Razboi în Ucraina

Angela Merkel face primele declarații despre războiul din Ucraina

Publicat: 02 iun. 2022
Angela Merkel face primele declarații despre războiul din Ucraina
Angela Merkel și-a exprimat susținerea față de guvern pentru a „găsi un final acestui război barbar”

Fostul cancelar german Angela Merkel și-a exprimat solidaritatea față de Ucraina în fața a ceea ce a descris drept un „război barbar” cu Rusia. Merkel a făcut aceste declarații în cadrul unui eveniment de miercuri, 1 iunie, după ce tăcerea sa din ultimele luni pe acest subiect au adus critici legate de politica sa față de Moscova.

Angela Merkel, despre războiul din Ucraina

Angela Merkel, care a ocupat funcţia de cancelar timp de 16 ani până în luna decembrie, a spus că nu va da sfaturi de pe margine în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, dar și-a exprimat susținerea față de guvern pentru a „găsi un final acestui război barbar”.

„Solidaritatea mea se îndreaptă spre Ucraina”, a spus Angela Merkel, potrivit surselor, la o ceremonie de rămas bun pentru președintele demisionar al confederației sindicale DGB.

Vorbitoare fluentă de limba rusă, după ce a crescut în fosta Germanie de Est comunistă, Angela Merkel și-a atras critici din partea Statelor Unite și a altor state pentru că a susținut proiectul de gazoduct Nord Stream 2, conceput pentru a livra gaz rusesc direct în Germania. Succesorul său, Olaf Scholz, a renunțat însă la proiect.

De asemenea, Merkel a subliniat necesitatea de a continua discuțiile cu Vladimir Putin chiar și după anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei.

La scurt timp după invazia Rusiei din 24 februarie, Angela Merkel a făcut o scurtă declarație în care a afirmat că nu există nici o justificare pentru încălcarea flagrantă a dreptului internațional. De atunci, fostul cancelar nu a mai făcut alte declarații, iar tăcerea ei de atunci a ridicat semne de întrebare.

În acest sens, actorul Ulrich Matthes, un prieten al Angelai Merkel, a apărat-o printr-o declarație făcută săptămâna aceasta pentru revista Stern în care a spus că războiul o preocupă pe aceasta, dar că ea nu a vrut să se implice. „Bănuiesc că nu vrea să fie un fel de cancelar secundar”, a afirmat actorul.

Totodată, alţi politicieni germani, inclusiv fostul ministru de externe Sigmar Gabriel, au recunoscut că politica de reconciliere cu Rusia ar fi fost una prea optimistă.

Confruntat cu criticile că Germania face prea puțin pentru a ajuta Ucraina, cancelarul german Scholz a declarat miercuri, 1 iunie, că Germania va furniza Ucrainei sistemul de apărare aeriană IRIS-T. Tot miercuri, comisia parlamentară pentru buget a deschis calea pentru ca un fond planificat de 100 de miliarde de euro pentru întărirea armatei germane să treacă vineri prin parlament.

Olaf Scholz: ,,Putin nu va câștiga acest război”

În contextul războiului din Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a ținut un discurs televizat cu ocazia aniversării sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, în care a asigurat Ucraina de solidaritate în lupta sa împotriva invaziei rusești.

„Putin nu va câștiga acest război. Ucraina va rămâne perseverentă”, a declarat Scholz.

Data capătă o semnificație specială în acest an, deoarece cele două țări care au fost cândva victime ale Germaniei naziste, Ucraina și Rusia, se află acum în război, a menționat cancelarul german. Scholz a mai declarat că Germania va susține Ucraina cu ajutor umanitar, financiar și militar.

În acest sens, după o lungă absență, Angela Merkel a făcut primele declarații despre războiul din Ucraina.
Comentarii
Adauga un comentariu