International

Angela Merkel, CRITICATA de un important economist din Germania

Publicat: 12 nov. 2014

Un economist important din Germania critica guvernul condus de cancelarul Angela Merkel, intr-un raport anual.

Marea Coalitie nu a reusit sa creeze un un ecosistem pentru cresterea economica”, a declarat presedintele RWI Essen si totodata membru in Consiliul German al Expertilor Economici, Christoph Schmidt.

„Masurile actuale nu fac altceva decat sa intensifice nevoia de reforme pe viitor”, a adaugat Schmidt, mentionand ca guvernul nu sustine cresterea economica.

Citeste si Germania: Cea mai lunga greva din ultimii 20 de ani

Economistii au redus estimarile privind cresterea economica la un procent in 2015, sub estimarile guvernamentale de 1,3%.

„Riscurile geopolitice si evolutia nefavorabila a zonei euro au jucat un rol important in economia germana”, arata raportul citat de Christoph Schmidt.

Merkel a respins rapid criticile economistului. „Nu este simplu sa intelegi cum o decizie care nu a fost inca luata poate incetini economia”, a spus Merkel. Cancelarul a declarat ca principalul motiv care sta la baza incetinirii ritmului de crestere economica a Germaniei a tinut de impactul crizelor din Ucraina si Orientul Mijlociu, nu de reformele guvernamentale.

Citeste si Merkel: Aliatii Ucrainei trebuie sa o ajute sa-si plateasca datoria la gaz

Angela Merkel a vorbit despre un program de investitii de 10 miliarde de euro in infrastructura, cercetare si educatie, anuntat recent de ministrul de finante Wolfgang Schauble. Aceasta a precizat ca va tine cont de recomandarile tuturor economistilor.

Raportul are si vesti bune, precizand ca „investitiile private sunt semnificative”. „Totusi, guvernul trebuie sa imbunatateasca conditiile pentru investitii si inovatie”. Schmidt a criticat si politica monetara expansiva a Bancii Centrale Europene, inclusiv programul controversat de achizitie a unor active.

Citeste si Despre Angela Merkel: „Nu stie sa manance cu furculita si cutitul’

Decizia BCE pune in pericol economia din zona euro pe termen lung, spune economistul Christoph Schmidt. Criticile economistilor la adresa masurilor economice intreprinse de Merkel nu reprezinta o noutate. Astfel, chiar Bundesbank-ul (banca centrala germana) a avertizat cu privire la potentialele pericole ale politicilor monetare „reconciliante”.loading...

Adauga un comentariu