Boli si tratamente

Angelina Jolie sufera de o noua boala. Iata cum se manifesta

Publicat: 30 sept. 2017

Pe langa multe alte dezvaluiri facute in cadrul interviului recent acordat prestigioasei reviste „Vanity Fair”, primul dupa scandalosul divort de Brad Pitt, Angelina Jolie a precizat ca a fost diagnosticata cu paralizia Bell.

Cel mai probabil, pe fondul supararilor si al epuizarii fizice.

Cum apare paralizia Bell?
Boala, mai cunoscuta la noi ca paralizie faciala idiopatica, debuteaza brusc, fara niciun fel de semne care s-o anunte. De obicei, se instaleaza in cursul noptii, in aproximativ jumatate dintre cazuri atingandu-se apogeul intensitatii simpomatologiei in circa 48 de ore. In general, ea afecteaza mimica fetei, auzul, simtul gustului, secretia salivara, dar si pe cea lacrimala. Toate acestea ca urmare a lezarii nervului care inerveaza musculatura de pe o parte a fetei. Tabloul clinic poate fi usor confundat cu cel al unui accident vascular cerebral (AVC). Din fericire, consecintele pe termen lung nu sunt la fel de grave.

Angelina Jolie, in pragul anorexiei: ce greutate are acum

Cum se manifesta, mai exact?
Semnul cel mai evident este paralizia pe o parte a fetei. Uneori, paralizia poate cuprinde ambele parti. Se intampla, totusi, foarte rar.

Persoana afectata intampina urmatoarele dificultati:
Nu poate zambi si controla mimica fetei
Saliveaza din abundenta
Percepe modificari ale gustului, mai ales spre varful limbii
Nu poate inchide ochiul pe partea paralizata si prezinta uscaciune oculara
Are dureri la nivelul obrazului, in ureche sau in spatele acesteia
Nu aude bine pe partea lezata

Virusul herpetic, printre posibilii vinovati
Cauzele acestei boli nu sunt complet elucidate. Cu toate acestea au fost indentificati cativa „suspecti”. Printre acestia se numara virusurile Herpes simplex 1 si 2, varicelo-zosterian, precum si cele hepatice (A, B si C). Incriminate sunt si bacteriile Mycoplasma, care pot provoca infectii urogenitale sau pneumonie. Datele medicale pun in evidenta o slaba componenta ereditara: doar 4% dintre bolnavi au rude apropiate cu aceasta afectiune. Oricum ar sta lucrurile, cert este ca mai predispuse la imbolnavire sunt femeile insarcinate, persoanele cu diabet sau care au gripa ori diverse infectii ale cailor respiratorii superioare. Important de mentionat este ca paralizia Bell poate surveni la orice varsta si afecteaza ambele sexe in egala masura, avand o incidenta anuala de 23 de cazuri la 100.000 de persoane.

INCREDIBIL! Iata ce mananca zilnic Angelina Jolie

Ce se poate face?
Se cere de indata ajutor specializat. De regula, se intervine cu tratament medicamentos cu antiinflamatoare, preparate antivirale si diverse adjuvante. In unele cazuri sunt recomandate sedinte de fizioterapie. De asemenea, daca situatia o cere, se prescriu solutii oftalmice si lacrimi artificiale pentru umidificarea corneei si protectia ochiului care nu poate fi inchis.

Paralizia e permanenta?
In 80% dintre cazuri, paralizia se remite in cateva saptamani sau luni la fel de spontan precum a aparut, cu o recuperare completa. Exista insa si cazuri in care refacerea nu e completa si raman unele urmari neplacute. Acest risc e insemnat mai ales daca paralizia persista mai mult de trei luni. N-a fost insa cazul Angelinei Jolie. Vedeta face parte dintre cei multi care au scapat de sechele. Ea e din nou in lumina reflectoarelor, aflandu-se in plina promovare a filmului „First They Killed My Father”, ultima sa productie cinematografica. Filmul reda o bucata din istoria tulburatoare a Cambodgiei, avand un scenariu adaptat dupa o carte de memorii scrisa de Loung Ung, al carei titlul se traduce „Intai l-au omorat pe tata”.loading...

Adauga un comentariu