Arheologie

Angkor, resedinta imperiului Khmer

Publicat: 27 dec. 2013
Angkor era resedinta imperiului Khmer, care a inflorit din secolul IX pana in secolul XV d.Hr. Mai exact, perioada angkoriana este cea din 802 d.Hr., cand monarhul hindus khmer Jayavarman II s-a declarat “monarhul universal” si “regele-zeu” al Cambodgiei, pana in 1431 d.Hr., anul in care invadatorii thailandezi au preluat capitala Khmerilor, fortand populatia sa migreze spre sud, in zona Phnom Penh.
Ruinele Angkor se afla intre paduri si terenuri agricole, la nord de Marele Lac (Tonle Sap) si la sud de dealurile Kulen, langa moderna Siem Reap, si fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO
Sunt peste o mie de temple in zona Angkor, mergand de la gramezi de nedescris de moloz si caramizi imprastiate pe campurile de orez, pana la magnificul Angkor Wat, despre care se spune ca este cel mai mare monument religios singular din lume. Multe din templele de la Angkor au fost restaurate, si astazi formeaza cel mai important exemplu de arhitectura khmer. Numarul vizitatorilor se ridica la un milion anual.
In 2007, o echipa internationala de cercetatori care foloseau fotografii din satelit si alte tehnici moderne a ajuns la concluzia ca Angkor a fost cel mai mare oras preindustrial din lume, cu o suprafata urbana de aproape 3000 de kmp. 
Cel mai apropiat rival de Angkor, orasul mayas Tikal din Guatemala, avea de-abia 130 de kmp in total.


loading...

Adauga un comentariu