Actualitate

Anihilat cu ajutorul SRI! Procurorii de la DIICOT Iasi au facut ravagii in urma lor!

Publicat: 29 oct. 2015
1

@ Nu mai putin de zece oameni au fost adusi in catuse, ieri, in fata judecatorilor @ Liderul uneia dintre cele mai importante retele de crima organizata din acest domeniu a fost anihilat, dupa interventia procurorilor de la DIICOT Iasi @ Oamenii legii au fost ajutati de cei de la SRI pentru a-i putea monitoriza pe membrii retelei @ Alexandru Isacov este implicat in mai multe dosare de crima organizata, aranjeaza cele mai importante tranzactii in materia contrabandei cu tigari, insa pana acum nu a putut fi prins si arestat

Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (Iasi) au anihilat una dintre cele mai puternice retele specializate in traficul de tigari din Republica Moldova in Romania. Este o actiune de-a dreptul spectaculoasa, cu multe resurse folosite, avand in vedere ca modul de operare al retelei este unul atipic. Toata activitatea infractionala era coordonata de un individ din Republica Moldova. Procurorii ieseni l-au mai prins odata in anul 2014. A fost pus sub acuzare tot pentru contrabanda cu tigari si constituire de grup organizat.

Dupa acel eveniment, Alexandru Isacov a devenit si mai periculos. A invatat din greselile facute anterior si a pus la cale o retea si mai bine organizata si structurata. In urma cu doua zile, politistii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi si cei din cadrul Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Iasi au descins, alaturi de jandarmi, in 47 de locatii ale traficantilor de tigari. Aceasta actiune reprezinta o adevarata lovitura pe piata neagra a tigarilor.

„În cauza exista suspiciunea rezonabila ca, în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015,  inculpatii Isacov Alexandru si Mihalciuc Adrian au initiat si constituit pe raza judetului Iasi un grup infractional organizat, specializat în contrabanda cu tigarete. Din probele administrate în cauza a rezultat ca, grupul infractional era structurat pe mai multe paliere, astfel: s-a retinut ca inculpatul Isacov Alexandru, liderul grupului, a fost  furnizorul tigaretelor de pe teritoriul Republicii Moldova, precum si cel care a relationat cu beneficiarii tigaretelor de pe teritoriul României, cu privire la cantitatile ce urmau a fi livrate, precum si sumele de bani pe care le obtinea de la acestia”, a declarat ieri procurorul iesean Vasile Airinei, din cadrul DIICOT Iasi.

Seful Politiei de Frontiera: „Au fost confiscate 8 autoturisme de lux”

De asemenea, procurorii sustin ca al doilea nivel al retelei era constituit din cei care cumparau tigarile de la Alexandru Isacov. Ulterior, acestia le distribuiau pe piata neagra a Iasului. „Nivelul al treilea era constituit din cetateni români care domiciliaza în zona de frontiera a României cu Republica Moldova si care relationau direct cu inculpatul Isacov Alexandru pentru organizarea si savârsirea actelor de contrabanda. S-a retinut ca o parte dintre membrii gruparii primeau de la inculpatul Isacov Alexandru coletele cu tigarete, dupa ce erau introduse fraudulos în România, din Republica Moldova. Nivelul al patrulea era constituit din persoane racolate de catre membrii grupului pentru a transporta, din zona localitatilor de frontiera, în municipiul Iasi sau în alte locuri de depozitare, tigaretele provenite din contrabanda sau pentru a supraveghea itinerariile de deplasare, contra unor sume de bani”, a mai precizat procurorul Vasile Airinei. Cantitatile de tigari introduse in Iasi in perioada iunie/octombrie 2015 sunt de-a dreptul impresionante. In urma perchezitiilor au fost ridicate si masinile folosite de traficanti pentru a-si face treaba.

„În cauza exista suspiciunea rezonabila ca, în perioada iunie – octombrie 2015, membrii grupului au introdus fraudulos în tara, din Republica Moldova, cantitatea de peste 126.000 pachete cu tigarete, din care a fost retinuta în vederea confiscarii cantitatea de 31.112 pachete tigari. Cu ocazia perchezitiilor, au fost gasite si ridicate/indisponibilizate în vederea continuarii cercetarilor: cantitatea de 21.139 pachete tigari de diferite marci, 8 autovehicule de lux (Mercedes ML, Mercedes Vito, Mazda 323 etc) în valoare totala de aproximativ 321.324 lei, importante sume de bani, în lei si valuta, arme albe, zeci de aparate telefonice si cartele românesti si alte obiecte/înscrisuri utile cauzei”, a declarat chestorul Stefan Alexa, seful Politiei de Frontiera.

Valoarea prejudiciului produs bugetului de stat este de peste 320.000 euro. Ieri, in fata judecatorilor au fost duse zece persoane pentru emiterea mandatelor de arestare preventiva pentru 30 de zile: Adrian Mihalciuc, Constantin Lumaicu, Constantin Balteanu, Petru Tabaranu, Gheorghita Tabaranu, Vasile Tabaranu, Constatin Matei, Alin Catalin Enache, Andrei Stefan Raileanu si Vasilica Baciu. Pentru anihilarea retelei a fost nevoie de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI). Au fost interceptate telefoanele celor implicati in aceasta retea.

Comentarii
  • Elenei Udrea i se impută un prejudiciu de 13 milioane de euro în dosarul Microsoft: 9 milioane de euro pentru intermedierea semnării contractelor, bani ajunşi la ea prin intermediul fostului soţ, Dorin Cocol, 500.000 de euro primiţi de la Dinu Pescariu şi alte 3,5 milioane de euro primite de a un om de afaceri, potrivit romaniatv.net.

  • Grupul infractional ar fi fost constituit in aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, impreuna cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor.

    Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

  • Saptamana trecuta, procurorii i-au pus sub acuzare pe Adrian Sarbu si Sorin Rosca Stanescu, pentru inselaciune si spalare de bani, dupa ce au luat credite de la o sucursala a BRD fara a mai inapoia banii. Prejudiciul retinut in sarcina lui Adrian Sarbu este de 4 milioane de dolari, iar in cazul lui Sorin Rosca Stanescu prejudiciul este de 3 milioane de euro.

  • UPDATE: Fratele lui Sebastian Ghiță, prezent la perchezițiile DNA, după care va fi audiat. Prejudiciul, 33 de milioane de euro
    de Ondine Ghergut , 23 februarie 2015 – stire actualizata la ora 17:01, 23 februarie 2015

Adauga un comentariu