteste pentru ca nu si-au primit salariile

Publicat: 07 oct. 2014
1

Liderul Sindicatului Romag Prod din cadrul Regiei Autonome de Activitati Nucleare Drobeta Turnu Severin, Florin Rogobete, a anuntat ca joi, intre orele 11.00 si 13.00, 150 de salariati vor picheta sediul central al regiei, informeaza Mediafax.

Pichetam cu 150 de oameni si speram sa putem purta si discutii cu administratorul special si administratorul judiciar referitor la functionarea unitatii noastre si acordarea la zi a salariilor. Am purtat discutii inclusiv la Departamentul Energiei, prin care ni s-a promis ca se rezolva problema. Avand in vedere rectificarea de buget si blocajul care este, noi consideram ca nu s-au indeplinit promisiunile facute de catre ministru, in sensul ca se va rezolva problema. Poate o rezolva si nu stim noi si atunci este necesar sa ne intalnim sa aflam cum stau lucrurile”, a declarat Rogobete.

Citeste si Angajatii si directorul general Petrotel-Lukoil ii cer lui Ponta ajutor pentru deblocarea

Liderul sindical a mai spus ca, in masura in care salariatii nu vor primi banii, vor pregati alte actiuni de protest.

Cei aproximativ 2.700 de angajati ai RAAN au primit in 25 septembrie doar 25% din lichidarea pe luna august, conducerea companiei anuntandu-i atunci pe liderii de sindicat ca diferenta de salariu va fi achitata o saptamana mai tarziu, dupa rectificarea bugetara a Guvernului in urma careia RAAN urma sa primeasca aproximativ 150 de milioane de lei.

Surse din cadrul companiei au declarat corespondentului MEDIAFAX ca, in urma rectificarii bugetare, RAAN a primit suma de 30 de milioane lei, bani insuficienti pentru asigurarea salariilor si a stocului de carbune necesar functionarii platformei Romag Prod si asigurarii agentului termic pe perioada iernii, Romag Termo fiind furnizorul unic de caldura in municipiul Drobeta Turnu Severin.

Intrucat Complexul Energetic Oltenia a furnizat carbune foarte putin in ultima perioada catre RAAN din cauza datoriilor pe care le are de recuperat de la compania aflata in insolventa, administratorul special al RAAN a instiintat conducerea Primariei Drobeta Turnu Severin sa pregateasca surse alternative de incalzire a scolilor si spitalelor din oras, pe perioada iernii, intrucat exista posibilitatea ca RAAN sa nu poata furniza agent termic.

Citeste si Mii de sindicalisti de la Cartel Alfa au protestat in fata Guvernului

„Situatia nu e dramatica, e foarte grea. Sper din tot sufletul ca o s-o trecem. La ora actuala, toata lumea este informata asupra situatiei si stiu ca se fac eforturi pentru rezolvare. As sugera in acest moment sa nu se creeze panica pentru ca din punctul meu de vedere cred ca problema se va rezolva. Am discutat cu primaria si dansii isi fac analiza surselor suplimentare, care, conform legii, trebuie sa existe la spitale, scoli. Vom vedea masura in care sunt functionale, sa vedem si noi cum putem ajuta. Sper cel putin sa nu se intample nimic cu spitalele si scolile“, a declarat administratorul special al RAAN, Viorel Marian.

In Drobeta Turnu Severin, la sistemul centralizat de incalzire sunt racordate majoritatea locuintelor din oras, respectiv 33.000, precum si 15 scoli gimnaziale, zece licee, 22 de gradinite, dar si Spitalul Judetean cu toate sectiile externe.

Conducerea Primariei Turnu Severin nici nu ia in calcul posibilitatea ca RAAN sa nu poata furniza agent termic in cursul iernii 2014 – 2015.

„Eu cred ca se va da dovada de intelepciune si se vor gasi variante ca in aceasta iarna, municipiul Drobeta Turnu Severin sa aiba caldura. Termoficarea este obligatorie pentru noi. Daca RAAN are probleme si noi stiam ca are probleme, pentru anul viitor, noi am inceput deja demersurile sa cautam solutii pentru a rezolva aceasta problema sub o alta forma, dar in aceasta iarna nu se pot lua decizii de acest gen.”, a declarat viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

La momentul actual, RAAN primeste de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) patru tone de carbune zilnic, cu exceptia zilelor de sambata si duminica.

Cantitatea este insuficienta pentru asigurarea stocului de combustibil pentru iarna, in conditiile in care consumul zilnic al Platformei Romag Prod este de 5.500 de tone de carbune pe zi.

Pentru functionare si pentru refacerea stocului, CEO ar trebui sa livreze zilnic aproximativ 10.000-11.000 de tone de carbune, stocul necesar pentru caldura pe perioada iernii in Drobeta Turnu Severin fiind de 250.000-300.000 de tone.

Citeste si Un nou protest la Maternitatea Elena Doamna. Comisia de disciplina ia o decizie luni – UPDATE

CEO refuza sa creasca livrarile catre RAAN din cauza datoriilor acumulate de-a lungul timpului si neachitate de companie.

Dupa intrarea in insolventa, in urma cu an, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori, datoriile catre bugetul de stat, fiind de aproximativ 40 de milioane de lei.

Adauga un comentariu